ΕΛΛΑΔΑ

Πιθανή πλέον η κλήση σε Καραμανλή

πιθανή-πλέον-η-κλήση-σε-καραμανλή-851206

Τη θέση ότι πρέπει να κληθεί ο τέως πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου και να καταθέσει ό,τι γνωρίζει, ιδιαίτερα μετά τα όσα υποστήριξε η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, επανέλαβε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Η κατάθεση της κ. Πελέκη δυστυχώς συμπληρώνει αυτά που είχε ισχυρισθεί και ο κ. Δούκας παλιότερα. Από την αρχή της εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση "Βατοπεδίου" ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός έχει ζητήσει να έλθει και να μιλήσει στην Εξεταστική ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Δεν μπορεί να γίνει διαλεύκανση της υπόθεσης εάν δεν εκθέσει αναλυτικά την θέση του» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, συμπληρώνοντας:

«Ο κ. Καραμανλής με το να κρύπτεται, απλά επιδεινώνει τη θέση του και αναγκαστικά κάποια στιγμή θα έλθει να μιλήσει κάτω από ακόμη δυσκολότερες συνθήκες. Η αδυναμία του να χειριστεί σωστά και αποτελεσματικά την υπόθεσή του θα τον στείλει στη φυλακή».

Νέος κύκλος απολογιών

Τον κύκλο των απολογιών πρώην στελεχών της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου (ΚΕΔ) ανοίγει από την ερχόμενη εβδομάδα η εφέτης ειδική ανακρίτρια της υπόθεσης των ανταλλαγών Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου, Ειρήνη Καλού.

Η ανακρίτρια ξεκινά την αποστολή κλήσεων, σε απολογία, των υπευθύνων της ΚΕΔ, που κατηγορούνται για απιστία και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί, μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, αν θα κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ενώπιον της Προκαταρκτικής Επιτροπής, που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Μετά την κατάθεση της συζύγου του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη, και τις ευθείες βολές κατά του κ. Καραμανλή και στελεχών του τότε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης επανέφερε το αίτημα να κληθεί ενώπιον της επιτροπής ο κ. Καραμανλής.

Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, με δεδομένο ότι έλειπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Αμοιρίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ορατό το ενδεχόμενο να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά καλό θα ήταν η απόφαση να ληφθεί μετά την κλήση των υπό κατηγορία υπουργών», ενώ αντιθέτως ο κ. Πλεύρης αντέτεινε ότι ακριβώς για να μην ταυτισθεί με τους ελεγχομένους, θα πρέπει να προηγηθεί.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι το κόμμα του δεν θα έφερνε αντίρρηση σε μία τέτοια ενδεχόμενη κλήτευση.

Η θέση της Ν.Δ.

Από την πλευρά της ΝΔ σχολιάστηκε ότι η κ. Πελέκη είναι κατηγορουμένη και ενδεχομένως αλλάζει την κατάθεσή της, προκειμένου να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Καστανίδη.

«Η κ. Πελέκη με την κατάθεσή της επιβεβαιώνει όσα λέει και η ΝΔ, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ροή πολιτικού χρήματος, ότι δεν υπάρχει χρηματισμός προσώπων και ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Θέλουμε να θυμίσουμε για την υπόθεση ότι η ΝΔ το 2004 παρέλαβε τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές με ιδιοκτήτη τη Μονή Βατοπεδίου μετά τις αποφάσεις Δρυ-Φωτιάδη και η ΝΔ, όπως είχε πει, πήρε την πολιτική απόφαση να επιστρέψει τη γη στους αγρότες.

» Η κυβέρνηση της ΝΔ ή θα κατέβαλε τα χρήματα, ή θα έδινε πίσω τη γη. Ήταν μία καθ’ όλα νόμιμη και αξιοπρεπής απόφαση και η ΝΔ είχε συνομολογήσει ότι ήταν πολιτική απόφαση. Τα περί παντελονιών δεν θα τα σχολιάσουμε. Θυμίζουμε ότι η Βουλή ερευνά το πολιτικό χρήμα. Τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί δεν δείχνουν ζημία. Αν υπάρχει έκθεση με άλλη μεθοδολογία υπολογισμού, να την δούμε».

Ενόχληση Καραμανλή

Το πρωί της Πέμπτης κύκλοι του περιβάλλοντος του Κώστα Καραμανλή εξέφρασαν την ενόχλησή τους για τις βολές της κ. Πελέκη κατά του τέως πρωθυπουργού και διέψευσαν το περιεχόμενο της σχετικής κατάθεσής της.

Συνομιλητές του κ. Καραμανλή σχολιάζοντας όσα είπε η κ. Πελέκη έλεγαν πως όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Επεσήμαναν μάλιστα ότι προέρχονται από πρόσωπο που δεν είχε καμία σχέση με την κυβερνητική λειτουργία.

Η κ. Πελέκη ήταν η συμβολαιογράφος που χειρίστηκε τον μεγαλύτερο όγκο των υποθέσεων ανταλλαγών του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου. Στην κατάθεσή της είπε ακόμη πως δεν διαπίστωσε ότι το Δημόσιο υπέστη ζημία από τις ανταλλαγές.

Εκ των υστέρων κριτική για την αποχώρηση της ΝΔ από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, άσκησε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας, ωστόσο, να σχολιάσει όσα κατέθεσε η σύζυγος του πρώην υπουργού, Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη.

«Ενδεχομένως να μη μάθουμε ποτέ όλη την αλήθεια, αλλά θα μάθουμε περισσότερα από αυτά τα οποία θα γνωρίζαμε, εάν αυτές οι επιτροπές δεν είχαν συσταθεί. (…) Έστω και αν έχουμε βάσιμες υποψίες ότι οι επιτροπές αυτές γίνονται για λόγους πολιτικών διώξεων, πάλι οφείλουμε αυτό να το αποδείξουμε μέσα από την κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα και όχι μέσα από την αποχώρησή μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το κόμμα θα ανακάμψει, μόνο εάν αναμετρηθεί με τις αρνητικές πλευρές του κυβερνητικού παρελθόντος του.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου