ΕΛΛΑΔΑ

Στους 16 οι νεκροί σε Νέα Πέραμο – Μάνδρα [Βίντεο]

στους-16-οι-νεκροί-σε-νέα-πέραμο-μάνδρα-231924

Ένας ακόμα νεκρός εντοπίστηκε σε υπόγειο οικίας, στην περιοχή Γεφυράκι, στη Νέα Πέραμο Αττικής, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων σε 16 νεκρούς. Στη Δυτική Αττική αγνοούνται ακόμα τέσσερις άνθρωποι από τις καταστροφικές πλημμύρες. Οι κάτοικοι της Μάνδρας είδαν από το πρωί και πάλι τα ορμητικά νερά να κατεβαίνουν από το ρέμα προς τα σπίτια τους. Εν τω μεταξύ, ζωντανοί εντοπίστηκαν δύο από τους αγνοούμενους, ενώ οι πυροσβέστες συνεχίζουν την αναζήτηση για ακόμη τέσσερα άτομα.

Εντοπίστηκαν σώοι δύο αγνοούμενοι

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο ένας άνδρας που εντοπίστηκε ζωντανός ήταν ένας από τους οδηγούς που αναζητούσαν οι πυροσβέστες καθώς είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος από τους οικείους του.

Εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητό του κοντά στο σπίτι του, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Μάνδρας.

Ο δεύτερος άνδρας που εντοπίστηκε σώος είναι ένας ηλικιωμένος και βρέθηκε στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Ήταν ο αγνοούμενος από την περιοχή Παλαιοχωρίου Μάνδας.

Πλέον, οι πυροσβέστες που βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, αναζητούν τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων έναν κυνηγό – αδερφό ενός εκ των θυμάτων της κακοκαιρίας που έπληξε την Δυτική Αττική- και τρεις οδηγούς, οι οποίοι κινούνταν την ώρα της κακοκαιρίας στο οδικό δίκτυο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θήβας.

Η αναζήτηση των πυροσβεστών για τους αγνοούμενους συνεχίζεται μετ’ εμποδίων. Ένα ανάχωμα που είχαν στήσει στο Γεφυράκι Νέας Περάμου χθες, έσπασε σήμερα από τα ορμητικά νερά που δημιουργήθηκαν ξανά μετά την πρωινή νεροποντή και οι προσπάθειες στο σημείο άρχισαν ξανά από το μηδέν.

Ποτάμι ξανά οι δρόμοι στην Μάνδρα

Λίγα λεπτά πριν τις 10:00 ξεκίνησε να βρέχει έντονα στην περιοχή της Μάνδρας, με τους δρόμους να γεμίζουν μέσα σε λίγα λεπτά με νερό, το οποίο κατεβαίνει ορμητικά από το ρέμα της περιοχής, προκαλώντας ανησυχία στους ανθρώπους που είδαν μόλις μια μέρα πριν να καταστρέφονται περιουσίες και να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Στη Δυτική Αττική εξακολουθούν να βρίσκονται 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα, οι οποίοι προσπαθούν να τραβήξουν τα νερά από τα πλημμυρισμένα σπίτια και να απομακρύνουν τα οχήματα και τα αντικείμενα από τους δρόμους και τα σπίτια των κατοίκων.

Με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ Βασίλειο Καπέλιο επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και συνεχάρη το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς καταστροφής στη Δυτική Αττική και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τους.

Ειδική γραμμή βοήθειας από την ΚΕΔΕ

Τηλεφωνική γραμμή έθεσε σε λειτουργία η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την αναφορά προβλημάτων από την κακοκαιρία, καθώς και την καταγραφή αιτημάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 2132147513, όπου θα λειτουργεί ειδικό κέντρο στην ΚΕΔΕ, έως το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 9 το πρωί με 9 το βράδυ.

Τα αιτήματα και τα προβλήματα που θα επισημαίνονται, θα προωθούνται στους κατάλληλους φορείς προκειμένου να επιλυθούν.

Με δημόσια δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

Με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων της τραγικής θεομηνίας, που έπληξε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης τις περιοχές της Μάνδρας, της Μαγούλας και της Νέας Περάμου, σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Κλειστοί δρόμοι

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στην έξοδο 1 της Αττικής οδού, στο ρεύμα προς Ελευσίνα, που είχε διακοπεί νωρίτερα, λόγω συσσώρευσης υδάτων, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην Λεωφόρο Σαλαμίνος στην περιοχή της Σαλαμίνας.

Ανοιχτή είναι, από το πρωί, η νέα εθνική οδός Αθηνών- Κορίνθου, καθώς δόθηκε στην κυκλοφορία από την Τροχαία το σημείο όπου είχε διακοπεί, λόγω της θεομηνίας που έπληξε χτες τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Κλειστά ωστόσο, παραμένουν, όπως χτες το βράδυ, τα σημεία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και στο 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θήβας.

Εκατοντάδες μηχανικοί στην περιοχή

Στο σημείο βρίσκεται το σύνολο των μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και των άλλων φορέων του έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Υποδομών, περίπου 300 άτομα, για την αντιμετώπιση των καταστροφών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Μάνδρας.

Πολλοί από τους μηχανικούς βρίσκονται ήδη στο κέντρο επιχειρήσεων του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας και οι υπόλοιποι είναι σε 24ωρη επιφυλακή δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, σημειώνοντας ότι «η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει άμεσα μόλις όμως ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις ανεύρεσης τυχόν εγκλωβισμένων».

Επίσης, όπως είπε ο κ Δέδες, έχουν τεθεί στη διάθεση των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας από τις εργοληπτικές εταιρείες όλα τα μηχανήματα που έχουν διαθέσιμα και ήδη εργάζονται στις πληγείσες περιοχές. Τα μηχανήματά τους έχουν κινητοποιήσει και οι τρεις μεγάλες εταιρείες παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων: Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός και Αττική Οδός.

Αστυνομικοί από το Πολυτεχνείο στη Μάνδρα

Από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που διατίθενται σε διάφορες περιοχές της χώρας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινόμενων.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερα για την περιοχή της Δυτικής Αττικής, αποφασίστηκε η μερική αναδιάταξη των δυνάμεων, που έχουν διατεθεί για την εφαρμογή του σχεδιασμού των μέτρων της επετείου του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου