ΕΛΛΑΔΑ

Λουκέτα και αύξηση της ανεργίας το 2011

λουκέτα-και-αύξηση-της-ανεργίας-το-2011-497581

 

Ακρίβεια, ανάπτυξη και εξωστρέφεια είναι οι τρεις τομείς στους οποίους επικεντρώνει τις προσπάθειες της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι το 2011 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά, καθώς η ύφεση θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. Για το λόγο αυτό, τόνισε, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει αντικυκλική πολιτική για την αναθέρμανση και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Παρουσιάζοντας τους άξονες της πολιτικής για το επόμενο διάστημα ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «ακόμη και αν ξεπεράσουμε τη δημοσιονομική κρίση θα έχουμε αποτύχει αν δεν αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο».

Για τα θέματα των τιμών και της αγοράς ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι χρειάζεται μια απάντηση στο ερώτημα γιατί 100 από τα προϊόντα που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς και αποτελούν το 80% της συνολικής δαπάνης, είναι 30 % ακριβότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τη στιγμή μάλιστα, πρόσθεσε, που η Ελλάδα είναι μια χώρα χαμηλού εργατικού κόστους και ενοικίων. Ο υπουργός τάχθηκε κατά των κρατικών παρεμβάσεων στην αγορά και τόνισε ότι το μοναδικό μέλημα θα είναι η εφαρμογή των νόμων με έμφαση στο δίκαιο του ανταγωνισμού.

Στην αναπτυξιακή προσπάθεια περιλαμβάνονται το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα είναι έτοιμος ως τα τέλη Οκτωβρίου και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία θα συμπράξουν το Δημόσιο με τράπεζες. Για το ΕΣΠΑ γίνεται ήδη προσπάθεια επιτάχυνσης των απορροφήσεων (σήμερα έγινε σχετική σύσκεψη με όλους τους γ.γ. των Περιφερειών), ενώ το 2011 αναμένεται και αναθεώρηση των προγραμμάτων, και απλοποίηση των διαδικασιών όπου χρειαστεί, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.

«Φιλοδοξούμε, τόνισε ο υπουργός, να δημιουργήσουμε ένα κύμα νέων επενδυτών. Θα καλέσουμε νέους επιστήμονες να ανοίξουν φτερά στην επιχειρηματικότητα». Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί το νέο ταμείο που θα δημιουργηθεί από την μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ, (στο οποίο το Δημόσιο θα εισφέρει 460 εκατ. ευρώ και αναμένει από τις τράπεζες τα διπλάσια) καθώς και οι Κοινοτικές πρωτοβουλίες Jessica και Jeremie.

Συνολικά, μέσω του ΕΣΠΑ, στο διάστημα που απομένει ως το τέλος του 2011 το Δημόσιο θα διαθέσει χρηματοδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στην αγορά και αναμένει άλλα 3 – 4 δισ. από τις τράπεζες.

Στο ερώτημα αν οι τράπεζες έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το πρώτο τεστ θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου οπότε θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ οίκον» (επιδοτήσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών) στο πλαίσιο του οποίου το Δημόσιο διαθέτει 400 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες καλούνται να συνεισφέρουν άλλα 400. «Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο και για τις ίδιες τις τράπεζες. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν», ανέφερε ο υπουργός.

Ο αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει λιγότερες επιδοτήσεις, περισσότερες φοροαπαλλαγές και αποσβέσεις ενώ θα δίνει έμφαση σε δράσεις καινοτομίας και εξωστρέφειας. Ο στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι ο διπλασιασμός των εξαγωγών στο 16 % του ΑΕΠ την επόμενη τετραετία.

Για τα ΣΔΙΤ δήλωσε αντίθετος με τη φιλοσοφία με την οποία εφαρμόστηκαν ως τώρα και είπε ότι θα αναζητηθούν πιο ανταποδοτικά πεδία συνεργασίας του Δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες μέχρι το τέλος του νόμου πέρα από τον αναπτυξιακό νόμο και τα νέα χρηματοδοτικά ταμεία περιλαμβάνεται και η απλοποίηση της αδειοδότησης βιομηχανικών μονάδων.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου