ΕΛΛΑΔΑ

Εμμένουν στις θέσεις τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών

εμμένουν-στις-θέσεις-τους-οι-ιδιοκτήτ-502341

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την κινητοποίηση των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ, αφήνει η κυβέρνηση. Μιλώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι η επίταξη ισχύει και ότι αν υπάρξει κίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον η κυβέρνηση θα κινηθεί μέσω της Δικαιοσύνης.
"Αν έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες θα κινηθούμε δικαστικά" διεμήνυσε ο κ. Πεταλωτής. "Κινούμαστε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία" ανέφερε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση "δεν θα κάνει πίσω" και θα τηρήσει την νομιμότητα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και ότι θα ακολουθήσει το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ, επιμένουν στις κινητοποιήσεις. Το μεσημέρι σειρά φορτηγών βγήκε στη λεωφόρο Αθηνών με πρόθεση να φτάσει στο κέντρο της Αθήνας, εμποδίστηκε ωστόσο από δυνάμεις της Αστυνομίας στη συμβολή της Λ. Αθηνών με Κηφισού.
Οι αυτοκινητιστές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Τετάρτη, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικών κινήσεων, τις οποίες δεν προσδιορίζουν. Άλλωστε κάτι τέτοιο το έχει προαναγγείλει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Γιώργος Τζωρτζάτος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ιδιοκτητών τα σημεία συγκέντρωσης έχουν ενισχυθεί και με άλλα οχήματα και υπολογίζεται ότι βρίσκονται στους δρόμους πάνω από 400 φορτηγά και βυτιοφόρα. Μάλιστα οι βυτιοφορείς ετοιμάζονται να αποσύρουν από την κυκλοφορία και να τα μεταφέρουν στα «μπλόκα», άλλα 200 οχήματα.
Από την πλευρά τους οι άνδρες της τροχαίας και διμοιρίες των ΜΑΤ, που βρίσκονται στα σημεία συγκέντρωσης και παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις, έχουν σαφείς εντολές να μην επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων οργανωμένη πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.

Θεσσαλονίκη
Η συγκέντρωση φορτηγών συνεχίζεται περιφερειακά της Θεσσαλονίκης και κυρίως στα δυτικά της πόλης, καθώς σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές έχουν συγκεντρωθεί 227 φορτηγά, που παραμένουν δεξιά και αριστερά των δρόμων και των οδικών κόμβων, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.
Διαμαρτυρία στα διόδια πραγματοποίησαν οι αυτοκινητιστές από το μπλόκο της Νεστάνης το απόγευμα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Επίσης απαγορεύουν τη διέλευση φορτηγών. Και στις δύο κατευθύνσεις έχει σχηματιστεί μεγάλη ουρά αυτοκινήτων.
Οι αυτοκινητιστές χθες το βράδυ πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Τρίπολης και κάτω από το πολιτικό γραφείο του υπουργού υποδομών Δημήτρη Ρέππα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και φώναζαν συνθήματα κατά του υπουργού.
Εκκληση για επιστροφή
Εκκληση προς τα όλα Σωματεία του κλάδου των Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης για την άμεση επιστροφή των αυτοκινητιστών στην εργασία τους, αφού ακόμα και η επίταξη των ΦΔΧ, στην οποία προέβη η Κυβέρνηση, δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει στο ακέραιο την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, απευθύνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς & Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος (ΣΥΝΔΔΕ&L).
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος αφού τονίζει ότι κατανοεί τα αιτήματα των αυτοκινητιστών, αλλά και το γεγονός ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνει αυτή τη στιγμή η αγορά ασφυκτιά και τα αποτελέσματα αυτών των κινητοποιήσεων είναι δραματικά για όλους τους κλάδους της.
Με δυσκολίες, αλλά χωρίς να παρατηρούνται ελλείψεις πραγματοποιείται η τροφοδοσία της αγοράς τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της κινητοποίησης των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης.
«Η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων θα έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο», λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, εάν μέχρι την Δευτέρα δεν έχει βρεθεί λύση η ΕΣΕΕ από κοινού με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
«Το νομοσχέδιο ‘αφελληνισμού’ των μεταφορικών επιχειρήσεων και του ‘αφανισμού’ των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσης που ψηφίστηκε επί της αρχής, δυστυχώς δεν διασφαλίζει ένα ομαλό πέρασμα στη νέα εποχή των οδικών μεταφορών», δήλωσε ο κ.Κορκίδης, προσθέτοντας ότι «το υπουργείο Υποδομών ‘τράβηξε χειρόφρενο’ στον διάλογο με τους φορείς της αγοράς που πληρώνουν τις συνέπειες των διαφορών μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών φορτηγών».

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμφιαλώσεως Φυσικού Μεταλλικού Νερού με ανακοίνωσή του επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η νέα απεργία των ιδιοκτητών φορητών αυτοκινήτων στις επιχειρήσεις του κλάδου.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αρκετές μεταποιητικές επιχειρήσεις στη βόρεια Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε αναστολή μέρους ή και του συνόλου της παραγωγικής τους λειτουργίας το τελευταίο 48ωρο λόγω ελλείψεων σε καύσιμα και πρώτες ύλες.
«Η απεργία δημιουργεί ζημιές ανυπολόγιστης αξίας σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων», αναφέρει ο ΣΒΒΕ, η διοίκηση του οποίου υποστηρίζει ότι «παρά τις πρόσφατες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, η επίταξη των οχημάτων, δηλαδή η εφαρμογή του νόμου, δεν λειτούργησε, ούτε και σήμερα λειτουργεί».
Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΒΒΕ ζητά την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της συνδικαλιστικής ηγεσίας των απεργών, ώστε να λήξουν οι κινητοποιήσεις, που δημιουργούν κινδύνους για απώλεια πελατών και θέσεων εργασίας.

«Εφοδιασμένα επαρκώς τα πρατήρια»
Εν όψει των κινητοποιήσεων, οι βενζινοπώλες καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στον εφοδιασμό των πρατήριων με καύσιμα συνιστώντας ψυχραιμία στους καταναλωτές. Από την πλευρά τους όμως οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών υποστηρίζουν το αντίθετο, αναφέροντας πως τα ιδιωτικά βυτιοφόρα δεν επαρκούν για να εξυπηρετηθεί η τροφοδοσία.
Η τροφοδοσία της αγοράς, αναφέρει την Παρασκευή η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, «συνεχίζεται ομαλά, μετά την άρση του πλαφόν και οι καταναλωτές κανένα πρόβλημα εφοδιασμού δεν έχουν».
Η Ομοσπονδία συνιστά ψυχραιμία ενώ καλεί τους καταναλωτές να μη πανικοβάλλονται από φήμες περί ελλείψεων καυσίμων και τους βενζινοπώλες να λειτουργούν επαγγελματικά και να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα εξυπηρέτησης και προστασίας των καταναλωτών από φαινόμενα ανασφάλειας και πανικού.
Ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών όμως προειδοποιεί για «σοβαρές ελλείψεις στην αγορά» , αναφέροντας πως από την έναρξη των κινητοποιήσεων στην Αττική η πλειοψηφία των Μεταφορέων Δ.Χ. βυτιοφόρων απείχαν από τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.
Στη βόρεια Ελλάδα ενώ φόρτωναν κανονικά οι Μεταφορείς Δ.Χ. βυτιοφόρων, από το πρωί της Παρασκευής απέχουν και αυτοί από την εργασία τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλέον, τεράστιο πρόβλημα στον εφοδιασμό των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.
Ο ΣΕΕΠΕ δηλώνει ακόμη ότι οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών δεν έχουν τα απαραίτητα ΙΧ βυτιοφόρα που απαιτούνται για να εξυπηρετήσουν την αγορά και καλεί την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να αποκτήσουν τις αναγκαίες άδειες κυκλοφορίας Ιδιωτικής Χρήσης βυτιοφόρων αυτοκινήτων για την κάλυψη όλων των δραστηριοτήτων τους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου