ΕΛΛΑΔΑ

Υπέρ των κλαδικών συμβάσεων η Λ. Κατσέλη

υπέρ-των-κλαδικών-συμβάσεων-η-λ-κατσέλ-500913

Tις επιφυλάξεις της ως προς την επιταγή του επικαιροποιημένου Mνημονίου να απαξιωθούν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις προς όφελος των επιχειρησιακών εξέφρασε η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Η κ. Κατσέλη και ο κ. Κουτρουμάνης ζήτησαν να εξαιρεθούν κάποιοι κλάδοι από το μέτρο, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι "η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού".
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα χωρίς το αυστηρό ύφος, την απαξίωση και την ειρωνεία που είχαν συνηθίσει να εισπράττουν οι επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, στην αρχή της επιτήρησης.
Σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου θα καθιερωθεί μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας και θα νομοθετηθεί η περικοπή του πρώτου μισθού στο 80% για την πρόσληψη νέων ανέργων (περίοδος μαθητείας).
Η τρόικα ενημερώθηκε για την πορεία των δαπανών και των εσόδων των ταμείων. Το υπουργείο εκτιμά ότι οι δαπάνες για τα ταμεία από το 6,6 δισ. ευρώ θα μειωθούν στα 5,17 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2010 και θα διατηρηθούν στο 15% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Επίσης, έως το Νοέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα μεγάλα ταμεία , ώστε να διαπιστωθεί αν τα σκληρά μέτρα πέτυχαν να δώσουν ανάσες στο ασφαλιστικό σύστημα.
Έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις παράτυπες συντάξεις (σε πεθαμένους, διπλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του ΕΚΑΣ) ενώ από τον Ιανουάριο του 2011 βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς στις αναπηρικές συντάξεις καθώς στόχος του επανελέγχου είναι το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων από το 14% του συνόλου των συντάξεων να μειωθεί στο 8% και να προσεγγίσει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχε ενημερωτική συνάντηση και με τη ΓΣΕΕ. Η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι οι προτεραιότητες του υπουργείου εργασίας είναι να το "κτύπημα" της εισφοροδιαφυγής και η συγκράτηση της ανεργίας μέσα από προγράμματα που στηρίζουν τους άπορους, ευάλωτους και κοινωνικά αποκλεισμένους ..
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος εξέφρασε ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα βρουν κοινό τόπο συνεννόησης και θα εγκαινιάσουν μια νέα περίοδο συνεργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου