ΕΛΛΑΔΑ

Τα καλά λόγια και τα deal πίσω από τη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα

τα-καλά-λόγια-και-τα-deal-πίσω-από-τη-συνάντ-270718

Μέσα σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ-Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Τραμπ παρείχε την πολυπόθητη στήριξη στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως υπάρχουν πολλές μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις.

Κατόπιν, τάχθηκε υπέρ μιας υπέυθυνης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και κάλεσε την ελληνική πλευρά να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Γνωστοποίησε, επίσης, την ύπαρξη συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 κάνοντας λόγο μέχρι και για το κόστος της, που θα κυμανθεί στα 2.4 δις. ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα συσταθούν ομάδες εργασίας από τους αρμόδιους υπουργούς για να προχωρήσει η διμερής συνεργασία στον θέμα των επενδύσεων.

Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την οικονομική ανάκαμψη, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το κλίμα της συνάντησης δεν χάλασε ούτε κατά την διάρκεια της ερώτησης ενός ξένου δημοσιογράφου στον έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει προ της εκλογής Τραμπ στον προεδρικό θώκο.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων:

Ο “Κήπος των Ρόδων” υποδέχθηκε τους Τσιπρα και Τραμπ για τις κοινές δηλώσεις.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε:

“Ο κ. Τσίπρας ειναι ενας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι το πραγματικά ιδιαίτερο. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν την κληρονομιά της Ελλάδας. Είμαστε ευγνώμονες που μας επισκέφθηκε, η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Στην αυγή του ελληνικού κράτους δεν υπήρχε κανένας που να μη συμπαθούσε το ελληνικό κράτος, πέραν των Αμερικανών”.

“Με τον κύριο πρωθυπουργό κάναμε μια πολύ καρποφόρα συζήτηση για θέματα άμυνας, ενέργειας κι εμπορίου. Θέλω να τους ευχαριστήσω που φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις στην Σούδα. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% για τις αμυντικές δαπάνες. Επίσης έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για αναβάθμιση των F16, μια συμφωνία που θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας. Οι αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν οικονομικά. Τον συμβούλευσα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα παρέχει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων. Να συγχαρώ την Ελλάδα για την προσπάθεια επανάκαμψης”.

“Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ, του χρόνου. Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ, για την συνεργασίας σας. Απόλαυσα την συζήτησή μας. Θα οικοδομήσουμε στις κοινές μας αξίες για ένα μέλλον ευημερίας. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε πρωθυπουργέ”, κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις του.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ελληνας πρωθυπουργός:

“Η φιλία μεταξύ των λαών μας ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αξίες. Είναι ορθό ότι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα όπως και η ελληνική επανασταση εμπνεύστηκε από τον αγώνα για ανεξαρτησία των Αμερικανών. Τις σχέσεις μας ενισχύει η ελληνική ομογένεια. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους μετα το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν μαζί πολεμήσαμε το φασισμό. Επιζητούμε την στήριξη των ΗΠΑ για την εξοδο της Ελλάδας από την κρίση”.

“Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση κι εκπληρώνει 3 βασικούς στόχους με σημασία σε διεθνές επίπεδο: Πρώτον εξέρχεται δυναμικά από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυξάνει τις εξαγωγές της. Αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση. Δεύτερον, η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας, σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές της Ευρώπης, μία χωρα που εκπληρώνει τις νατοικές της υποχρεώσεις και συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ. Και τρίτον, η Ελλάδα όντας (sic) ήδη ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμό, καθίσταται σημαντικός κόμβος σταθερότητας”.

“Η Ελλάδα μπορεί να είναι πυλώνας ασφάλειας μόνο αν απελευθερωθεί από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας. Επιζητούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, μια λύση που θα δώσει νέα προοπτικη σε όλη την περιοχή. Η επικίνδυνη αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί καθώς υπονομεύει τις σχέσεις μεταξύ δύο νατοϊκών συμμαχων σε μία ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο αλλά θα προστατεύει τα δικαιώματά της. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τραμπ για τις εξαιρετικές συνομιλίες που θα βοηθήσουν στην συνέχεια. Ευχαριστώ θερμά”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Τώρα ακολουθούν οι 4 ερωτήσεις, δυο από Αμερικανούς και δυο από Ελληνες δημοσιογράφους:

Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε ερώτηση για τις δηλωσεις που είχε κάνει για τον Τραμπ πριν την εκλογή του: Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2016 είχε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του Τραμπ “μακάρι να μη συμβεί αυτό το κακό. Τώρα, μετά τη συνάντησή σας, λέτε το ίδιο;”

“Διαπίστωσα από τη συναντηση μου με τον πρόεδρο ότι ο τρόπος που προσεγγίζει την πολιτική μπορεί μερικές φορές να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για το καλό. Η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ υπήρξε γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μία στιγμή ότι απειλουμαι. Πρέπει να δουμε το κοινό έδαφος που είναι σημαντικό για τις ιστορικές σχέσεις των δύο λαών και τους κοινούς μας στοχους. Μην ξεχνάτε ότι η αξία της δημοκρατίας και της ελευθερίας γεννήθηκε στην Ελλάδα, αυτή είναι η βασική αξία που διατρέχει την Αμερική και αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο πρόεδρος Τραμπ”, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Στην ίδια ερώτηση συμπλήρωσε κι ο πρόεδρος Τραμπ πως “υπήρχαν όντως μερικές χώρες αγχωμένες, ο λογος της ανησυχίας τους ήταν ότι δεν είχαμε επιτρέψει εμείς στις ΗΠΑ να αξοποιήσουν τις σχέσεις τους με αυτές τις χώρες, Είχαμε ουσιαστικά αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, έφευγαν θέσεις εργασίας απο τις ΗΠΑ. Υπαρχουν κάποιες χωρες και ηγέτες που έχουν συγκεκριμένα συναισθήματα, αλλά δε θα επιτρέψουμε να γίνουν οι ΗΠΑ αντικείμενο εκμετάλλευσης”.

Η επόμενη ερώτηση Αλέξη Τσίπρα ήταν: “Πώς σχεδιάζετε να προσελκύσετε επενδύσεις; Πώς προσελκύετε αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;”

“Είναι ένα θέμα να κάνεις νομοθετικές παρεμβάσεις για τις επενδύσεις κι ένα άλλο θέμα να γίνουν πραγματικότητα οι νόμοι. Θελήσαμε να συγκρουστούμε με τις παθογένειες. Περάσαμε έναν αναπτυξιακό νόμο που δίνει σταθερό νομοθετικό περιβάλλον. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων. Έχω συγκροτήσει μια task force για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Με ρώτησε ο αμερικανός πρόεδρος τι γίνεται με το Ελληνικό. Πριν χρόνια είχε ενδιαφερθεί κι ο ίδιος ως επιχειρηματίας. Τον ενημέρωσα ότι προχωράει για να γίνει πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε από τελευταία, πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων. Οι επενδύσεις μπορούν να μας βγάλουν οριστικά από την κρίση. Το μήνυμα που θέλω να δώσω στους Αμερικανούς επενδυτές είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουριστικός αλλά και επενδυτικός προορισμός”.

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Τραμπ επεσήμανε πως “πιστεύουμε στην Ελλάδα, είχαν προβλήματα, αλλά τα άφησαν πίσω τους. Πήραν δύσκολες αποφάσεις. Υπάρχει προοπτική αγοράς αεροσκαφών και προσβλέπουμε να συνεργαστουμε με την Ελλάδα και να τη βοηθήσουμε να ορθοποδήσει και πάλι. Αυτή η χώρα, μία από τις ομορφότερες του κόσμου, έχει πολλές δυνατότητες. Έχουμε εδώ εξαιρετικούς Έλληνες που φέρουν αυτή την κληρονομιά. Έχουν απίστευτες δυνατότητες κι ελπίζουμε να τις αξιοποιήσουν”.

“Θεωρείτε ακόμη την Τουρκία ως μία Δημοκρατία;”, ρωτήθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός, για να απαντήσει “παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία που εδράζονται στην καθημερινή συμπεριφορά στο Αιγαίο, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας που πρέπει να μείνει προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική και το ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας μπορεί να είναι μοχλός πίεσης για τον εκδημοκρατισμό στο εσωτερικό της χώρας. Βεβαίως και είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε σαφές στην ηγεσία της ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να συνεργάζεται με σύμμαχες χώρες όπως η Ελλάδα. Εξήγησα στον πρόεδρο Τραμπ ότι πρέπει να υπάρξουν σαφή μηνύματα προς την τουρκική ηγεσία”.

“Ως προς τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για να αναβαθμισουμε το ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου: Με το ΥΠΕΞ προχωρήσαμε σε πολυδιάστατη εξωτειρκή πολιτική αλλά με στόχο τη σταθερότητα. Εμβαθύναμε την συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Στοχος μέσα από τις πολυμερείς συνεργασίες να διασφαλίσουμε την ειρήνη και συνανάπτυξη στην περιοχή”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο ελληνας πρωθυπουργός.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο πρωθυπουργό. Ήταν μεγάλη μας τιμή να σας έχουμε εδώ. Προσοδοκώ να έχουμε πολλά χρόνια στενής φιλίας στο μέλλον και να συνεχίσουμε τη συνεργασία”, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις.

Τι προηγήθηκε

Στο Λευκό Οίκο έφτασε ακριβώς στις 19.00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην είσοδο του κτιρίου, όπου παρέμειναν για λίγα δευτερόλεπτα πριν προχωρήσουν στα ενδότερα του Λ. Οίκου.

Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και οι δύο άντρες μετέβησαν στο Οβάλ Γραφείο του όπου αντάλλαξαν χειραψία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ενώ εν συνεχεία ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψη του και τον αποκάλεσε σημαντικό εταίρο και σύμμαχο. “Είναι τιμή μου να υποδέχομαι τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η Ελλάδα κάνει υπέροχη δουλειά για να επιστρέψει και θα επιστρέψει”, είπε ξεκινώντας ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Για να συνεχίσει: “Τα πάμε υπέροχα με την Ελλάδα. Έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις με την Ελλάδα. Είμαστε φίλοι και σύμμαχοι”. “Εργαζόμαστε σε πολλούς τομείς, στο θέμα των F-16, στις εμπορικές σχέσεις. Θα συζητήσουμε για το πώς θα βρούμε τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να μας βοηθήσει η Ελλάδα” ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ έκανε αναφορά και στον ελληνικό τουρισμό, ο οποιος όπως επισήμανε πάει πολύ καλά και κατέληξε λέγοντας: “We are all with you!” Δηλαδή: “Είμαστε όλοι μαζί σας”.

Ο πρωθυπουργός με την σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για την πρόσκληση και την φιλοξενία. Ευχήθηκε να υπάρξει μια εποικοδομητική επαφή ανάμεσα στις δυο πλευρές με σκοπό να ενισχυθεί η στρατηγική συνεργασία. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πολύ σημαντική περιοχή.

“Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Αξίες ελευθερίας και Δημοκρατίας. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από την χειραψία στο Λ. Οίκο:

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου