ΕΛΛΑΔΑ

Τα πάνω – κάτω στα επιδόματα -Αλλαγές που επηρεάζουν 730.000 οικογένειες

τα-πάνω-κάτω-στα-επιδόματα-αλλαγές-π-211675

Συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για αναδιάρθρωση

Σε συμφωνία με τους θεσμούς και για τα οικογενειακά επιδόματα φαίνεται ότι κατέληξε η κυβέρνηση σύμφωνα με τις πληροφορίες, και από το 2018 αλλάζει το τοπίο των επιδομάτων αυτών που παίρνουν 730.000 οικογένειες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει ένα επίδομα για όλους τους δικαιούχους το ύψος του οποίου θα αυξομειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και το εισόδημα.

Στελέχη του Υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι στόχος είναι η ενίσχυση του 1ου και 2ου παιδιού με ταυτόχρονη στήριξη των πολύτεκνων. Δηλαδή μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα προβλέπεται παράλληλα μείωση του επιδόματος για τρίτεκνους και πολύτεκνους η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων που θα περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου υποστήριξε ότι τα οικογενειακά επιδόματα δεν θα μειωθούν καθώς η κυβέρνηση εξασφάλισε κονδύλι 160 εκατ. ευρώ συν στα 650 εκατ. που είναι προϋπολογισμένα.

Τα επιδόματα, βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης, θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

1. Σε αυτά που θα καταργηθούν καθώς έχουν διαπιστωθεί επικαλύψεις, δηλαδή για την ίδια αιτία χορηγούνται επιδόματα από διαφορετικούς φορείς.

2. Αυτά που θα αναδιαρθρωθούν με κριτήριο την καλύτερη στόχευση. Δηλαδή με την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων θα περιοριστεί ο αριθμός των νοικοκυριών που σήμερα λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα.

Για παράδειγμα, αν αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια του φοιτητικού επιδόματος των 1.000 ευρώ, τα υψηλότερα εισοδήματα θα χάσουν το επίδομα. Ένα μέρος από το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί θα κατευθυνθεί στους δικαιούχους φοιτητές, οι οποίοι θα λάβουν αυξημένη παροχή, και ένα άλλο μέρος θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ.

3. Αυτά που θα μείνουν ανέπαφα. Το 2017 δεν «πειράχτηκε» το επίδομα αναπηρίας και ανεργίας. Ωστόσο έχει ψηφιστεί η μείωση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου