ΕΛΛΑΔΑ

Μακρόν: Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

μακρόν-χαιρετίζω-τις-μεταρρυθμίσεις-322280

Στο προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται ο γάλλος πρέοδρος Εμανουέλ Μακρόν μαζί με τη σύζυγό του, όπου παρασημοφορήθηκε με το μεγαλόσταυρο του τάγματος του σωτήρος από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του με μια εκτενή ομιλία. Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου τον υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αλ. Χαρίτσης.

«Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Και συγκινημένος που μου κάνετα αυτήν την τιμή. Πάνω από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας όσον αφορά τους συμπατριώτες που επλήγησαν από τον τυφώνα Ίρμα» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας. Γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και με μία σταθερή φιλοδοξία» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Μακρόν

Πολύ ορθά είπατε ότι οι δύο λαοί μας έχουν ιστορικούς δεσμούς. Η παρουσία της Γαλλίας στην Ελλάδα συνδέει τις ιστορίες μας. Θα ήθελα να πω ότι η αρχαία ελληνική ιστορία είναι και δική μας ιστορία. Οι ιστορίες μας είναι αλληλένδετες. Αλλά και το μέλλον μας είναι κοινό. Οι χώρες μας έχουν κοινή πορεία. Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μια ισορροπία στην Ευρώπη. Όλη η κυβέρνησή μου πολέμησαν έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Θα ήθελα να χαιρετίσω τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ακολουθηθούν από μια συνολική δέσμευση, ώστε να συνεχίσει την πορεία αυτή η Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβό τίμημα. Πρέπει να βρούμε ένα πνεύμα συμφιλίωσης ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και στην αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η Ευρώπη.

Αν θέλουμε να προχωρήσει η Ευρώπη πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή Ευρώπη. Θα πρέπει να ενισχύσουμε και την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε προώθηση της μόνιμης συνεργασίας, θα πρέπει η Ευρώπη να προασπίσει την κυριαρχία της. Θα αναλάβω επ΄αυτού μια γαλλική πρωτοβουλία.

Χρειαζόμαστε επίσης μια οικονομική πολιτική. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών θα πρέπει να ξεπεραστούν. Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, έναν ευρωπαϊκό υπουργό Οικονομικών. Χρειάζεται και περισσότερη φιλοδοξία ευρωπαϊκή.

Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είναι πολύ σωστή, αλλά αυτό δεν επικαλύπτει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η ευρωζώνη χρειάζεται υπευθυνότητα, θάρρος και χρειάζεται και μια κοινή φιλοδοξία, ώστε να υπάρξει οικονομική δύναμη. Οι διμερείς μας σχέσεις θέλει να εγγραφούν σε αυτήν την φιλοδοξία.

Όταν πάρω το λόγο σε λίγη ώρα στην Πνύκα στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία, πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται σε λιγότερα αλλά σε περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα. Χρειάζεται οικονομική ισχύς και διατήρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας στην Ευρώπη. Θα κάνω προτάσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη.

Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας. Γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και με μία σταθερή φιλοδοξία. Πάντα προχώρησε με περισσότερες φιλοδοξίες. Η αντοχή σας, το κουράγιο σας, οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Ο πρωθυπουργός σας και η κυβέρνησή σας ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις. Να ξαναβρούμε την πολύ μεγάλη φιλοδοξία του ελληνικού λαού πριν από χιλιάδες χρόνια. Να βασιστεί στην απόφαση του λαού. Αυτό που μας καθοδηγεί είναι η κοινή μας ιστορία και η κοινή μας φιλοδοξία.

Οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου

Η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως την επιλογή σας να κάνετε την πρώτη επίσημη επίσκεψή σας στην Ελλάδα. Εκτιμούμε την παρουσία σας εδώ, δεδομένου ότι γίνεται σε δύσκολες στιγμές. Γνωρίζουμε όλοι τι έγινε στις γαλλικές Αντίλλες με τον τυφώνα Ίρμα.

Καλωσορίζω εσάς και τη σύζυγό σας στην Αθήνα και σας εύχομαι καλή επιτυχία στην αποστολή σας. Που δεν αφορά μόνο τη Γαλλία αλλά και όλη την Ευρώπη. Σας υποδεχόμαστε ως συνεχιστή των μεγάλων ηγετών που θεμελίωσαν την ελληνογαλλική φιλία.

Πρέπει να επιστρέψουμε στους δεσμούς που δημιούργησαν οι πρωτεργάτες αυτής της φιλίας, των Μιτεράν, τον Ζισκάρ Ντ’εστέν και τον Κ. Καραμανλή.

Σας ευχαριστούμε για τη βοήθεια σας το καλοκαίρι του 2015 για την παραμονή στην ευρωζώνη. Γιατί και ως υπουργός είχατε δείξει τη στήριξή σας. Ότι κάνατε και ότι κάνετε δεν το κάνετε μόνο για την Ελλάδα. Ηταν στήριξη της ενότητας και της σταθερότητας της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Ούτε η Ευρώπη θα διατηρούσε την ταυτότητά της χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Περιμένει όμως η Ελλάδα και με την αναγνώριση ότι υπάρχουν και λάθη εκατέρωθεν, περιμένει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και από τους εταίρους, ιδίως σε ότι αφορά το χρέος.

Εκείνο που σας ζητάμε είναι να διαδραματίσει η Γαλλία τον ιστορικό της ρόλο μέσα στην Ευρώπη.

Το πρώτο επίπεδο αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε σήμερα, η Ευρώπη έχει μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ανάπτυξη που πρέπει να γίνει βιώσιμη και επαρκής. Κάτι που δεν είναι τώρα. Πρέπει να υπάρξουν μεταβολές και αλλαγές. Και αναφέρω συγκεκριμένα το ρόλο του Eurogroup. Να υπάρξουν κανόνες λειτουργίας και συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Πρέπει επίσης να σκεφτούμε το ρόλο του ESM. Πρέπει να πάρει τη θέση του ΔΝΤ. Και τέλος πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην ΕΚΤ, ώστε ο Μάριο Ντράγκι να έχει τα μέσα να ασκήσει τα καθήκοντά του. Να μπορεί να πάρει τα μέτρα που είναι αναγκαία για την τόνωση της ρευστότητας και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Τέλος πρέπει να δούμε το κοινωνικό κράτος δικαίου στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες. Γιατί αυτές ευνοούν τα μορφώματα λαϊκισμού που είναι κατά της Ευρώπης. Και η δική σας εκλογή είναι ένας θρίαμβος της Δημοκρατίας απέναντι σε αυτά τα μορφώματα.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω στην Αθήνα.

Η άφιξη στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Ο γάλλος πρόεδρος έφτασε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας λίγο πριν τις 13.00 το μεσημέρι. Στην Αθήνα εκτός από το κύριο αεροσκάφος που μετέφερε τον γάλλο πρόεδρο, έφτασε και ένα συνοδευτικό αεροσκάφος.

Με μία μικρή καθυστέρηση το προεδρικό ζεύγος αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος ενώ στην επίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος παρέστη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο γάλλος πρέσβης στην Αθήνα.

Λίγο μετά τις 15.30 ο Μακρόν με τη σύζυγό του έφτασαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου τους υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χαρίτσης.

Αφού ο γάλλος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι, κατευθύνθηκε κατόπιν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε δεκτός σε επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Εκεί βρέθηκαν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία στον Πνύκα για τη Δημοκρατία και το όραμά του για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης.

Δείτε τις εικόνες:

Αναλυτικά το πρόγραμμα του γάλλου προέδρου στην Αθήνα

Στις 15:30 ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γαλλική Αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Στις 16:15 θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου (17:00).

Περί τις 17:45 υπολογίζεται η αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 19:05 ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου τον Γάλλο Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στην Αθήνα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο (21.00-23.00).

Την Παρασκευή, το πρόγραμμα ξεκινά στις 10.00 το πρωί, με την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ε. Μακρόν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις 11:45 ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Στις 12:00-13:15 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει στις 13:30-14:45 γεύμα του Ε.Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Στις 14:45-15:15, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ, ενώ στις 15:15 θα αναχωρήσει μαζί με την σύζυγό του και την συνοδεύουσα αντιπροσωπεία, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου