ΕΛΛΑΔΑ

Εσωκομματικά πυρά για την περαίωση

εσωκομματικά-πυρά-για-την-περαίωση-499523

Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την Παρασκευή, για τη ρύθμιση σχετικά με την περαίωση.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Φλωρίδης, είπε ότι η περαίωση είναι μία «κακή πρακτική», πρόσθεσε ότι η σχετική ρύθμιση που προωθείται δείχνει πως είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων για τα δημοσιονομικά και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών περισσότερη αποτελεσματικότητα, οργάνωση και συντονισμό.

Ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών, Κώστας Γείτονας, χαρακτήρισε τη ρύθμιση «άδικη», λέγοντας ότι θα τη στηρίξει ως «αναγκαίο κακό».

Ο βουλευτής Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλης, υπογράμμισε ότι «η περαίωση δεν στέλνει θετικό μήνυμα» και ζήτησε «να μην προχωρήσουμε και σε περαίωση αυθαίρετων κατασκευών και καταλήψεων δημοσίου χώρου, μην εξαντλήσετε την κοινοβουλευτική μας ευπείθεια».

Να μην υπαχθούν στην περαίωση όσοι είχαν προβεί σε αυτοπεραίωση, ζήτησε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Κατ. Μπατζελή, θεωρώντας «αδικαιολόγητη, άδικη, νομικά επισφαλή και αναποτελεσματική» μια τέτοια εξέλιξη.

 

Ευνοείτε τους φοροφυγάδες

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι η ρύθμιση «ευνοεί τους φοροφυγάδες» και όχι τους συνεπείς φορολογούμενους.

«Ομολογία αποτυχίας στην φορολογική πολιτική» χαρακτήρισε το μέτρο ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Λέγκας, παρατηρώντας πως «επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο και όποιον πάρει ο Χάρος».

Μέτρο «κομμένο και ραμμένο πάνω στις επιθυμίες αυτών που θέλουν να συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος των άλλων» χαρακτήρισε την περαίωση η Βέρα Νικολαΐδου του ΚΚΕ, ενώ ο Κώστας Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ αναρωτήθηκε «αν υπάρχει μηχανισμός επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων».

«Κρατάτε υπό έλεγχο αυτούς που έχουν δώσει εικονικά φορολογικά στοιχεία και αμνηστεύετε αυτούς που έχουν λάβει. Αμνηστεύετε φοροφυγάδες που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα» παρατήρησε ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αντίθεσή της στο μέτρο εκφράζει και η Δημοκρατική Αριστερά. Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής Δ. Χατζησωκράτης, υπογράμμισε την αντίθεση και ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την άποψη ότι «νομοθετικά μπαλώματα δεν μπορεί να επιβραβεύουν τη φοροδιαφυγή».

 

Οχι συγχωροχάρτι

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης, χωρίς κάποια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με όσα είναι ήδη γνωστά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απέδωσε την πρωτοβουλία για τη ρύθμιση, όχι τόσο στην ανάγκη αύξησης των εσόδων που παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων για το 2010, όσο στην ανάγκη «απελευθέρωσης των φορολογουμένων από το παρελθόν», ενόψει μιας ριζικής αλλαγής του φορολογικού συστήματος

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι «όσοι εντάχθηκαν στην αυτοπεραίωση έως το 2007, δεν θα ενταχθούν τώρα, εκτός εάν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία» και εμφανίστηκε θετικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης της προκαταβολής και αύξησης των δόσεων.

Στη δευτερολογία του επέμεινε στην ειλικρίνεια των δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγεται η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, πριν την αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

Απαντώντας στον κ. Φλωρίδη, απέρριψε τις αιτιάσεις περί διάλυσης του εισπρακτικού μηχανισμού. «Το σύστημα δεν πάσχει από τους επικεφαλής του, αλλά από την οργάνωση και την δομή του. Μέσα σε επτά μήνες, έχουμε εισπράξει από ληξιπρόθεσμες οφειλές, πάνω απ’ όσα εισπράχθηκαν πέρσι ολόκληρο το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάνουμε τη δουλειά μας, ότι το σύστημα δεν κοιμάται πλέον», σημείωσε.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κάποιον γιατρό που θα βρεθεί με 5 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό μετά την περαίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου