ΕΛΛΑΔΑ

Δήλωναν φτωχοί με πισίνες και κότερα

δήλωναν-φτωχοί-με-πισίνες-και-κότερα-851206

Η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο προνόμιο του… Κολωνακίου. Οργιάζει και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Εκτός από τους συνήθεις υπόπτους, εντοπίστηκαν εκατοντάδες αδήλωτες πισίνες αλλά και υπερπολυτελείς μεζονέτες που ήταν δηλωμένες ως …γκαρσονιέρες των 36 τετραγωνικών!
Συνολικά 1.113 παράνομες πισίνες εντοπίστηκαν σε βίλες στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας, στη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούνται από το ΣΔΟΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ακόμη, 14 «σκαφάτοι» στη μαρίνα Αλίμου είχαν εγγράψει τις θαλαμηγούς τους σε off shore εταιρείες αποφεύγοντας την τσιμπίδα της εφορίας. Τα συγκεκριμένα σκάφη δεσμεύτηκαν από τις αρχές.
Aμεσα δόθηκε εντολή να δεσμευθούν και τα 14 σκάφη, γεγονός που θορύβησε τους ιδιοκτήτες τους (επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.), μερικοί εκ των οποίων απευθύνθηκαν στο ΣΔΟΕ.
Τους ξεκαθαρίστηκε ότι για να πάρουν πίσω τα σκάφη τους θα πρέπει να κάνουν συμπληρωματική δήλωση στην εφορία, για να υπολογιστούν οι αναλογούντες φόροι.
Κι αυτό καθώς τα σκάφη θα έπρεπε να έχουν δηλωθεί στο Ε1.
Δεκάδες ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη δήλωναν εισοδήματα πείνας ή δεν έμπαιναν στον κόπο να δηλώσουν τα ΙΧ τους.
Τα παραπάνω αποκάλυψε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Γιάννης Καπελέρης σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στην ΕΤ 3 και στην ιστοσελίδα voria. gr επισκεπτόμενος τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καπελέρης κάλεσε τους φοροφυγάδες να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου και να εξοφλήσουν τα χρέη τους, ενώ προανήγγειλε για το προσεχές διάστημα εντατικοποίηση των ελέγχων σε δικηγόρους και γιατρούς ιδιώτες και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.
Όπως εξήγησε, το βάρος των ελέγχων θα πέσει κυρίως σε κατόχους σκαφών αναψυχής και πολυτελών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού. Μάλιστα, αποκάλυψε, ήδη το ΣΔΟΕ έχει στην κατοχή του τα ονόματα 4.000 ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής που τα έχουν παρανόμως δηλώσει επαγγελματικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις νέες διατάξεις το τεκμήριο της πισίνας ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Τα τεκμήρια προσδιορίζονται με βάση την επιφάνεια και ορίζονται σε 100 ευρώ το τετραγωνικό για πισίνες μέχρι 60 τ.μ. και σε 200 ευρώ το τετραγωνικό, για επιφάνεια πάνω από 60 τ.μ. Για εσωτερικές πισίνες τα ποσά αυτά διπλασιάζονται.
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη διαπίστωσαν επίσης φορολογικές παραβάσεις από περίπου 500 γιατρούς αλλά και από δικηγόρους, ενώ εντοπίστηκαν περίπου 220 υπεράκτιες στην κατοχή των οποίων βρίσκονταν ακίνητα με καταφανώς πλασματικό εμδαβόν.
Χαρακτηριστικά, βρέθηκε περίπτωση μεζονέτας 280 τετραγωνικών μέτρων που είχε δηλωθεί ως 36 τετραγωνικά μέτρα.
Ποινές για αποδείξεις
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στις αρχές Οκτωβρίου θα προβλέπονται πιο αυστηρές ποινές για όλους όσοι παρακρατούν ΦΠΑ ή δεν αποδίδουν Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι υψίστης σημασίας για την επιτυχία του Μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο, όσοι «συλλαμβάνονται» από το ΣΔΟΕ να μην εκδίδουν αποδείξεις, θα οδηγούνται στο Αυτόφωρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου