ΕΛΛΑΔΑ

Αναπροσαρμογή του πλαφόν προς τα πάνω

αναπροσαρμογή-του-πλαφόν-προς-τα-πάνω-503692

Από σήμερα, Τετάρτη, αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω το πλαφόν στα υγρά καύσιμα, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν θα υπάρξουν διώξεις πρατηριούχων.
Νωρίτερα την Τρίτη, υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα για πρατηριούχο στην Καλλιθέα που διαπιστώθηκε ότι πωλούσε την αμόλυβδη με τιμή ακριβότερη από το πλαφόν. Δεν ασκήθηκε δίωξη και από το υπουργείο σημειώνεται ότι θα γίνονται συστάσεις και θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος για τις παραβάσεις αλλά δεν θα υπάρξουν διώξεις.

Οι πρατηριούχοι συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στ. Κομνηνό, και ζήτησαν να αυξηθεί η τιμή του πλαφόν και να διαμορφωθεί περίπου στο 1,52 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη και το αίτημα βρήκε θετική ανταπόκριση από το υπουργείο.

Το πρωί της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων θα συναντηθούν με τον υφυπουργό, Ντ. Ρόβλια, και ακολούθως θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Στο αίτημα πάντως των πρατηριούχων να επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης και εμπορίας υγρών καυσίμων δεν ανταποκρίθηκε το υπουργείο και η τιμή που θα ανακοινωθεί και πάλι θα αφορά μόνο στα πρατήρια.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μ. Κιούσης σήμερα στην Αττική 250 πρατήρια πωλούσαν τις βενζίνες χαμηλότερα από το πλαφόν, 300 πρατήρια πωλούσαν με βάση το πλαφόν και 850 πρατήρια είχαν τιμές πάνω από το πλαφόν καθώς, όπως σημείωσε, η τιμή αγοράς στη χονδρική ήταν στα όρια του πλαφόν.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ορισμένα πρατήρια να μην λειτουργήσουν σήμερα για να μην πωλούν με ζημιά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων προειδοποίησε με κλείσιμο των πρατηρίων, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη διατήρηση του πλαφόν στις τιμές των καυσίμων μόνο στη λιανική.

”Δεν υπάρχει η δύναμη, η θέληση και η τόλμη να επιβληθεί το πλαφόν και στα άλλα στάδια της διακίνησης και της εμπορίας υγρών καυσίμων, ενώ σήμερα υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που αγοράζουν πάνω από την τιμή του πλαφόν”, ανέφερε ο γγ της Ομοσπονδίας Βενιζοπωλών Ελλάδος, Αγγ. Τούντας.

Αναφερόμενος στην επιβολή του πλαφόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε "για αστραπιαία κίνηση κόντρα σε συμπεριφορές των ολίγων, σε βάρος της κοινωνίας". "Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές κερδοσκοπίας", τόνισε ο Γ. Πεταλωτής.

 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου