ΕΛΛΑΔΑ

Απαιτείται νέα φορολογική συνείδηση

απαιτείται-νέα-φορολογική-συνείδηση-498674

Η προσπάθεια της εξυγίανσης της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί χωρίς την παραμικρή χαλάρωση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ενώ αναφέρθηκε και στην εξόφθαλμη πλημμέλεια με την οποία λειτουργούσε το φορολογικό σύστημα

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μέχρι τώρα η προσπάθεια αυτή προχωρά με επιτυχία, ωστόσο, όπως παρατήρησε, η επιτυχία αυτή θα σφραγιστεί από τις μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να προωθηθούν σε κάθε τομέα και πρέπει να βελτιώνουν την καθημερινή ζωή του πολίτη, την προοπτική και το μέλλον του.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια το φορολογικό σύστημα λειτουργούσε με εξόφθαλμη πλημμέλεια και ανοχή στη φοροδιαφυγή.

Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις, φαινόμενο για το οποίο απέδωσε την ευθύνη σχεδόν αποκλειστικά στην Πολιτεία. Αυτός είναι ο λόγος, τόνισε, για τον οποίο πρέπει να γίνει μια νέα αρχή, να διαμορφωθεί μια νέα φορολογική συνείδηση και να υπάρξει μια νέα φορολογική αντίληψη.

Αυτή η αλλαγή, όπως είπε, γίνεται για να αλλάξουμε την δυσβάσταχτη κληρονομιά ενός αμαρτωλού παρελθόντος, μέρος του οποίου είναι οι ανέλεγκτες υποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη δυσκολία εκκαθάρισης όλων αυτών των υποθέσεων, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι κανένας φορολογικός μηχανισμός, ούτε ο πιο άρτιος δεν θα μπορούσε να εκκαθαρίσει αποτελεσματικά και με διαφανή τρόπο τόσες πολλές υποθέσεις σε μικρό χρονικό διάστημα.

Συστάσεις προς τους υπουργούς

Παράλληλα, επανέλαβε τη σύστασή του προς τα μέλη της κυβέρνησης να μην ταυτίζονται με το υπουργείο τους και τους ζήτησε να διαμορφώσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των μεγάλων προτεραιοτήτων που τίθενται από κάθε υπουργείο.

Πρέπει, όπως τόνισε, η κυβέρνηση να δουλέψει με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και ζήτησε, επίσης, κάθε υπουργείο να μην φέρνει αποσπασματικά κάποιο θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά να παρουσιάζει τη συνολική πολιτική του, η οποία και θα αναδεικνύεται δημόσια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στη ρύθμιση διοικητικών και ποινικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση αυτών των υποθέσεων δημιουργούν την αίσθηση της ατιμωρησίας όταν ο ελληνικός λαός ζητά δίκαια την ευνομία. Και η καθυστέρηση αυτή έχει παρενέργειες τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνική λειτουργία της χώρας, είπε.

«Κάναμε μία εκκίνηση στη παιδεία»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις ανακοινώσεις που έγιναν την Κυριακή στους Δελφούς και αφορούν στις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Όπως τόνισε, «κάναμε μια εκκίνηση» και πρόσθεσε ότι έχουμε κάθε δυνατότητα να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, που μας αξίζει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.

Ανέφερε επίσης ότι οι έκτακτες και δραματικές συνθήκες που υπάρχουν όλο αυτό το διάστημα στη χώρα, δεν επέτρεψαν πολλές φορές να διεξαχθεί η εκτενής διαβούλευση που θα ήθελε ο ίδιος πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Πρόσθεσε ότι αυτή η διαβούλευση θα είναι συχνότερη όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά περί μηδενισμού του ελλείμματος, χαρακτηρίζοντάς τον ίδιο και τα στελέχη της ΝΔ, «μαθητευόμενους μάγους», οι οποίοι, όμως, με τις πράξεις τους ευθύνονται για τα σημερινά ελλείμματα. Εμείς, τόνισε, συνεχίζουμε με σοβαρότητα και μιλάμε με πράξεις που αλλάζουν την Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι στο δίλημμα των νέων να φύγουν ή να μείνουν στη χώρα, η κυβέρνηση απαντά ότι πρέπει να μείνουν για να αλλάξουν τη χώρα.

Για την επίσκεψη στις ΗΠΑ και την ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εν συντομία στην επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις συναντήσεις που είχε εκεί, τονίζοντας ότι υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για να βγει από την οικονομική κρίση και να προωθήσει μεγάλες αλλαγές.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε την απουσία του πρωθυπουργού της γείτονος από τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ και ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά περίμενε ότι ο κ. Γκρούεφσκι θα ήταν παρών. Και αυτό, όπως είπε, θα ήταν μια ευκαιρία να προωθηθεί το θέμα της ονομασίας. Δεν λέω ότι θα λύναμε το θέμα, είπε, αλλά θα μπορούσαμε να το προωθήσουμε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και έχει τη βούληση να προωθήσει το θέμα για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου