ΕΛΛΑΔΑ

Νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική

νέο-δόγμα-για-την-εξωτερική-πολιτική-503125

Τη συγκρότηση Επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσε ο Δημήτρης Δρούτσας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ο κ. Δρούτσας είπε ότι στην Επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη του ΥΠΕΞ, ακαδημαϊκοί, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στα «απτά αποτελέσματα της πολιτικής των ενδεκα τελευταίων μηνών», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είχε χάσει τη φωνή της στο διεθνές στερέωμα.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει στενή συνεργασία με την Τουρκία, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αποκάλεσε «παράθυρο ευκαιρίας» το δημοψήφισμα της Κυριακής για την τουρκική ηγεσία και τόνισε ότι ‘οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία με προσεκτικά βήματα.

Ο Δημήτρης Δρούτσας τόνισε πως το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό, άλλωστε, σημαδοτότησε με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Δρούτσας στην πρόταση για την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά.

Ο Δ. Δρούτσας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και στην πολύ σημαντική συνεισφορά που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην προώθηση μιας λύσης στο Μεσανατολικό, το οποίο τώρα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.

Για την ΠΓΔΜ ο κ. Δρούτσας υπενθύμισε ότι το θέμα της ένταξης στην ΕΕ το 2010 «δεν τέθηκε καν», υπογραμμίζοντας πως έχει γίνει σαφές ότι πρέπει να βρεθεί λύση για να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος της χώρας.

Σε ερώτηση σχετική με το χρονικό ορόσημο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Δρούτσας παρατήρησε πως «πάντα υπάρχουν χρονικά ορόσημα», σημείωσε όμως, ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί τη συζήτηση με ορόσημα, αλλά με καθαρές θέσεις.

Κατέληξε λέγοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί με τον Μ. Νίμιτς στη Ν. Υόρκη (στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ).

Όσο για την πιθανότητα συνάντησης Παπανδρέου-Γκρούεφκσι, σημείωσε πως δεν αποκλείει (αν παραστεί στη Ν. Υόρκη και ο Ν.Γκρούεφσκι) να λάβει χώρα και μια συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Για το θέμα της μετανάστευσης είπε ότι η χώρα θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που προσφέρει η ΕΕ, ενώ ήδη ανέπτυξε σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση εκπόνησης συμφωνιών άμεσης επαναπροώθησης.

Ως προς τον κίνδυνο μεταφοράς των Ρομά από τη Γαλλία και την Ιταλία στην Ελλάδα, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε πως η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει «οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των Ρομά».

Σχετικά με το Ισραήλ ο κ. Δρούτσας ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης που διατηρεί η χώρα μας με τον αραβικό κόσμο.

Ευρωπαϊκή στρατηγική

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου τόνισε την «’τιμή και την ευθύνη» που έχει για τη θέση που ανέλαβε (ευρωπαϊκές υποθέσεις).

Αναφερόμενη στις προκλήσεις που θα απασχολήσουν την Ελλάδα, μίλησε για τη στρατηγική της διεύρυνσης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, την στρατηγική του 2020 της ΕΕ -που θα αποτελέσει και τη μετεξέλιξη της στρατηγικής της Λισαβόνας- την αναθεώρηση των δημοσιονομικών, αλλά και την Λευκή Βίβλο της Επιτροπής που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η οικονομική διπλωματία έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είχε παρουσιαστεί στην ολοκληρωμένη στρατηγική, που στόχο έχει να «ανοίξει η ελληνική επιχειρηματικότητα προς τον έξω κόσμο» με έμφαση τις αραβικές χώρες, τις χώρες του Κόλπου, τα Βαλκάνια, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Ελληνοαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή πολιτικών και επιχειρηματιών.

Ο Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό και τις Εκκλησιαστικές Υποθέσεις, επεσήμανε ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς, η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στις χώρες όπου ζει.

«Χαίρομαι γιατί επιστρέφω σε ένα χώρο μέσα από τον οποίο ξεκίνησα μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1999. Έναν τομέα, μια άλλη Ελλάδα, που όχι μόνο έχει μεγαλουργήσει, αλλά ζει σε διαφορετικά κομμάτια του κόσμου» είπε, μεταξύ άλλων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου