ΕΛΛΑΔΑ

Με καλάσνικοφ πυροβόλησαν οι τρομοκράτες τον φρουρό

με-καλάσνικοφ-πυροβόλησαν-οι-τρομοκρ-187386

Οι τρεις ή τέσσερις τρομοκράτες που εξαπέλυσαν την επίθεση, το καμένο βαν που εντοπίστηκε στα Εξάρχεια και με το οποίο πιθανότατα διέφυγαν από το σημείο οι δράστες και ένας κάλυκας από τους πυροβολισμούς εναντίον του φρουρού στο Εφετείο. Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στη διάθεσή τους οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής για να φτάσουν στην αρχή του νήματος στην υπόθεση της βομβιστικής ενέργειας στο Εφετείο.

Ειδικά για το θέμα του κάλυκα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός προέρχεται από πολεμικό καλάσνικοφ. Το γεγονός φαίνεται να ενισχύει τις υποψίες των αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα πριν ξεκινήσει τις βομβιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις όπως εκείνες στη Eurobank, το υπουργείο Εργασίας και τον ΣΕΒ, είχε πραγματοποιήσει και επιχειρήσεις με πυροβολισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, η επίθεση στην οικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι καθώς και η επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Εάν επιβεβαιωθούν εργαστηριακά τα παραπάνω, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχουμε ταυτοποίηση της οργάνωσης πίσω από την επίθεση πριν την επίσημη ανάληψη της ευθύνης για το «χτύπημα».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δράστες με το βαν στάθμευσαν έξω από το κτήριο του Εφετείου. Δύο άτομα βγήκαν από το φορτηγάκι με την τσάντα με τον εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ ένας ήταν μέσα στην καμπίνα του φορτηγού που άνοιγε με συρόμενη πόρτα και ένας άλλος ήταν ο οδηγός. Φεύγοντας από το σημείο της επίθεσης, ο δράστης που ήταν μέσα στην καμπίνα του φορτηγού πυροβόλησε κατά του αστυνομικού φρουρού.

Αδιευκρίνιστος παραμένει πάντως ο λόγος της επίσης στο Εφετείο Αθηνών, ένα κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών όπου διεξάγονται πλειστηριασμοί. Η ΕΛΑΣ δεν αποκλείει πάντως η τρομοκρατική επίθεση να συνδέεται και με την υπόθεση Γιαγτζόγλου τον 29χρονο που συνδέεται με την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής, στα Εξάρχεια κοντά στο Μουσείο, βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, μάρκας FIAT, με πλαστές πινακίδες, το οποίο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι το όχημα με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και ταιριάζει με την περιγραφή που έδωσε ο φύλακας.

Το χρονικό τη επίθεσης

Η βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών έγινε στις 3:25 τα ξημερώματα. Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Λουκάρεως, πολύ κοντά στο κτήριο της ΓΑΔΑ. Είχαν προηγηθεί στις 02:50 δύο τηλεφωνήματα αγνώστου στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και στην ιστοσελίδα “Ζούγκλα” και προειδοποίησε για την έκρηξη, δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτά. Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και πραγματικά στις 03:25 έγινε η έκρηξη.

Ο άγνωστος που προειδοποίησε με τηλεφώνημα για την έκρηξη, δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε: “Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα” και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.

Η αστυνομία απέκλεισε το σημείο, ενώ στο Εφετείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή ομάδα από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και έγινε αισθητή σε αρκετά μεγάλη απόσταση ενώ προκάλεσε ζημιές στο κτήριο του Εφετείου, έσπασαν τζαμαρίες έως και στον έκτο όροφο αλλά και στα παρακείμενα κτήρια.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε τσάντα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι στις 2:50 δύο άτομα τηλεφώνησαν σε δύο μέσα ενημέρωσης και προειδοποίησαν για βόμβα. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση. Υπάρχουν αρκετές ζημιές που κυρίως εντοπίζονται στην είσοδο. Αναμένεται στο σημείο η σήμανση.

Υπάρχει υλικό από κάμερες της περιοχής που θα εξεταστεί. Η μαρτυρία για δύο άτομα θα εξεταστεί. Υπάρχουν ζημιές και σε απέναντι κτίρια, σε τζαμαρίες. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα για την τρομοκρατική επίθεση είναι ανοικτά.

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου