ΕΛΛΑΔΑ

«Θερμό επεισόδιο» στο Προεδρικό Μέγαρο

θερμό-επεισόδιο-στο-προεδρικό-μέγα-206703

Στην Αθήνα έφτασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε περίπου στις 10:30 το πρωί στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Στις 10:50 ο Ερντογάν μαζί με τη σύζυγό του, την οποία κρατούσε από το χέρι, κατέβηκαν από το αεροσκάφος και τους υποδέχτηκε στο κόκκινο χαλί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο τούρκος πρόεδρος αστειεύτηκε και με τον έλληνα ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι φοράει μια γραβάτα που του είχε χαρίσει και ο Ν. Κοτζιάς ανταπάντησε χαμογελώντας ότι αυτό είναι η καλή διπλωματία. Ο Τ. Ερντογάν επιβιβάστηκε σε λιμουζίνα και η αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκε στο κέντρο της πόλης.

Στις 11:30 στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την οποία είχαν μια σύντομη συνομιλία. Στη συνέχεια με τη βοήθεια δύο ευζώνων κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και ακολούθησαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών. Στις 11:40 μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχτηκε επίσημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Θερμό επεισόδιο στο προεδρικό

Στις δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος υποδέχθηκε τον τούρκο πρόεδρο και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί τη βάση της βάση της ελληνοτουρκικής φιλίας και δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση ούτε αλλαγή.

Στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά, σημείωσε ο κ. Ερντογάν. Και πρόσθεσε: Η συμφωνία υπεγράφη πριν πολλά χρόνια και όχι μόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Υπάρχουν άλλες 11 χώρες. Μεσα στο διάστημα των 94 χρόνων από τη υπογραφή της συμφωνίας, άλλαξε ο κόσμος.

Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτοχρονα στο ευρωπαικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης; Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Στη δυτική Θράκη οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης, σημείωσε ο Ερντογάν.

Tα μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο κέντρο της Αθήνας είναι δρακόντεια. Κλειστός θα παραμείνει σήμερα Πέμπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο σταθμός «Σύνταγμα» του μετρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διευρυμένες διμερείς συζητήσεις θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

Ο κ. Ερντογάν έφτασε στην Ελλάδα στις 10.30 το πρωί, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και το πρόγραμμα του έχει ως εξής:

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

10:30

’Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος.

Υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ανεπίσημη τελετή υποδοχής.

11:30

Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

11:45

’Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Επίσημη τελετή υποδοχής.

Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων.

Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.

12:00

Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.

12:40

Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

13:30

’Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερη συνάντηση.

14:50

Δηλώσεις στον Τύπο.

16:30

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης.

19:25

’Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.

Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.

19:30

Επίσημο δείπνο.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

11:15

’Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10

Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

13:30-15:00

Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00

Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου