ΕΛΛΑΔΑ

Συμφέρει οικονομικά το φυσικό αέριο

συμφέρει-οικονομικά-το-φυσικό-αέριο-851206

Στα 150 ευρώ το χρόνο διαμορφώνεται κατά μέσο όρο το όφελος για τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου και επιλέγουν αυτό το καύσιμο θέρμανσης αντί για το πετρέλαιο. Για μία μέση δε πολυκατοικία που θερμαίνεται με φυσικό αέριο το όφελος κυμαίνεται στα 1.200 ευρώ το χρόνο.

Η διαφορά τιμής του αερίου από το πετρέλαιο είναι 20%, ενώ σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο κατά 65 – 70%. Αυτό σημαίνει ότι η θέρμανση χώρων με κλιματιστικά κοστίζει ακριβότερα σε σχέση, όχι μόνον με το φυσικό αέριο, αλλά και με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, χιλιάδες νοικοκυριά (όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΗ για την κατανάλωση ρεύματος τους χειμερινούς μήνες) επιλέγουν τη λύση του κλιματιστικού αφενός για να αποφύγουν το κόστος εγκατάστασης του φυσικού αερίου, αφετέρου επειδή με το κλιματιστικό θερμαίνεται συγκεκριμένος χώρος και όχι όλο το σπίτι, οπότε η σχετική δαπάνη περιορίζεται.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο με τον μηχανισμό, που ίσχυε και πέρσι. Δηλαδή, οι πρατηριούχοι θα αγοράζουν το πετρέλαιο επιβαρυμένο με τον υψηλό συντελεστή φορολογίας, που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, θα το πωλούν σε χαμηλότερη τιμή, με το φόρο που ισχύει για τη θέρμανση και θα εισπράττουν τη διαφορά από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του συστήματος «Ήφαιστος». «Αγκάθι» στην εφαρμογή αυτής της διαδικασίας αποτελούν οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των επιστροφών προς τους πρατηριούχους, που παρατηρήθηκαν πέρσι, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του κλάδου να απειλούν ακόμη και με διακοπή της διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης αν δεν εξοφληθούν οι οφειλές και δεν δεσμευθεί το υπουργείο για σύντομη επιστροφή των φόρων.

Οι τιμές

Με τα έως στιγμής δεδομένα για τις τιμές και σύμφωνα με την επεξεργασία από την Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής:

-Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 69,1 ευρώ το λίτρο ή, ισοδύναμα, 0,06564 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Το φυσικό αέριο πωλείται, αντίστοιχα, προς 0,05251 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για κατανάλωση από 1.600 ως 2.000 κιλοβατώρες είναι 0,15213 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και την ανάλυση της Εταιρίας Παροχής Αερίου Αττικής, προκύπτει ότι ένα διαμέρισμα που καταναλώνει περίπου 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο εξοικονομεί περί τα 150 ευρώ σε σχέση με τη δαπάνη, που θα έκανε για αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Αντίστοιχα για μια μέση πολυκατοικία με 8 διαμερίσματα και κατανάλωση 8.000 κυβικών ετησίως η εξοικονόμηση φθάνει στα 1.200 ευρώ. Για τα νοικοκυριά, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για μαγείρεμα και θέρμανση νερού (θερμοσίφωνας), αντί για ηλεκτρικό, το όφελος κυμαίνεται σε 230 ευρώ το χρόνο.

Το ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί για τη φετινή χειμερινή περίοδο είναι, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Αν δηλαδή θα αυξηθεί η τιμή του (ενδεχομένως με την επιβολή φόρου κατανάλωσης), ώστε να διατηρήσει την απόσταση του 20 % από το πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αυτήν την περίπτωση, προκύπτει από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και οι καταναλωτές φυσικού αερίου. Για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι εφέτος δεν θα γίνουν αυξήσεις, ωστόσο από το 2011 και την επόμενη διετία αναμένεται σταδιακή προσαρμογή προκειμένου, σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία και το επικαιροποιημένο «μνημόνιο», οι τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας να αντανακλούν το κόστος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου