ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρούν στο πλαφόν οι βενζινοπώλες

αντιδρούν-στο-πλαφόν-οι-βενζινοπώλες-503991

Ουρές σχηματίσθηκαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα βενζινάδικα, καθώς οι οδηγοί ΙΧ προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν καύσιμα για τις επόμενες ημέρες, φοβούμενοι ότι η νέα απειλούμενη κινητοποίηση των φορτηγών είτε η «σιωπηρή απεργία» αρκετών πρατηριούχων, που αντιδρούν στο πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση, θα στεγνώσει τα βενζινάδικα.

Κυκλοφοριακά προβλήματα είχαν δημιουργηθεί από το πρωί και στις δύο εθνικές οδούς, στα σημεία όπου είχαν παραταχθεί φορτηγά και βυτιοφόρα, με τους ιδιοκτήτες να προγραμματίζουν αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της Αθήνας, και την ΕΛ.ΑΣ. να μην επιτρέπει την είσοδο των βαρέων οχημάτων προς το Κέντρο.

Περισσότερα από 200 φορτηγά παρέμεναν παρατεταγμένα και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Άλλα περίπου 250 φορτηγά βρίσκονταν και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του Χαϊδαρίου, καθώς και 15 στον παράδρομο της Ποσειδώνος στο ύψος του ΣΕΦ.

Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και φορτηγών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι για τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Δεδομένου, πάντως, ότι οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και φορτηγών παραμένουν υπό το καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης και τα οχήματά τους επιταγμένα, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απεργία κι έτσι έχουν εκφράσει την πρόθεση να παραδώσουν τα κλειδιά των οχημάτων τους στις κατά τόπους νομαρχίες.

Το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ιδιοκτητών βυτιοφόρων Γ. Τσάμος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στην διανομή καυσίμων και ζήτησε να μην υπάρχει πανικός μεταξύ των οδηγών ΙΧ.

Πλαφόν στις τιμές

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, καθώς ήδη από την Κυριακή, η τιμή στην αμόλυβδη άγγιξε και το 1,8 το λίτρο.

Το θέμα του πλαφόν προκαλεί αντιδράσεις από πλευράς των βενζινοπωλών, οι οποίοι ζητούν να ισχύσει και στη χονδρική. Η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το πρωί της Τρίτης, στην πλατεία Κάνιγγος.

Το ύψος της ανώτατης τιμής πώλησης στα καύσιμα αποφάσισε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης. Η τιμή πλαφόν για τη βενζίνη των 95 οκτανίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι 1,473 ευρώ το λίτρο, ενώ για τη βενζίνη των 100 οκτανίων είναι 1,701 ευρώ το λίτρο.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στην τιμή διάθεσης των καυσίμων σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν κρούσματα αισχροκέρδειας που εμφανίσθηκαν το σαββατοκύριακο, μετά την ανακοίνωση των επιταγμένων οδηγών φορτηγών δημοσίας χρήσεως και των βυτιοφορέων πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Έτσι, το πρωί της Δευτέρας συγκλήθηκε εκτάκτως η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και καθόρισε την ανώτατη τιμή πώλησης για τη βενζίνη των 95 οκτανίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα 1,473 ευρώ το λίτρο, ενώ για τη βενζίνη των 100 οκτανίων στα 1,701 ευρώ το λίτρο. Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για 7 ημέρες, οπότε θα επενεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών. Για τα λοιπά καύσιμα οι ανώτατες τιμές είναι: βενζίνη LRP 1,561 και πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο. Το πλαφόν διαμορφώθηκε με βάση τη μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης στην Αττική, προσαυξημένη κατά ορισμένα λεπτά για τα έξοδα μεταφοράς για τα νησιά και τους απομακρυσμένους νομούς.

Εντατικοί έλεγχοι

Πέραν από την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα διενεργεί εντατικούς ελέγχους στην αγορά για τον εντοπισμό πρατηριούχων που αισχροκερδούν. Σύμφωνα με το υπουργείο οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις εμπορίου των Νομαρχιών θα είναι εντατικοί, σε καθημερινή βάση και σε όλη τη χώρα, ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλονται επί τόπου οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Παράλληλα, ο Αρειος Πάγος ανακοίνωσε ότι οι παραβάτες θα οδηγούνται στο αυτόφωρο.

Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πλαφόν στην τιμή της βενζίνης ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση : «Με πλαφόν ή χωρίς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι η Ελλάδα από ένατη φθηνότερη χώρα στην τιμή της βενζίνης πέρσι, έγινε φέτος η πιο ακριβή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Να εφαρμοστεί το πλαφόν σε όλα τα στάδια της αγοράς ζητά και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, η οποία καλεί τα μέλη της σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (πρώην υπουργείο Εμπορίου) στην πλατεία Κάνιγγος και σε όλες τις νομαρχίες αύριο, Τρίτη στις 10:00.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων χαρακτηρίζουν παράνομη την απόφαση για την επιβολή πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές των καυσίμων σε επιστολές τους προς τα συναρμόδια υπουργεία.

Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν ακόμη ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές χονδρικής διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις ανώτατες τιμές που επιβλήθηκαν σήμερα, με συνέπεια οι πρατηριούχοι να υποχρεώνονται να δουλεύουν με ζημιά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων και υποστηρίζει πως η απόφαση ελήφθη υπό την επικοινωνιακή πίεση ορισμένων μέσων ενημέρωσης που εμφάνισαν ως κανόνα τις ακραίες τιμές ορισμένων πρατηρίων.

Αντιδράσεις

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός καλούσε από το βήμα της ΔΕΘ τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να τρομοκρατούν την κοινωνία, οι υπουργοί του υπέκυπταν σε αυτήν ακριβώς την τρομοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΠΕΚ και προσθέτει: «Το θέατρο του παραλόγου συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι οι βυτιοφορείς δηλώνουν σήμερα ότι δεν θα κάνουν απεργία αλλά θα συνεχίσουν κανονικά τον εφοδιασμό των πρατηρίων. Αυτό σημαίνει ότι η απεργία που δεν έγινε ποτέ, υπό το κράτος του πανικού που δημιουργήθηκε, είχε σαν αποτέλεσμα να πληγούν οι καταναλωτές (οι οποίοι στήθηκαν σε ουρές εκατοντάδων μέτρων) και οι πρατηριούχοι».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πεταλωτής διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει για άλλη μια φορά ο καταναλωτής, και μάλιστα σε αυτή την εποχή, να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας από κάποιους, οι οποίοι δεν σέβονται το μόχθο του ελληνικού λαού.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας είχε υπεραμυνθεί της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλλει πλαφόν.

«Προειδοποιούμε τους κερδοσκόπους ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του εισοδήματος του πολίτη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με πλαφόν ή χωρίς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι η Ελλάδα από ένατη φθηνότερη χώρα στην τιμή της βενζίνης πέρσι, έγινε φέτος η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου