ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης Ερντογάν με το βλέμμα στη Θράκη

δεύτερη-ημέρα-της-επίσκεψης-ερντογάν-205597

Στην Κομοτηνή στρέφονται όλα τα βλέμματα την Παρασκευή, καθώς φτάνει εκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Τον “Σουλτάνο” θα “συνοδεύουν” εκεί οι δηλώσεις του, την Πέμπτη το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου χαρακτήρισε “τουρκική” τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και κατήγγειλε διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων της περιοχής.

Οι δηλώσεις αυτές, αλλά και το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του τούρκου προέδρου αυξάνουν την αγωνία για το τι ακριβώς θα πει ο Τούρκος πρόεδρος και βέβαια το πώς θα αντιδράσει σε τυχόν νέες προκλήσεις η Αθήνα.

Γιατί μπορεί τον Μάιο του 2004, κατά την τότε επίσκεψη του στην Θράκη να είχε κρατήσει τους τόνους χαμηλά λέγοντας «Είστε Έλληνες πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες, εργαστείτε για μια ισχυρή Ελλάδα, ώστε να ωφεληθείτε και εσείς οι ίδιοι […] ουδείς σας ζήτησε να εγκαταλείψετε την τουρκική σας συνείδηση, αλλά μην ξεχνάτε ότι είστε Έλληνες πολίτες», αλλά ποιος μπορεί να πει ότι θα συμβεί το ίδιο και σήμερα -ειδικά, μετά τα όσα είπε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ερντογάν ως Πρωθυπουργός είχε έρθει στην ισχυρή Ελλάδα που άφηνε ο Σημίτης (στο ξεκίνημα -Μάιος 2004- της Πρωθυπουργίας Καραμανλή) και πήγε μεν Θράκη, αλλά έκατσε φρόνιμα («…είστε Έλληνες πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες, εργαστείτε για μια ισχυρή Ελλάδα, ώστε να ωφεληθείτε και σεις οι ίδιοι … ουδείς σας ζήτησε να εγκαταλείψετε την τουρκική σας συνείδηση, αλλά μην ξεχνάτε ότι είστε Έλληνες πολίτες»), όπως είχε συμφωνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ήταν ψαρωμένος από το ελληνικό κύρος και δεν διανοούνταν, λίγο πριν την Ολυμπιάδα, να ξεφύγει από τις επιταγές της ελληνικής διπλωματίας. Επί πλέον ζούσε τότε και την βαρβάτη/«αντάρτικη» φάση του, έχοντας απέναντι το κεμαλικό στρατιωτικο-διπλωματικό κατεστημένο.
Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/apopsi/erdogan-greece/ ]Ο Ερντογάν ως Πρωθυπουργός είχε έρθει στην ισχυρή Ελλάδα που άφηνε ο Σημίτης (στο ξεκίνημα -Μάιος 2004- της Πρωθυπουργίας Καραμανλή) και πήγε μεν Θράκη, αλλά έκατσε φρόνιμα («…είστε Έλληνες πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες, εργαστείτε για μια ισχυρή Ελλάδα, ώστε να ωφεληθείτε και σεις οι ίδιοι … ουδείς σας ζήτησε να εγκαταλείψετε την τουρκική σας συνείδηση, αλλά μην ξεχνάτε ότι είστε Έλληνες πολίτες»), όπως είχε συμφωνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ήταν ψαρωμένος από το ελληνικό κύρος και δεν διανοούνταν, λίγο πριν την Ολυμπιάδα, να ξεφύγει από τις επιταγές της ελληνικής διπλωματίας. Επί πλέον ζούσε τότε και την βαρβάτη/«αντάρτικη» φάση του, έχοντας απέναντι το κεμαλικό στρατιωτικο-διπλωματικό κατεστημένο.

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/apopsi/erdogan-greece/ ]

Ο Ερντογάν ως Πρωθυπουργός είχε έρθει στην ισχυρή Ελλάδα που άφηνε ο Σημίτης (στο ξεκίνημα -Μάιος 2004- της Πρωθυπουργίας Καραμανλή) και πήγε μεν Θράκη, αλλά έκατσε φρόνιμα («…είστε Έλληνες πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες, εργαστείτε για μια ισχυρή Ελλάδα, ώστε να ωφεληθείτε και σεις οι ίδιοι … ουδείς σας ζήτησε να εγκαταλείψετε την τουρκική σας συνείδηση, αλλά μην ξεχνάτε ότι είστε Έλληνες πολίτες»), όπως είχε συμφωνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/apopsi/erdogan-greece/ ]

Ο Ερντογάν ως Πρωθυπουργός είχε έρθει στην ισχυρή Ελλάδα που άφηνε ο Σημίτης (στο ξεκίνημα -Μάιος 2004- της Πρωθυπουργίας Καραμανλή) και πήγε μεν Θράκη, αλλά έκατσε φρόνιμα («…είστε Έλληνες πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες, εργαστείτε για μια ισχυρή Ελλάδα, ώστε να ωφεληθείτε και σεις οι ίδιοι … ουδείς σας ζήτησε να εγκαταλείψετε την τουρκική σας συνείδηση, αλλά μην ξεχνάτε ότι είστε Έλληνες πολίτες»), όπως είχε συμφωνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/apopsi/erdogan-greece/ ]

Ηδη, από την Πέμπτη απαγορευτικές κορδέλες έχουν περικυκλώσει το τζαμί Κιρ Μαχαλά της οδού Φιλιππουπόλεως, όπου την Παρασκευή θα προσευχηθεί ο Ερντογάν, ενώ σε πλήρη κινητοποίηση είναι το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, οι «τουρκόφρονες» της μειονότητας, το μειονοτικό κομμα DEB, οι ψευδομουφτείες Ξάνθης και Ροδόπης και φορείς της μειονότητας.

Λάδι στη φωτιά από προκλητικές δηλώσεις

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης, συνδέοντάς την με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Αν κοιτάξουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι γύρω στα 18.000 δολ., ενώ στη Δυτική Θράκη το ποσό είναι γύρω στα 2.200 δολ. Δεν υπάρχει απαραίτητη στήριξη στον τομέα των επενδύσεων για τους εκεί ανθρώπους και υπάρχει μια διάκριση εκεί. Στην Τουρκία δεν μπορείτε να δείτε μία τέτοια εφαρμογή εναντίον των Ρωμιών πολιτών. Δεν υπάρχει η παραμικρή διάκριση σε ό,τι αφορά τους χώρους προσευχής.

»Στη Δυτική Θράκη όμως δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη ούτε τη λέξη “τουρκική” να γράφει σε μία πινακίδα ενός σχολείου ή κάποιου συλλόγου. Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση (της Συνθήκης της Λωζάννης) εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα».

«Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει και αναφορά στη λέξη “τουρκική”. Αυτό αναφέρεται και στις αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στη θρησκευτική ηγεσία της μειονότητας ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τα ακόλουθα:

«Υπάρχουν προσπάθειες που καταβάλλονται για να διορίζεται ο αρχιμουφτής των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, όχι από τους μουφτήδες που εκλέγουν τα μέλη της μειονότητας, αλλά από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπως γνωρίζετε, η επιτροπή αυτή αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό μελών που πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια στην Ιερά Σύνοδο, είπα στον Πατριάρχη να μου δώσει κάποια ονόματα για να δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια και να συμπληρώσουμε το κενό που υπάρχει. Και δώσαμε τουρκική ιθαγένεια στα ονόματα που δόθηκαν από τον Πατριάρχη, τα οποία έγιναν μέλη της Ιεράς Συνόδου.

»Στη Δυτική Θράκη όμως είναι ένα θέμα που συνεχίζεται και επί της θητείας μου, και εξακολουθεί να μην μπορούν οι ιμάμηδες της Δυτικής Θράκης να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς μπορούμε να πούμε σε αυτήν την περίπτωση ότι βρίσκεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάννης; Από εδώ συμπεραίνουμε ότι δεν εφαρμόζεται η συνθήκη αυτή».

Ετοιμάζουν μεγαλειώδη υποδοχή

Την οργάνωση και τον συντονισμό της υποδοχής, έχει ο πρόξενος Ρόδου Μπαρίς Καλκαβάν [που βρίσκεται ήδη στη Ροδόπη], αφού ο έως πρότινος πρόξενος Κομοτηνής Αλί Ριζά Ακιτζί, ανακλήθηκε στην Άγκυρα, μετά τη φυγή στην Ιταλία του υποπρόξενου Νταβούτ Οτζάκ, και της συζύγου του Ντεριά που επίσης εργαζόταν στο προξενείο, οι οποίοι φέρονται να είχαν σχέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ειδικό ρόλο στην προετοιμασία της υποδοχής του Τούρκου Προέδρου, διαδραματίζει και ο επιχειρηματίας Σαδίκ Λεβέντ, γιος του εκλιπόντα εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της μειονότητας Αχμέτ Σαδίκ. Για πολλούς μια δημόσια χειραψία του Ερντογάν με τον Σαδίκ, θ΄ αποτελέσει σημάδι εύνοιας του Τούρκου Προέδρου προς τον επιχειρηματία που κάποιοι φαντάζονται και ρόλο … Ντενκτάς στην Θράκη.

Ολοι αυτοί εργάζονται εντατικά προκειμένου «χιλιάδες μειονοτικών» να υποδεχτούν τον Ερντογάν στην Κομοτηνή… μετά βαϊων και κλάδων.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή θα τιμήσει την Δυτική Θράκη μας» έγραψε στο Twitter o ψευδομουφτής Κομοτηνής Αχμέτ Μέτε, που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις.

Ήδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία που θα μεταφέρουν κόσμο από μειονοτικά χωριά προς την Κομοτηνή για την υποδοχή Ερντογάν. Οι ιμάμηδες τζαμιών, που πρόσκεινται στους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, γυρίζουν πόρτα πόρτα τα χωριά καλώντας τους μουσουλμάνους να συμμετάσχουν στην υποδοχή στο Κιρ Μαχαλέ της Κομοτηνής.

Ο ιμάμης του χωριού Γλαύκη, Ερκάν Αζίζογλου, με συνεχή αναρτήσεις στα social media, ενημερώνει τους συγχωριανούς του πως : “Θα μπει λεωφορείο από το χωριό μας για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της μητέρας πατρίδας μας Κυρίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το tourkikanea.gr, μειονοτικοί που ζουν στην Αδριανούπολη, Προύσα και Κωνσταντινούπολη, ετοιμάζονται το πρωί της Παρασκευής να περάσουν τον μεθοριακό σταθμό των Κήπων, προκειμένου να μεταβούν στην Κομοτηνή και να προσευχηθούν μαζί με τον Ερντογάν στο Κιρ Μαχαλέ και βέβαια να πάρουν μέρος στην τουρκο-φιέστα.

Τουρκική ιστοσελίδα καλεί τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης σε γενικό ξεσηκωμό

Ιστοσελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, πιθανότατα στην Τουρκία, καλεί σε μήνυμά της τους μουσουλμάνους της Θράκης σε «γενικό ξεσηκωμό» υπέρ του Ερντογάν ο οποίος θα βρεθεί την Παρασκευή στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Στο επίμαχο μήνυμα οι Έλληνες της Δυτικής Θράκης, αποκαλούνται για ακόμα μία φορά Τούρκοι που… πρέπει να δείξουν τη δύναμή τους. Καλούνται να αφήσουν στην άκρη του μυαλού τους, τις όποιες διαφωνίες έχουν με τις πολιτικές του Ερντογάν «γιατί αυτή είναι η μέρα της Τουρκίας».

Δεν λείπουν και οι αναφορές στον Σαδίκ Αχμέτ που σκοτώθηκε το 1996 σε τροχαίο δυστύχημα. Η Άγκυρα μετά τον θάνατό του, φρόντισε να τον κάνει ήρωα και να δώσει μάλιστα το όνομά του, σε δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Διαβάστε το σχετικό κείμενο:

«Εξαφανίσατε τον Σαδίκ Αχμέτ που έφερνε στην πλατεία μπροστά στο δικαστήριο δέκα χιλιάδες άτομα και τα ενθουσίαζε με την ομιλία του.

Αυτή την φορά δεν θα είναι όμως μόνο η Κομοτηνή, αλλά Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Σαππες και Μύκη, όλη η Δυτική Θράκη θα βρίσκεται στους δρόμους της Κομοτηνής.

Η κριτική και η αντιπολίτευση αφήνεται κατά μέρος.

Η μέρα είναι μέρα του Ερντογάν.

Η μέρα είναι μέρα της Τουρκίας, είναι η μέρα που όλοι οι φόβοι πάνε στην άκρη, είναι η μέρα που 145.000 άνθρωποι θα κραυγάσουν με κοινό ενθουσιασμό.

Αυτή είναι η μέρα, όλοι με μια καρδιά, όλοι είμαστε Ερντογάν. Διότι αυτός είναι ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την Παρασκευή, oι δρόμοι γύρω από το τζαμί Κιρμαχαλλέ να γεμίσουν και να πλημμυρίσουν.

Την Παρασκευή η Τουρκική Δημοκρατία θα βρίσκεται στην Κομοτηνή για να δείξει όχι την δικαιοσύνη αλλά την δύναμη της αγάπης.

Λαέ της Δυτικής Θράκης που γέμισες τις πλατείες με τον Σαδίκ Αχμέτ.

Το έπραξες και παλιότερα.

Πάλι μπορείς να το κάνεις.

Τώρα πρέπει να ξεσηκωθεί όλη η δυτική Θράκη!

Η εξουσία που καταδικάζει την δικαιοσύνη, που απαγορεύει την ονομασία ¨Τούρκος¨ και δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες μας, πρέπει τώρα να βρει απέναντι του εκατό χιλιάδες κόσμο».

Επιχειρούν να δυναμιτίσουν το κλίμα

Εν τω μεταξύ, ενέργειες στην Κομοτηνή επιχειρούν να δυναμιτίσουν το κλίμα ενόψει τις επίσκεψης Ερντογάν. Το βράδυ της Τετάρτης, ώρες πριν ο τούρκος πρόεδρος φτάσει στη χώρα μας, άγνωστοι πέταξαν στην πόλη φυλλάδια στην τουρκική γλώσσα τα οποία έγραφαν: “Σκέψου, ο Ερντογάν θα φύγει, εσύ αύριο θα μείνεις εδώ” ενώ κάποιοι σχημάτισαν με μαύρο σπρέι σταυρούς έξω από σπίτια και γραφεία μουσουλμάνων.

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν για την επίσκεψη του στη Θράκη

Ενόψει και της επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε ότι επισήμανε στον Τούρκο πρόεδρο πως θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Στην δήλωση του αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι είναι αυτονόητη αποστολή των ηγεσιών των δυο χωρών να διασφαλίσουν αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη. Αλλά αυτό όπως είπε απαιτεί «υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση. Μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό». Απαντώντας εμμέσως στη θέση Ερντογάν περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε « Το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας.»

Επιστολή στον Ερντογάν από τοπικούς φορείς

Ανοιχτή επιστολή στον Ερντογάν αποστέλλουν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, με αφορμή την άφιξή του στην Ελλάδα και την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Θράκη.

Στην επιστολή τους οι δύο άνδρες κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη στη Θράκη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, η οποία, όπως αναφέρουν, άφησε “πικρή γεύση” καθώς υπήρξε “διχαστική” και δεν τήρησε τους κανόνες ευγένειας. Υπενθυμίζεται, ότι ο Χακάν Τσαβούσογλου κατήργησε το πρωτόκολλο επισκεπτόμενος τον ψευδομουφτή, ενώ είχε κάνει λόγο για “τουρκική μειονότητα”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μητροπολίτης και ο δήμαρχος καλούν τον Ερντογάν να “διορθώσει” με την επισκεψή του τα λάθη του αντιπροέδρου του αλλά και του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, το οποίο, όπως λένε, “παρεξέκλινε από τα καθήκοντά του”. Την ίδια στιγμή, διαμηνύουν στον Ερντογάν, πως Θρακιώτες χριστιανοί και μουσουλμάνοι, δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν σε κανένα “να κλονίσει το ζηλευτό μοντέλο συνύπαρξης”.

Το πρόγραμμα στην Κομοτηνή

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 12:00 o Toύρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, και η πολυπληθής συνοδεία του, θα φτάσουν από το Αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης στην Κομοτηνή, όπου θα κατευθυνθούν αμέσως προς το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως Κιρ Μαχαλέ για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Πρόκειται για το ίδιο τέμενος που είχε επισκεφθεί τον περασμένο Ιούνιο και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τις τότε εμπρηστικές δηλώσεις.

Το Προξενείο Κομοτηνής ετοιμάζει μεγαλειώδη υποδοχή του Τούρκου προέδρου κατά την άφιξή του στο τέμενος. Ενδιαφέρον βέβαια θα έχει, εάν εμφανιστούν ακραίοι τουρκόφρονες με τουρκικές σημαίες στα χέρια, αλλά και το τι θα αναγράφουν πανό που θα αναρτηθούν πιθανώς στα σημεία απ΄ όπου θα διέλθει ο Ερντογάν.

Μετά την προσευχή στο Κιρ Μαχαλέ, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος πρόεδρος, θα επισκεφθεί το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο “Τζελάλ Μπαγιάρ” της πόλης, όπου θα συνομιλήσει με τους εκπαιδευτικούς -πολλοί απο τους οποίους είναι από την Τουρκία απεσπασμένοι στην Ελλάδα βάση διμερών συμφωνιών- και τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Στις 13:30 ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει επαφές με εκπροσώπους μειονοτικών φορέων και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου αναμένεται να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό προς τη μειονότητα. Ερωτηματικό παραμένει εάν ο Ταγίπ Ερτογάν, σεβαστεί την ελληνική φιλοξενία και κινηθεί μακριά από εμπρηστικές δηλώσεις που θα πυροδοτήσουν εντάσεις στις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει μετά της συζύγου του και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση, στις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου