ΕΛΛΑΔΑ

«Θα χάσουν όσοι ποντάρουν σε χρεοκοπία μας»

θα-χάσουν-όσοι-ποντάρουν-σε-χρεοκοπί-499925

Τη συνολική εικόνα που οδήγησε στην οικονομική κρίση, αλλά και την αλληλεξάρτηση του χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού κλίματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο παρουσίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο «World Leadership Forum 2010» που διοργάνωσε το Foreign Policy Association, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν.

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο πρόβλημα δικό μας, κι αυτό διαφάνηκε από τις εξελίξεις». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. «Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα, με αξιόπιστη κυβέρνηση που εργάζεται με αποφασιστικότητα στο δρόμο της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία που καταγράφουν τη βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη μείωση του ελλείμματος και δίνοντας παράλληλα επιχειρήματα για τις δυνατότητες ενίσχυσης αναπτυξιακών και παραγωγικών τομέων. «Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα ήταν «η φτωχή διαχείριση» αναλύοντας τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, όπως τα «βαθιά πλοκάμια της διαφθοράς» και επιμένοντας σε «αλλαγές πρακτικών».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους κρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου», προσθέτοντας ότι «αλλάζουν οι πρακτικές διακυβέρνησης και η πολιτική μας κουλτούρα. Η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η λογοδοσία αποτελούν τον πυρήνα των αλλαγών αυτών» τόνισε με έμφαση, επαναλαμβάνοντας ότι «η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, ούτε και για την Ευρώπη».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, σημειώνοντας ότι «ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή» και «επιδιώκουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που θα επιφέρει νέα έσοδα. Επιδιώκουμε επίσης τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις».

Μιλώντας για τις τράπεζες είπε ότι διαθέτουμε ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι γενικώς υγιές. «Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών» τόνισε. «Οι τράπεζες ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες». Επίσης, διατύπωσε την άποψη ότι δεν πρέπει οι χρηματαγορές να «δαιμονοποιούνται ή να αψηφούμε» τους ρόλους τους, αλλά να αντιμετωπίζονται στην αληθινή τους διάσταση.

Στη συνέχεια, εξέφρασε σιγουριά ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα εξέλθουν ισχυρότερες από την κρίση, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα είναι ένα «μεγάλο τεστ». Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης και για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου, αναπτύσσοντας τις απόψεις του για την πράσινη ανάπτυξη και την καινούρια τεχνολογία.

Κλείνοντας την ομιλία του έστειλε μήνυμα στους κερδοσκόπους λέγοντας: «Όσοι ποντάρουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα χάσουν τα στοιχήματα που έχουν βάλει. Ενώ όσοι επενδύσουν στην Ελλάδα, θα έχουν μερίδιο στη μελλοντική επιτυχία μας».

Αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα της Ευρώπης κατέγραψε και ορισμένα «αρνητικά φαινόμενα» που «δεν έχουν θέση» στις κοινωνίες μας, όπως η ξενοφοβία, ο φόβος για τους Μουσουλμάνους και ο αντισημιτισμός και γενικά ο ρατσισμός. Στο γεύμα παρέστησαν προσωπικότητες του πολιτικού και οικονομικού κόσμου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο επίτιμος πρόεδρος του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τζον Μπραδήμας και αρκετοί άλλοι.

Συνάντηση με Μπ. Ομπάμα

Δεκάλεπτο τετ-α-τετ με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, είχε το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης του αμερικανού ηγέτη προς τιμήν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μανχάταν ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον κ. Παπανδρέου: «Έχεις ένα δύσκολο έργο, αλλά πηγαίνεις καλά», προσθέτοντας: «Και εγώ έχω ένα δύσκολο έργο στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, συνεχάρη τον κ.Ομπάμα για την ομιλία του στην έναρξη της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ειδικότερα για την παρέμβασή του στο Μεσανατολικό, συμφωνώντας ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε για να βρεθεί λύση.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε τους χαιρετισμούς της συζύγου του Άντας προς τη Μισέλ Ομπάμα και σε φιλικό κλίμα τον κάλεσε, όποτε θέλει, να επισκεφθεί την Ελλάδα με την οικογένειά του.

 

Σε θετικό κλίμα το ταξίδι

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ.Παπανδρέου «ήταν ένα γεμάτο ταξίδι, με πάρα πολλές επαφές, συναντήσεις, αλλά και αποτελέσματα. Αξιοποιήσαμε την παρουσία μας, την παραδοσιακή παρουσία των ηγετών που βρίσκονται εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, για να μιλήσουμε για τα θέματα προτεραιότητας που αφορούν την χώρα μας, ξεκινώντας από το οικονομικό ζήτημα».

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «αξιοποιώντας επίσης και τις θετικές επιδώσεις, με δυσκολία και πόνο βεβαίως, έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε σημαντικά βήματα, με την αποδοχή πια, όπως ακούσατε απ’ όλες τις πλευρές, από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, μέχρι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και άλλους φορείς και παράγοντες, που αναγνωρίζουν όχι μόνο τις προσπάθειες, αλλά και την επιτυχή πορεία». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «θετικό μήνυμα» που δόθηκε, με την προσδοκία «να αποτυπωθεί στις αγορές».

Στη συνέχεια, μίλησε για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, επισημαίνοντας ότι «αυτό το μνημόνιο είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει και των δικών μας προσπαθειών και δυνατοτήτων της Ελλάδας, καθώς και του ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται για την χώρα μας. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια», προσθέτοντας ότι «ένας επενδυτής επιδιώκει τα λεφτά που θα βάλει να πιάσουν τόπο».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου