ΕΛΛΑΔΑ

Ανυποχώρητοι οι ιδιοκτήτες φορτηγών

ανυποχώρητοι-οι-ιδιοκτήτες-φορτηγών-501296

Ενταση επικράτησε έξω από τη Βουλή, όπου συγκεντρώθηκαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις εμπορευματικές μεταφορές. Η αστυνομία εμπόδισε αριθμό αυτοκινητιστών να ανέβουν προς τον προαύλιο χώρο της Βουλής, από τα σκαλοπάτια εκατέρωθεν του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ο κύριος όγκος της πορείας των 3.000 και πλέον μεταφορέων, που ξεκίνησε από την οδό Πειραιώς και έφτασε λίγο πριν από τις 3:00 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος, διά μέσω της οδού Σταδίου, κινήθηκε προς τα λουλουδάδικα.

Εντούτοις, αριθμός διαδηλωτών κινήθηκε προς τον Άγνωστο Στρατιώτη και επιχείρησε να ανέβει προς τη Βουλή από τα σκαλοπάτια δίπλα στο μνημείο, όπου δεν υπήρχε εμφανής αστυνομική δύναμη. Ο δυνάμεις της αστυνομίας έσπευσαν, ωστόσο, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να ανέβουν.

Προς στιγμή προκλήθηκε ένταση, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας, του υπουργού Μεταφορών Δ. Ρέππα και της κυβέρνησης.

Αντιπροσωπεία των επαγγελματιών επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον πρόεδρο της Βουλής. Πρόθεσή τους είναι να παραμείνουν έξω από τη Βουλή έως την Τετάρτη, οπότε ψηφίζεται το νομοσχέδιο που προβλέπει το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους. Σκοπεύουν μάλιστα να εγκαταστήσουν προτζέκτορα για να δουν ζωντανά τη συνεδρίαση της Βουλής.

Ανυποχώρητοι

Στη γενική συνέλευση που ακολούθησε, οι επαγγελματίες καθόρισαν την περαιτέρω στάση τους εν όψει της ψήφισης, την Τετάρτη, στη Βουλή του νομοσχεδίου για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.

Οι μεταφορείς εμφανίζονται ανυποχώρητοι, υποστηρίζοντας ότι διακυβεύεται η «επιβίωση» των ίδιων και των οικογενειών τους.

Στην ομιλία του προς τους συναδέλφους του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών, Γιώργος Τζωρτζάτος, επιτέθηκε σε ψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «χρησιμοποιήθηκαν γκεμπελικές μέθοδοι για να καμφθεί το φρόνημά μας».

Ο κ. Τζωρτζάτος πρόσθεσε πως «με τη μεταρρύθμιση στον κλάδο, χωρίς μέριμνα για τους νέους μεταφορείς και γι’ αυτούς που συνταξιοδοτούνται και χωρίς τους ίδιους μεταφορείς, η ελληνική κυβέρνηση πουλάει την ελληνική μεταφορά σε ξένα χέρια».

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών φορτηγών κατέληξε με τη φράση «μολών λαβέ» και απευθυνόμενος στους συναδέρφους του τούς κάλεσε να αντισταθούν «στην επερχόμενη μετατροπή σας σε υπαλλήλους πολυεθνικών».

Τόσο ο κ. Τζωρτζάτος, όσο και ο πρόεδρος των βυτιοφορέων Γιώργος Τσάμος, επέκριναν δριμύτατα τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του και τον κάλεσαν να δώσει στους μεταφορείς γραπτώς τα όσα λέει για βελτιώσεις του νομοσχεδίου (ένταξη τους στο ΕΣΠΑ, ρυθμίσεις για φορολογικά και ασφαλιστικά κ.ά.).

Η κυβέρνηση, διά του κ. Ρέππα, εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της.

Ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου, αφού, όπως είπε, κάτι τέτοιο, ουσιαστικά οδηγεί σε παράταση του ελλείμματος της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Περιφερειακά του Λεκανοπεδίου βρίσκονται ακινητοποιημένα εκατοντάδες οχήματα, χωρίς να παρατηρούνται προβλήματα στην κίνηση των ΙΧ στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα.

* Ιδιοκτήτες φορτηγών κατήγγειλαν ότι συνάδελφοί τους εμποδίστηκαν στα διόδια Αφιδνών να φτάσουν στο κέντρο από την αστυνομία, η οποία προφασιζόμενη ελέγχους καθήλωσε τα φορτηγά στα διόδια. Η αστυνομία λέει, από την πλευρά της, ότι δεν υπήρξε κανένα τέτοιο θέμα.

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της εξαπέλυσε εκ νέου η ΝΔ, διά του αρμόδιου τομεάρχη Σταύρου Καλαφάτη. Η κυβέρνηση «επέλεξε έναν πρόχειρο τρόπο για να τρέξει μία μεταρρύθμιση και τα επίχειρα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Τινάζει τα πάντα στο αέρα», επεσήμανε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου