ΕΛΛΑΔΑ

Φως στο σκάνδαλο με τα ακίνητα

φως-στο-σκάνδαλο-με-τα-ακίνητα-851206

Τον ρόλο έξι δικαστών στη δράση του κυκλώματος, που λυμαινόταν ακριβά ακίνητα, ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές.

Η Εισαγγελία Εφετών έχει στην διάθεση της ονόματα συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, τα οποία ακούγονται σε κάποιες από τις περίπου 100 χιλιάδες συνομιλίες, οι οποίες έχουν καταγραφεί από την ΕΥΠ στη διάρκεια των 13 μηνών, που ερευνάται -υπό την κωδική ονομασία ΑΤΙΣ- η υπόθεση.

Αντικείμενο διερεύνησης αποτελεί, επίσης, και λίστα με ονόματα δικαστών, που βρέθηκε σε έρευνα στο σπίτι δικηγόρου, εμπλεκόμενου στην υπόθεση.

Στην επίμαχη λίστα καταγράφονται δίπλα στα ονόματα των δικαστών αξιολογικές κρίσεις, όπως «επιεικής», «αυστηρός», «φιλοχρήματος», «να δικάζουμε μαζί του» κ.α.

Από τα έως στιγμής δεδομένα, ενεργός συμμετοχή στο κύκλωμα φαίνεται να προκύπτει για τουλάχιστον επτά δικηγόρους, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, για δικαστικούς επιμελητές, εφοριακούς, συμβολαιογράφους, τραπεζικούς υπαλλήλους και για αρκετούς ιδιώτες.

Ο Εισαγγελέας Εφετών, Ισ. Ντογιάκος, αναμένεται να ρίξει φως στις πολυδαίδαλες διαδρομές χρημάτων, αλλά και προσώπων, και από τις άρσεις τραπεζικών και τηλεφωνικών απορρήτων των σκιαγραφούμενων, ως ηγετών και συντονιστών του πολυπληθούς κυκλώματος.

Πηγές του Εφετείου τονίζουν ότι η άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση ενδέχεται να καθυστερήσει αρκετά, καθώς το υλικό, που έχει συλλεχθεί, είναι τεράστιο και πρέπει να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί, ώστε να εντοπιστούν με σαφήνεια οι ποινικές ευθύνες, που προκύπτουν.

Υπάρχει, ωστόσο, στην Εισαγγελία έντονος προβληματισμός επειδή εκτιμάται ότι η καθυστέρηση στην απαγγελία κατηγοριών ενδεχομένως να επιτρέψει τη φυγή κάποιων εκ των εμπλεκομένων προσώπων.

Από την άλλη εκφράζεται ο φόβος μήπως με την άσκηση ποινικών διώξεων κρίσιμα στοιχεία της υπόθεσης κοινοποιηθούν σε πρόσωπα, που ελέγχονται για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα.

Έως στιγμής, πάντως, φαίνεται να διερευνώνται συγκεκριμένα αδικήματα, όπως αυτά της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της εκβίασης, της απάτης, των πλαστογραφιών και της φοροδιαφυγής, που αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά.

Όπως προκύπτει από το συλλεχθέν υλικό οι πρωταγωνιστές της ομάδας είχαν καταφέρει μέσω διάφορων διαδικασιών να οικειοποιηθούν αρκετά ακίνητα.

Η έκταση της δράσης τους αρχίζει, ήδη, να διαφαίνεται, καθώς μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης έχουν αρχίσει να προσέρχονται στις Αρχές πολίτες, που δηλώνουν θύματα του κυκλώματος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου