ΕΛΛΑΔΑ

Στο φως οι λίστες μεγαλοοφειλετών -Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση

στο-φως-οι-λίστες-μεγαλοοφειλετών-δημ-273880

Ξεκινά η δημοσιοποίηση στοιχείων για χρέη άνω των 150.000

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση στοιχείων οφειλών.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι σε διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ή προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον η βασική οφειλή υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα στοιχεία των οφειλών που δημοσιοποιούνται περιλαμβάνονται σε δύο καταστάσεις, εκ των οποίων η μία αφορά τα φυσικά πρόσωπα και η άλλη τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες. Για τα φυσικά πρόσωπα θα δημοσιοποιούνται τα εξής στοιχεία: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/ Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες αντίστοιχα, θα δημοσιοποιούνται τα εξής στοιχεία: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Χρόνος ανάρτησης των δεδομένων στο διαδίκτυο

Οι καταστάσεις των δημοσιοποιούμενων οφειλών αναρτώνται κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας στις 30 Νοεμβρίου 2017 και αντικαθιστούν τις ήδη αναρτημένες, κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 4 του άρθρου 9 του ν. 3943/2011, όπως ίσχυε, πριν από την αντικατάστασή του με τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν. 4410/2016, καταστάσεις.

Οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, επικαιροποιούνται ανά έτος μέχρι τη 30ή ημέρα του Ιουνίου, μετά από νέα άντληση στοιχείων και αντικαθιστούν τις ήδη αναρτημένες καταστάσεις.

Η ενημέρωση των οφειλετών που εμπίπτουν στη ρύθμιση της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 3943/2011, διενεργείται με τη διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 11 του ν. 2472/1997 (ΦΕΚ Α’ 50) τουλάχιστον οκτώ ημέρες, πριν από τη δημοσιοποίηση από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου