ΕΛΛΑΔΑ

Με σημείωμα οι εξηγήσεις Καραμανλή

με-σημείωμα-οι-εξηγήσεις-καραμανλή-498461

Στα χέρια των μελών της Προανακριτικής βρίσκεται η επιστολή Καραμανλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστολή είναι λιτή (2,5 σελίδες) και σημειώνει ότι έχουν αναληφθεί οι όποιες πολιτικές ευθύνες και ότι δεν τίθεται θέμα ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα. Επίσης σημειώνει ότι οι υπουργοί ενήργησαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

«Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι 4 εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό , επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στην δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα, ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων», αναφέρει σε ένα σημείο της επιστολής ο κ. Καραμανλής.

Για την ανάληψη ευθύνης, τονίζει «την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα ευθέως σε ομιλία μου στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ της 16.12.2008. Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ΄ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων», ενώ καταλήγει «Εύχομαι και ελπίζω η υπό την προεδρία σας Επιτροπή να αναζητήσει την αλήθεια. Και πάντως να αποφύγει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, την σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Δηλαδή παθογόνων φαινομένων που δυστυχώς καθόλου σπάνια επαναλαμβάνονται στο δημόσιο βίο μας».

Πρώτες αντιδράσεις

Από πλευράς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, το υπόμνημα χαρακτηρίζεται «μνημείο συγκάλυψης της αλήθειας». Ο Κώστας Καραμανλής, κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «δεν θέλει να συμβάλλει στην ουσιαστική προσπάθεια της Επιτροπής, αλλά επικαλείται ένα σωρό ανακρίβειες – αλλάζει για τρίτη φορά θέση: Μιλά για ευθύνες υπουργών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και λέει πως δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου, ενώ ακόμα και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών υπάρχει ζημία ύψους 110 εκ. ευρώ».

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος παρατήρησε πως το υπόμνημα Καραμανλή, «κινείται στα πλαίσια της υπερασπιστικής γραμμής της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ». Για τον Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ), «η ουσία ήταν να έρθει εδώ ο Κώστας Καραμανλής και όχι να αποστείλει υπόμνημα. Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε το παιχνίδι του πρώην Πρωθυπουργού». Όσο για τον Θ. Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), ο κος Καραμανλής «προσπαθεί με τεχνάσματα να σκεπάσει την πραγματικότητα, ειδικά εκεί που αμφισβητεί την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου και που αναφέρεται στις αρμοδιότητες των υπουργών του».

Ο Γ. Πεταλωτής

"Αυτονόητο ότι υπάρχει ζημία του δημοσίου από το σκάνδαλο", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τις νέες εκτιμήσεις που παρήγγειλε η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι οι επιτροπές αποφασίζουν κατά τη θεώρηση και τη βούλησή τους, εκτιμώντας ότι θα ήθελαν ακριβή προσδιορισμό της ζημίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμα και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς εκτίμησε ότι υπήρξε πολλή μεγάλη ζημία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου