ΕΛΛΑΔΑ

Με ρυθμό χελώνας η είσπραξη οφειλών

με-ρυθμό-χελώνας-η-είσπραξη-οφειλών-499142

 Νέο σύστημα παρακράτησης εισφορών στα ταμεία, θα εφαρμοστεί αμέσως ‘μετά τη λήξη της ρύθμισης χρεών στις 15 Οκτωβρίου, το οποίο θα προβλέπει bonus για τους συνεπείς επαγγελματίες και πιθανόν μείωση των εισφορών στο μέλλον , αν το νέο σύστημα αποδώσει καρπούς.

Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Παρότι η εισφοροδιαφυγή έχει φτάσει στο αστρονομικό ύψος των 15 δισ. ευρώ, η επιστολή με τη βεβαιωμένη οφειλή, η λεγόμενη πράξη επιβολής, λόγω έλλειψης προσωπικού και γραφειοκρατίας μπορεί να καθυστερήσει και 3-4 χρόνια να φτάσει στον οφειλέτη.

Αποδίδει στο ΙΚΑ, όχι στον ΟΑΕΕ

Ο επιχειρηματίας από την πλευρά του αφού δε δέχεται οχλήσεις και δεν χρειάζεται ασφαλιστική ενημερότητα για σύσταση εταιρίας, δανειοδότηση και αγοραπωλησία ακινήτου, βολεύεται με την αφασία της κεντρικής διοίκησης.

Πάντως το ΙΚΑ θεωρεί ότι η ρύθμιση χρεών έχει αρχίσει και αποδίδει. Εως τώρα έχουν μπεί ζεστό χρήμα (37 εκ ευρώ) στα ταμεία του ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για τη ρύθμιση 300 εκ ευρώ σε μηνιαίες δόσεις.

Αντίθετα το πρόγραμμα ρύθμισης στον ΟΑΕΕ "δεν τρέχει" με την ίδια επιτυχία.

Έως τώρα έχουν υποβληθεί 7.000 αιτήσεις και η διοίκηση ελπίζει ότι η μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία "ρυθμίζω άρα κερδίζω" θα αποδώσει καρπούς προς το τέλος του μήνα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι να συγκεντρωθούν μέχρι την λήξη της προθεσμίας της ρύθμισης πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Ενα μέτρο που θα προωθήσει ο ΟΑΕΕ στο μέλλον ώστε να εισπράττει τις τρέχουσες εισφορές και να μην κεφαλαιοποιούνται οι οφειλές, είναι η επιβράβευση των συνεπών επαγγελματιών. Το κέρδος θα είναι να μην αυξάνονται οι εισφορές τους, οι οποίες αναπροσαρμόζονται κατά 15% κάθε τριετία Πάντως πολλοί που θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, παραμένουν αβοήθητοι καθώς το πρόγραμμα της δανειοδότησης για την αποπληρωμή των οφειλών στα ταμεία μέσω του ΤΕΜΠΜΕ δεν έχει αποδώσει εξαιτίας του υψηλού επιτοκίου αλλά και της απροθυμίας των τραπεζών να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.

Από τους συνολικά 800.000 οφειλέτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) οι 100.000 είναι του φορείς του δημοσίου, οι 250.000 αγρότες και οι 450.000 επιχειρήσεις και αυταπασχολούμενοι. Οι μεγαλύτεροι από τους οφειλέτες του ΙΚΑ είναι ΔΕΚΟ, υπουργεία, κρατικά θέατρα, η λυρική σκηνή, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Ναυπηγεία, συνεταιρισμοί και κυρίως δήμοι.

Δανεικά κι αγύριστα

Τα σκήπτρα κατέχει η χρεοκοπημένη Ολυμπιακή που οφείλει 390 εκ ευρώ ενώ ψηλά στη λίστα εμφανίζονται η ΔΕΗ και οι δήμοι Περάματος και Αμαρουσίου. Μεγάλα ποσά – δανεικά και αγύριστα – οφείλουν πολλές προβληματικές της δεκαετίας του 80 όπως το Μινιόν το “Ακρον Ηλιον”, η βιομηχανία Αιγαίον και η Πειραϊκή Πατραϊκή.

Με τη ρύθμιση που λήγει στις 15 Οκτωβρίου παρέχεται η δυνατότητα εξόφληση των οφειλών με ευνοϊκούς όρους (εκπτώσεις 80% και 60% για εφάπαξ εξόφληση ή καταβολή μέχρι 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντίστοιχα). Αν το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 300 εκ ευρώ, η αποπληρωμή μπορεί να γίνει και σε 48 δόσεις.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έχουν ανασταλεί όλοι οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί και οι ενέργειες εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων . Μετά την εκπνοή της ημερομηνίας, θα αρχίσουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικών λογαριασμών κ.λ.π.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών 250.000 οφειλετών παρέχει ο Οργανισμός γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Οι δόσεις είναι εξαμηνιαίες, καθορίζονται στις 6 το ανώτερο και το ποσό της εξαμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 600 ευρώ (100 ευρώ ανά μήνα).

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου