ΕΛΛΑΔΑ

Κατάθεση-καταπέλτης για τη Χρυσή Αυγή από προστατευόμενο μάρτυρα

κατάθεση-καταπέλτης-για-τη-χρυσή-αυγή-249818

Ενταση δημιουργήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξαιτίας της κατάθεσης προστατευόμενου μάρτυρα ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για την εκπαίδευση των μελών, αλλά και πως λειτουργούσε η οργάνωση. Ως αμιγώς στρατιωτικού τύπου και μέσω αυτής οργανώνονταν επιθέσεις τόσο κατά αλλοδαπών όσο και άλλων ατόμων που είχαν στοχοποιηθεί.

Ο μάρτυρας κατέθεσε από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, όπου ήταν παρόντες εισαγγελέας και πταισματοδίκης. Στο δικαστήριο ακούγονταν μόνο η αλλοιωμένη του φωνή.

Ο μάρτυρας δέχτηκε εκατοντάδες ερωτήσεις από την έδρα του δικαστηρίου αλλά και τους συνήγορους υπεράσπισης με τον ίδιο να απαντά για όσα ο ίδιος γνώριζε για τη δομή, τη δράση και την εγκληματική δραστηριότητα της Χ.Α.

Υπήρξε μέλος από το 2012 έως το 2013 και κατέθεσε ότι η Χρυσή Αυγή είχε στρατιωτική οργάνωση και έκανε λόγο για τις “λεγόμενες βόλτες” εννοώντας τις επιθέσεις κατά αλλοδαπών και άλλων.

Ανέφερε σχετικά:

“Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα “ντού”, τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τί εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, η να κάνουμε κάποια φασαρία”.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του μάρτυρα, ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί στρατιωτικά από την οργάνωση στη Μαλακάσα, όπου παρών ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη, ανέφερε ότι “και παρακολουθούσε και μετείχε στις εκπαιδεύσεις”.

“Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση με πολύ πόνο. Ημασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε αλλά μια φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες”.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η μαρτυρία του για δύο «ντου» που έλαβε μέρος και ο ίδιος όπου όπως είπε “χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλληκάρι. Πήγαμε 20 μηχανάκια με δύο πάνω το καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά”.

“Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα είχε δύο περιστρόφα, το ένα 45αρι”.

Πρόεδρος: Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή.

Μάρτυρας: Ηταν σκληρή σαν τους κομάντο.

Πρόεδρος: Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο.

Μάρτυρας: Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας αναφέρθηκε, εκτενώς στο πώς ήταν δομημένα τα Τάγματα Εφόδου και ποιος ήταν ο σκοπός τους.

Εισαγγελέας: Πείτε μας για τα Τάγματα Εφόδου, τί ήταν και τί έκαναν.

Μάρτυρας: “Τα Τάγματα Εφόδου ήταν με 20 η 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της ΧΑ στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της ΧΑ και είχαμε στυλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα Τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη ΧΑ. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το “ντού” και το κάναμε”.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο πως άρχισε να αποστασιοποιείται από την στρατιωτική οργάνωση της ΧΑ και τόνισε με έμφαση “Δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος”.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του, ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα “ζητάω συγνώμη κι ας μην ήμουν στο περιστατικό” είπε και πρόσθεσε ότι δέχθηκε απειλές ο ίδιος και η οικογένεια του μετά την κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα του ΑΠ.

Μιλώντας για το ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας είπε “ότι οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει”.

Μάλιστα ο μάρτυρας αποκάλυψε πως πολλές φορές οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς είχαν σχέση “με την κονόμα”.

“Τους φοβίζανε και τους πουλάγανε κινητά, τσιγάρα, και άλλα όλα για την κονόμα. Αλλά και τα μέλη της ΧΑ όλο πληρώναμε. Πουλούσαν τα πάντα σημαίες, λάβαρα…”

Με τη λήξη της κατάθεσης του μάρτυρα υπήρξε μεγάλη ένταση, καθώς σύσσωμη η υπεράσπιση υποστήριξε πως η κατάθεση ήταν κατευθυνόμενη και πως παρόντες στο δωμάτιο του μάρτυρα ήταν άνθρωποι που τον καθοδηγούσαν. Κατατέθηκε ένσταση αφού υποστηρίχθηκε ότι άκουσαν “υποβολέα”.

Το δικαστήριο κάλεσε τους παριστάμενους στο χώρο εισαγγελέα και δικαστή να βεβαιώσουν αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Εισαγγελέας. Διαβεβαιώνω το δικαστήριο και όλους τους παράγοντες της δίκης, ότι στο χώρο είναι μόνον ο μάρτυρας και εμείς οι δύο.

Δικαστής. Επιβεβαιώνω ότι στο χώρο είναι μόνον ο μάρτυρας και εμείς. Κατηγορηματικά διαβεβαιώνουμε αυτό που λέμε.

Παρόλα αυτά, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων απείλησε με αποχώρηση παρά τις διαβεβαιώσεις των δικαστικών λειτουργών, ότι ο μάρτυρας καταθέτει μόνος του. Η διαδικασία αναβλήθηκε για την προσεχή Τετάρτη.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου