ΕΛΛΑΔΑ

Καθορίσθηκαν οι όροι της περαίωσης

καθορίσθηκαν-οι-όροι-της-περαίωσης-502632

To θέμα της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εξετάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι της ρύθμισης για την περαίωση, προκειμένου να ληφθούν αργότερα οι αποφάσεις.

Ειδικότερα, τέθηκαν ζητήματα όπως ποιο θα είναι το όριο του τζίρου κάτω από το οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, το αν θα ισχύσει ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους για τον προσδιορισμό του ποσού που θα καταβάλλεται για να κλείσουν οι υποθέσεις, καθώς και το πλαίσιο που θα ισχύσει για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η περαίωση θα αφορά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις από το 2000 έως το 2009.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Στον προϋπολογισμό όλες οι αλλαγές

To προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 στον οποίο θα ενσωματώνονται όλα τα υπό συζήτηση φορολογικά μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους κ. Τόμσεν (ΔΝΤ), Ντερούζ (ΕΕ) και Μαζούχ (ΕΚΤ).

Έμφαση δόθηκε στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων (αναδιοργάνωση ΟΣΕ και ΔΕΚΟ του τομέα των μεταφορών, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, στρατηγικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα).

Παράλληλα, ζητήθηκε η εντατικοποίηση της προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Επίσης αναζητήθηκαν τρόποι σχετικά με το πώς δεν θα εξανεμιστεί το «μαξιλάρι» στο σκέλος των δαπανών από τις αυξημένες ανάγκες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ για χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό.

Κατά την αποχώρησή τους από το υπουργείο Οικονομικών τα μέλη της τρόικας δεν έκαναν δηλώσεις.

Το κλιμάκιο θα επανέλθει τον Οκτώβριο, ώστε να «κλείσουν» οι εκθέσεις για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου εν όψει της εκταμίευσης της τρίτης δόση του δανείου.

Αναφορικά με τη συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με εκπροσώπους της τρόικας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είπε ότι «τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας και δεν το κάνουμε για να απολογούμαστε σε καμία τρόικα», αλλά γιατί οι μεγάλες αλλαγές είναι αναγκαίες για τη διάσωση της χώρας.

Συνάντηση με Μ. Χρυσοχοΐδη

Η τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών επιχειρήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ο υπουργός γνωστοποίησε την πρόθεσή του παράλληλα με την ελεγκτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη να καλέσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τους εκπροσώπους των πολυεθνικών στη χώρα μας για να συζητήσει μαζί τους το πρόβλημα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια που γίνεται και εκτίμησαν ότι θα καμφθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Επίσης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και για τις διαδικασίες υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου