ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τους αποκλεισμούς

παρέμβαση-εισαγγελέα-για-τους-αποκλε-500008

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών με τους αιφνιδιαστικούς αποκλεισμούς δρόμων, σε σημεία τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Με έγγραφη παραγγελία του προς το γενικό αστυνομικό διευθυντή, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας, ζητά να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος όσων διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, όπως αυτή της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έκαναν οδηγοί ιδιωτικής χρήσης φορτηγών και εκπρόσωποι επιχειρήσεων, καταγγέλλοντας την παρεμπόδιση μετακίνησής τους και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Πάντως την Πέμπτη ανοικτό ήταν στο σύνολό του το οδικό δίκτυο της χώρας με μοναδική εξαίρεση τον δεκάλεπτο αποκλεισμό της ΕΟ Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης.

Παρατεταγμένα σε 18 σημεία γύρω από την Αττική βρίσκονται περί τα 790 οχήματα, ενώ ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη.

Ενταση σημειώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, όταν απεργοί εμπόδισαν την είσοδο φορτηγών σε πλοία που θα έφευγαν για τα νησιά.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μαραθώνια Γενική Συνέλευση των ιδιοκτητών βυτιοφόρων ΔΧ και οι επαγγελματίες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, τουλάχιστον έως και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης διατυπώθηκαν και προτάσεις για αναστολή των κινητοποιήσεων, αλλά οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων δεν θέλησαν να αναλάβουν μεμονωμένα το κόστος μιας απόφασης για αναστολή των κινητοποιήσεων, και έτσι παρέπεμψαν το ζήτημα στην κρίσιμη πανελλαδική συνάντηση της Παρασκευής.

Το σχέδιο

Στη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, και με δεδομένη την απόφαση των μεταφορέων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μετατοπίζεται το ενδιαφέρον στην κόντρα για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Σχέδιο ενίσχυσης των μεταφορέων, ύψους 100 εκατ. ευρώ, μελετά η κυβέρνηση.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους νέους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ένα ή δύο οχήματα και αγόρασαν τις άδειες τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι αυτό θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα για την απώλεια της άυλης αξίας των αδειών που θα μηδενιστεί μέσα στην τριετία. Το υπουργείο Υποδομών πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο ένα 60% ή 70% της απόσβεσης της άδειας θα προέλθει μέσω των διαφόρων ελαφρύνσεων.

Οι μεταφορείς, ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν των αγώνα τους, αξιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ένταξή τους στις ρυθµίσεις του Αναπτυξιακού Νόµου, τη βελτίωση του επιπέδου των συντάξεών τους και την επιστροφή, υπό µορφήν φορολογικών ελαφρύνσεων, της άυλης αξίας των αδειών που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αφήσει να δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, µεταξύ των άλλων, τη σταδιακή αποµάκρυνση των φορτηγών από τους δρόµους παρουσία εισαγγελέων και την παραποµπή στο Αυτόφωρο όσων αρνούνται να συµµορφωθούν µε τις υποδείξεις της Αστυνοµίας. Επίσης, στο εξής οι αυτοκινητιστές που θα αρνούνται να εκτελούν δροµολόγια θα παραπέµπονται στις αρµόδιες επιτροπές των νοµαρχιών, οι οποίες θα αποφασίζουν ακόµα και για την αφαίρεση των αδειών τους.

Στον αναπτυξιακό

Τη δέσμευση ότι στον αναπτυξιακό νόμο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός Οκτωβρίου θα ενταχθούν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, ανέλαβε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, σε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5.

Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη αφορά στο άνοιγμα του επαγγέλματος και πως τα αιτήματα για το ασφαλιστικό καθεστώς και τις φορολογικές ελαφρύνσεις θα ικανοποιηθούν με επιμέρους νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Έχουμε ευθύνη να λειτουργούμε με βάση το δημόσιο συμφέρον» υπογράμμισε, ενώ σχολιάζοντας τη σκληρή στάση που τηρούν οι μεταφορείς είπε ότι «παρά τις ύβρεις και τις απειλές, λειτουργούμε με ψυχραιμία».

Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και στο θέμα της αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για τον πλέον ελλειμματικό οργανισμό στην Ευρώπη.

Πάντως, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι κανένας από τους εργαζόμενους δεν θα χάσει τη θέση του. Όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Εσωτερικών η διαδικασία αποτύπωσης των προσφερόμενων θέσεων ώστε να γίνουν με ορθολογικό τρόπο οι αναγκαίες μετατάξεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου