ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτική θύελλα για την εργασία-καρμπόν των 106 φοιτητών

πολιτική-θύελλα-για-την-εργασία-καρμπ-314874

Πολιτική… καταιγίδα προκάλεσε η αποκάλυψη ότι οι πολιτικές παρατάξεις του πανεπιστημίου Πατρών προσπάθησαν να «καλύψουν» τους 106 φοιτητές που παρέδωσαν πανομοιότυπες εργασίες, προφανέστατα αγορασμένες και αντιγραμμένες.

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα «Καθημερινή», που αποκάλυψε ότι πρόκειται για φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Πάτρας και ότι η εργασία κατατέθηκε στο μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα».

Η αντιγραφή έγινε αντιληπτή και η γενική συνέλευση του τμήματος αποφάσισε να τους τιμωρήσει, αποκλείοντάς τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Η ΝΔ παραίτησε τον υπεύθυνο της ΔΑΠ στη σχολή

Στο θεμα παρενέβη η Νέα Δημοκρατία διαχωρίζοντας απολύτως την θέση της από την ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ των ΑΕΙ Πάτρας, η οποία υπερασπίστηκε τους εν λόγω φοιτητές με ένα «τσιτάτο» του Καρλ Μαρξ!

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή, τόσο ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος όσο και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων καταδίκασαν το περιστατικό που έλαβε χώρα στην Πάτρα. Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι ζητήθηκε και η παραίτηση του υπεύθυνου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της συγκεκριμένης σχολής.

«Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία απαιτεί το σεβασμό των κανονισμών από όλους χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υπερβολές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Γαβρόγλου: Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα

Δήλωση για το περιστατικό των 106 φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών που παρέδωσαν την ίδια εργασία σε εξεταζόμενο μάθημα έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

«Το περιστατικό εγείρει ένα σοβαρότατο θέμα ηθικής και ακαδημαϊκής τάξεως, αντίθετο με το πνεύμα της ακαδημαϊκότητας και της άμιλλας μεταξύ των φοιτητών. Η απόφαση των ακαδημαϊκών οργάνων του Πανεπιστημίου Πατρών σηματοδοτεί ότι οι κανόνες υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι για να παραμένουν γράμμα κενό. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις συγκεκριμένες φοιτητικές παρατάξεις που έσπευσαν να προστατεύσουν τους «άριστους» αντιγραφείς.

Η καθιέρωση των εργασιών αντί των αυστηρά επιτηρούμενων εξετάσεων, κατακτήθηκε ως ένα βήμα τεράστιας αναβάθμισης των εκπαιδευτικών διεργασιών στα ΑΕΙ. Δεν πρέπει παθογενείς καταστάσεις να υπονομεύσουν την πρακτική των εργασιών. Εδώ και δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εθελοτυφλούσαν και άφηναν να οργανωθεί ένα σύστημα παραπαιδείας πέριξ των Πανεπιστημίων. Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές και με τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων, αυτή η παθογένεια να τερματιστεί και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της μαθησιακής και εξεταστικής διαδικασίας.

Θα ληφθούν από κοινού όλα τα μέτρα ώστε να προστατευθεί η δυνατότητα των φοιτητών να εκπονούν και να συγγράφουν τις εργασίες τους εκτός των πανεπιστημιακών αιθουσών, γεγονός που αποτελεί πρόοδο και κατάκτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Η ΔΑΠ υπέρ των φοιτητών με …τσιτάτο του Μαρξ

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ των ΑΕΙ Πάτρας, είχε ταχθεί κατά της απόφασης, όπως και η ΠΑΣΠ. Μάλιστα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επέλεξε να χρησιμοποιήσει… τσιτάτο του Καρλ Μαρξ σε ανακοίνωσή της για να υπερασπιστεί τους φοιτητές.

«”Κάθε σημαντικό γεγονός στη σύγχρονη εποχή εξελίσσεται σαν φτηνή αντιγραφή του ιστορικού παρελθόντος”. Αυτό είχε αντιληφθεί και διατυπώσει στο έργο του “Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη” ο Γερμανός Φιλόσοφος Καρλ Μαρξ» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που παράλληλα χαρακτηρίζει εξοντωτική την τιμωρία και «πρωτόγνωρη» την απόφαση της Γ.Σ. των καθηγητών.

«Έχει έρθει η ώρα να αποφασίσουμε εαν θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο και ένα εκπαιδευτικό σύστημα δίκαιο και νουθετικό ή απλά τιμωρητικό» σημείωσε η ΔΑΠ, που παράλληλα ζήτησε οι 106 να αποκλειστούν μόνο από το επίμαχο μάθημα και όχι από όλα.

ΠΑΣΠ: Είναι πρακτική πολλών ετών

Με τη σειρά της, η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «στέκεται ενάντια σε τέτοια περιστατικά» και ότι οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους.

«Η ΠΑΣΠ στέκεται απέναντι σε τέτοιου είδους περιστατικά, αλλά και στα αιτήματα όσων θέλουν, να ξεχαστεί το θέμα, χωρίς καμία τιμωρία» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ωστόσο, σε ραδιοφωνική τους συνέντευξη στον Real, ο αντιπρόεδρος της παράταξης Πάτρας Νίκος Καλύβας αλλά και ο γραμματέας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Mένιος Κορομηλάς τάχθηκαν ανοιχτά κατά της ποινής.

«Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Αυτό εδώ και χρόνια γίνεται» είπε ο Νίκος Καλύβας, ενώ με τη σειρά του ο Mένιος Κορομηλάς δήλωσε: «Οι εκάστοτε κυρώσεις πρέπει να είναι αναλογικές του κάθε παραπτώματος και όχι εξοντωτικές. Όντως υπάρχει ένας κανονισμός που λέει για τρεις εξεταστικές».

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την ΔΑΠ

Στο… χορό μπήκε λίγη ώρα αργότερα και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να κατηγορήσει την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ότι η «ανησυχία της δεν αφορά τις συνέπειες που έχει μια τέτοια τιμωρία για τις σπουδές των 106 φοιτητών αλλά την προστασία των δικτύων αντιγραφής που έχει στήσει τα προηγούμενα χρόνια».

«Είναι γνωστό άλλωστε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ότι οι πρακτικές της ΔΑΠ περιλαμβάνουν δίκτυα σημειώσεων, κυκλώματα αντιγραφής, υπόγειες συνεννοήσεις με καθηγητές, κεράσματα σε μπουζούκια και ταξίδια αναψυχής. Και φυσικά η δική τους «αριστεία» επεκτείνεται στην υπεράσπιση όσων αντιγράφουν, με σκοπό να διατηρήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις και να ενισχύσουν την εκλογική τους δύναμη» αναφέρει η ανακοίνωση, και προστίθεται: «Μέσα από αυτή τη διαδικασία ακραίας υποτίμησης της ακαδημαϊκότητας και της επιστήμης, επιδιώκεται η συνολική απαξίωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε η μετάβαση σε ένα καθεστώς ιδιωτικών Πανεπιστημίων να μοιάζει με αναπόφευκτη επιλογή».

Καμίνης: Δεν θέλω να με ψηφίσουν αυτές οι παρατάξεις

Σε ραδιοφωνκή του συνέντευξη, ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για «θράσος» που έχει καλλιεργηθεί από την ανοχή. Κατηγόρησε δε τις ηγεσίες των φοιτητικών παρατάξεων για τις θέσεις που πήραν, λέγοντας ότι είναι «θλιβερό» και δείχνει τον βαθμό αλλοτροίωσης στα Πανεπιστήμια.

«Αν αυτές οι παρατάξεις με ψηφίσουν, καλύτερα να μην το κάνουν γιατί ψηφίζουν λάθος άνθρωπο» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Καμίνης.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου