ΕΛΛΑΔΑ

Δεν αποτελεί λύση η χρεοκοπία

δεν-αποτελεί-λύση-η-χρεοκοπία-500499

Η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ στην Νέα Υόρκη. Γι’ αυτό η κυβέρνηση καταβάλει «τιτάνιες προσπάθειες» για να το αποφύγει, εξήγησε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε σοβαρά και την Ευρώπη που «έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία της Ελλάδας».

Ακόμη ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων και κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους αδυνάτους εν μέσω ύφεσης της οικονομίας.

«Η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα. Όλες οι τιτάνιες προσπάθειες που κάναμε τον τελευταίο χρόνο στόχο έχουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ Economic Club της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρει το Reuters.

«Αλλά η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση ούτε για την Ευρώπη. Η Ευρώπη, σήμερα, έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων.

«Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, η μεγαλύτερη ανησυχία μου αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσουμε ότι οι περικοπές δεν επιβαρύνουν αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο σε μια ύφεση και δεν εξουδετερώνουν πιθανές αυξήσεις εισοδήματος» είπε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη επανέλαβε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να καταπολεμήσει την μαύρη οικονομία και την φοροδιαφυγή.

Συναντήσεις

Εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα, χαρακτήρισαν Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, τη συζήτηση που είχαν χθες με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια πρωινού εργασίας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επτά στελέχη του Επενδυτικού Συμβουλίου, με οικονομική, αλλά και πολιτική βαρύτητα σε επιχειρηματικούς και χρηματοπιστωτικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «μεγάλη προσπάθεια» που καταβάλλει η κυβέρνηση για να αλλάξει το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας, δημιουργώντας ενθαρρυντικές προοπτικές στον τομέα της ανάπτυξης.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για επενδύσεις Χάρης Παμπούκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης.

 
Εύσημα του Αμερικανού αντιπροέδρου
Τα εύσημα απέδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Έλληνα πρωθυπουργό για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση της ελληνικής οικονομίας, υποδεχόμενος τον Γ. Παπανδρέου στο Λευκό Οίκο.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, συζητήθηκαν η παγκόσμια οικονομική κρίση, και ειδικότερα η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στα Βαλκάνια, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης και Θεού θέλοντος θα βάλει τη χώρα του πάλι στο σωστό δρόμο» τόνισε ο κ. Μπάιντεν για να τον διακόψει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συμφώνησε, λέγοντας «είσαστε στο σωστό δρόμο, είσαστε στο σωστό δρόμο και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Συγχαρητήρια». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζο Μπάιντεν προτίθεται να επισκεφθεί τη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι παρουσίασε στον αντιπρόεδρο τις κινήσεις που έχει κάνει ο ίδιος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όπως είπε, αυτές αναγνωρίστηκαν από τον κ. Μπάιντεν.

Συζητήθηκε, επίσης, ο θετικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και ο κ. Παπανδρέου τόνισε την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ανταπόκρισης και της άλλης πλευράς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε, ακόμα, τις δυσκολίες που δημιουργεί η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία και επανέλαβε για άλλη μια φορά την υποστήριξή του στον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Ταυτόχρονα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Αμερικανό αντιπρόεδρο τις προσπάθειες που καταβάλλει για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Για τη Μέση Ανατολή

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την κινητικότητα που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα με τις επισκέψεις του ιδίου στο Ισραήλ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα, αλλά και την επικοινωνία που διατηρεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Συζήτησε, δε, με τον κ. Μπάιντεν και τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινεντζάντ, στα Ηνωμένα Έθνη, στη διάρκεια της οποίας, πέρα από το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μετέφερε στον πρόεδρο της χώρας το αυξημένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την απελευθέρωση των δυο Αμερικανών πεζοπόρων που κρατούνται σε ιρανικές φυλακές με την κατηγορία της κατασκοπείας, και ο κ. Μπάιντεν τον ευχαρίστησε για αυτό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, όχι απλά από καλή προαίρεση, αλλά διότι η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια. Γι αυτό, συνέχισε, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως την ειρηνευτική διαδικασία και είναι αποφασισμένη να εργασθεί χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την ήπια ισχύ που διαθέτει και να αξιοποιήσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί με τις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, για να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της οποίας θα ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ.

Συνάντηση με Γκιούλ

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, ο Γ. Παπανδρέου επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου χθες συναντήθηκε, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Επίσης, είχε συνάντηση με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του Εconomic Club, του σημαντικότερου οικονομικού φόρουμ των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση με τον κ. Γκιούλ μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο  κ. Νταβούτογλου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας:

«Αν λύσουμε το Κυπριακό, θα δημιουργηθεί ένας οικονομικός ορίζοντας, μια οικονομική ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο. Το δημοψήφισμα στην Τουρκία ήταν ψήφος σταθερότητας, σημαντικός και για την Ελλάδα, για την ισχυροποίηση της σταθερότητας στην Τουρκία».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου