ΕΛΛΑΔΑ

Δεν συγχωνεύονται νοσοκομεία

δεν-συγχωνεύονται-νοσοκομεία-497675

Για την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας ενημέρωσε ο Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, τον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συνεδρίασε υπό την προεδρία του αναπληρωτή Εισηγητή του Κ.Τ.Ε., Παναγιώτη Αντωνακόπουλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση ο Ανδρέας Λοβέρδος διέψευσε φήμες ότι θα πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις νοσοκομείων, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Ο Υπουργός Υγείας διατύπωσε την άποψη ότι όλες αυτές οι φήμες διακινούνται από τοπικούς παράγοντες της ΝΔ ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Συνταγογράφηση οικονομικότερων φαρμάκων

Επιστολή προς τους διοικητές των φορέων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΤΑΥΤΕΚΩ έστειλε την Τετάρτη η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, προκειμένου να ενημερώσουν άμεσα τους γιατρούς των φορέων να επιλέγεται κατά τη συνταγογράφηση η οικονομικότερη – κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η επιστολή αυτή, σημειώνει το υπουργείο, εστάλη στα πλαίσια των δράσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών και κυρίως η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Διευκρινίζεται, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, πως εκτός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους με βάση την οικονομικότερη – κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, προτείνεται και η συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων ίδιας δραστικής ουσίας με πιο συμφέρουσα όμως τιμή, φροντίζοντας έτσι για την προάσπιση της υγείας του ασθενούς – ασφαλισμένου, αλλά και τη διαφύλαξη της οικονομικής βιωσιμότητας του φορέα.

Μάλιστα, τονίζεται πως το ποσοστό των γενοσήμων φαρμάκων, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να φθάσει στο 30% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης του εκάστοτε φορέα, τόσο σύμφωνα με τους φετινούς προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, όπου υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20%, όσο και με βάση τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων οργάνων του εκάστοτε οργανισμού.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου