ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δικαστική προστασία

ψηφίστηκε-το-νομοσχέδιο-για-τη-δικαστ-497665

Ψηφίστηκε από το Τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο μεταφέρονται στην εθνική έννομη τάξη, ευρωπαϊκές οδηγίες για την άρση των δυσλειτουργιών στο σύστημα ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων και, περαιτέρω, αδυναμίας του δικαστικού συστήματος να ελέγξει τις δυσλειτουργίες αυτές, που επισήμανε προς ορισμένα κράτη η ΕΕ.

Υπέρ τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Βασική καινοτομία του νομοσχεδίου αποτελεί η θέσπιση συστήματος ρυθμίσεων (κυρίως ανασταλτικές προθεσμίες) για την αποτροπή της δυνατότητας πρόωρης υπογραφής των δημόσιων συμβάσεων, πριν προλάβει να ασκηθεί επίκαιρα ο προσήκων δικαστικός έλεγχος.

Ακόμη, προβλέπεται η θέσπιση δυνατότητας στο δικαστήριο να κηρύξει άκυρη ή ανεφάρμοστη μια παρανόμως συναφθείσα δημόσια σύμβαση ή, εναλλακτικά, αν η δημόσια αρχή το προκρίνει για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να επιβάλει άλλης μορφής (χρηματική κλπ) κύρωση στη Διοίκηση.

Οι βασικές δυσλειτουργίες αφορούν πρόωρη, χωρίς δυνατότητα αποτελεσματικού δικαστικού ελέγχου, υπογραφή συμβάσεων από τη δημόσια αρχή και αδυναμία δικαστικής επέμβασης σε δημόσιες συμβάσεις που έχουν συναφθεί με προφανή παραβίαση των σχετικών ορισμών του δικαίου της ΕΕ αυτών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται μόνο με νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις, ούτε μόνο με τέτοιου είδους νομοθετικές πρωτοβουλίες, που είναι απολύτως χρήσιμες, αλλά χρειάζεται πρώτα από όλα απόφαση όλου του πολιτικού συστήματος ότι θα έχει συγκεκριμένο σχέδιο και απόλυτη αποφασιστικότητα στην πάταξη της διαφθοράς. Επίσης χρειάζεται να επέμβουμε εκεί όπου κυρίως παράγεται η διαφθορά, στην εκτέλεση δηλαδή όλης της διαδικασίας παραγωγής δημόσιων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

Απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών όλων των πτερύγων, ο κ. Καστανίδης δέχθηκε την αναγκαιότητα υποστήριξης με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και με επαρκή αριθμό δικαστικών υπαλλήλων των δικαστηρίων και τόνισε ότι ετοιμάστηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πράγματα που δεν είχαν ετοιμαστεί και αφορούν την «ψηφιακή Δικαιοσύνη».

Στα έργα που αφορούν κυρίως την ηλεκτρονική ροή της δίκης κινούνται οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος με στόχο από τη στιγμή που θα υπάρξει ο ανάδοχος (σε ένα μήνα από σήμερα) να έχουν παραδοθεί σε 18 μήνες.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δικαστικών υπαλλήλων ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 2.130 κενές οργανικές θέσεις και αυτή την ώρα γίνεται αγώνας δρόμου με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών να βρεθεί μια λύση ώστε εκείνοι που πέρασαν στον διαγωνισμό, ο οποίος περαιώθηκε με την οριστική κατάταξη εντός του 2010, να προσληφθούν μέσα στον χρόνο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου