ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος -Επεσε ο αέρας, παραμένουν οι φόβοι

πύρινος-εφιάλτης-δίχως-τέλος-επεσε-ο-α-355807

Η Ελλάδα ζει τον πύρινο «εφιάλτη» και η ανατολική Αττική παραδόθηκε στις φλόγες για 3η ημέρα.

Τα εναέρια μέσα είναι ελάχιστα αφού μόλις 4 Canadair από τα 18 που έχει η Ελλάδα κατάφεραν να πετάξουν την Τρίτη για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, ενώ πλέον το βράδυ και αυτά δεν μπορούν να συνδράμουν. Έτσι όλο το βάρος πέφτει στις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες δεδομένα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλο αυτό το τεράστιο μέτωπο χιλιομέτρων.

Αποτέλεσμα μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αττική, δίχως ακόμη να έχουν σβηστεί οι φωτιές και να ζουν άπαντες μια 3η νύχτα αγωνίας με την ευχή και την ελπίδα επιτέλους να σβήσουν και να τελειώσει ο εφιάλτης.

Ετσι παραμένουν οι φλόγες σε Πολυδένδρι και Καπανδρίτι. Στο Πολυδένδρι ευτυχώς σταμάτησε η φωτιά στο γήπεδο της περιοχής και δεν πέρασε στην Εθνική οδό.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα, οι καταγγελίες για ελλείψεις σε μέσα είναι συνεχείς από φορείς και κατοίκους, ενώ ο κυβερνητικός μηχανισμός δείχνει ολιγωρία και έλλειψη πρόληψης και σχεδίου.

Το θετικό είναι ότι αργά το βράδυ της Τρίτης έπεσε ο αέρας, έγιναν λιγότερες οι εστίες και μικρότερα τα μέτωπα. Οι μικρές αναζωπυρώσεις παραμένουν, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν τη μάχη, ώστε να προλάβουν το πρωί.

Και αυτό διότι από τα ξημερώματα αναμένεται σύμφωνα με την Μετεωρολογική υπηρεσία να ενταθούν οι άνεμοι και να φτάσουν μέχρι το μεσημέρι τα 5 εώς 6 μποφόρ!

Μάλιστα, μετά από τρεις δύσκολες ημέρες που έφεραν την… καταστροφή, την συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων ζήτησε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πηγές στην Αττική, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο. Όπως έγινε γνωστό σήμερα από την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η χώρα μας υπέβαλλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να προμηθευθεί δύο ζεύγη αεροσκαφών CL – 415. Ώστόσο, όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό απάντησε ήδη στις Ελληνικές αρχές ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα αεροσκάφη καθώς τα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην δική της επικράτεια.

Στην Ελευσίνα Τόσκας και Τζανακόπουλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας, παρευρέθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ελευσίνα, μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο στην Αεροπορική Βάση Πυρόσβεσης στην Ελευσίνα, όπου μετάφερε τους χαιρετισμούς της πολιτικής ηγεσίας στον διοικητή της Βάσης και συνομίλησε με τεχνικούς εδάφους της μονάδας.

Σε σύσκεψη που ακολούθησε, ο Χρήστος Γκολφίνος, Διευθυντής Συντονιστικού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος ενημέρωσε τους Τόσκα και Τζανακόπουλο για την εξέλιξη των πυρκαγιών αλλά και το σχέδιο κατάσβεσής τους. Στην ίδια συνάντηση συμμετείχε και ο Γιάννης Καπάκης, γ.γ πολιτικής προστασίας.

Η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη σε ενημέρωση της νωρίς το βράδυ της Τρίτης έκανε λόγο για μια «δύσκολη ημέρα» καθώς η φωτιά στην Αττική δεν έχει ελεγχθεί και συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα καθώς συναντά τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. «Επεκτείνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε του πολίτες που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή να υπακούν άμεσα στις εντολές των αρχών και να απομακρύνονται άμεσα από τις περιοχές στις οποίες επεκτείνεται η πυρκαγιά.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έκανε γνωστό ότι η Αστυνομία συνέλαβε σήμερα στην Πάρνηθα ένα άτομο το οποίο είχε στην κατοχή του υλικά με τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για εμπρησμό.

Συγκεκριμένα η κ. Μαλλίρη, είπε ότι ο ύποπτος εντοπίστηκε σήμερα το πρωί με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Πάρνηθας. Υστέρα από έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή του πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά. Ο άνδρας εξετάζεται τόσο για την παρουσία του στην Πάρνηθα σήμερα καθώς και για πυρκαγιές στην περιοχή που εκδηλώθηκαν προηγούμενα έτη. Ο συλληφθείς είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

«Η φωτιά είναι ασύλληπτη»

«Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα» είπε το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Ο αντιπεριφερειάρχης με δηλώσεις του στον Σκάι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει από την Κυριακή το απόγευμα την Ανατολική Αττική. Ο κ. Φιλίππου δήλωσε πως η φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα κατευθύνεται πλέον προς την Μαλακάσα.

Που διεκόπη η κυκλοφορία

Απαγορεύτηκε από την Τροχαία νωρίς το βράδυ της Τρίτης η είσοδος από την εθνική οδό προς Πολυδένδρι, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία τα σημεία στα οποία απαγορεύεται η διέλευση των αυτοκινήτων και γίνεται εκτροπή από τους τροχονόμους, είναι τα εξής:

– Οι δύο είσοδοι (Α και Β), απο την εθνική οδό προς Πολυδένδρι

– Ο παράδρομος Πολυδενδρίου και Αγίου Δημητρίου

– Πλατεία Καλάμου προς Αγίων Αποστόλων

– Λεωφόρο Μικροχωρίου και Οδυσσέα Ελύτη

– Λεωφόρο Καλάμουστο ύψος του Βασιλόπουλου

– Λεωφόρο Μικροχωρίου και Καπανδριτίου

– Λεωφόρο Καλάμου και Μικροχωρίου

– Παραλιακή Λεωφόρο Μαρκοπούλου, απο Μαρκόπουλο προς εθνική

– Λ. Μαρκοπούλου απο το ύψος του κοιμητηρίου προς Μαρκόπουλο

– Πλατεία Κρύας Βρύσης προς Πολυδλενδρι

– Γέφυρα Κιούρκων

– Κόμβο Μαρκοπούλου από παράδρομο εθνικής οδού και

– Λ. Καπανδριτίου στην είσοδο Πολυδενδρίου.

«Σήμερα είναι η πιο δύσκολη μέρα της πυρκαγιάς. Οι άνεμοι είναι ανεξήγητοι. Υπάρχει τέτοιος στροβιλισμός που η φωτιά διαχέεται δεξιά και αριστερά. Ενώ πάει βόρεια, ξαφνικά γυρίζει νότια», δήλωσε ο Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Το κακό είναι ότι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις μπροστά στη φωτιά, μπορούν μόνο από πλάγια. Και επειδή αλλάζει συνεχώς ο αέρας κατευθύνσεις, έτσι και τα ελικόπτερα δεν έχουν μια συγκεκριμένη εναέρια πορεία, να ρίχνουν νερό», πρόσθεσε.

Το μεγάλο πρόβλημα από νωρίς το πρωί εντοπίζεται στην πλευρά του Καπανδριτίου όπου η φωτιά από το βράδυ κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα. Η αναζωπυρωμένη εστία στο Μετόχι κινείται προς την περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Καπανδρίτι και Μικροχώρι, με την Πυροσβεστική να μάχεται ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν προσλάβει διαστάσεις λόγω των ανέμων.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι’ αυτό η αποψινή νύχτα θεωρείται κρίσιμη.

Μόλις 4 από τα 18 Canadair πετούν για να σβήσουν τις φωτιές σε Καπανδρίτι, Ηλεία και Ζάκυνθο

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα εναέρια μέσα που είναι είναι διαθέσιμα για να σβήσουν οι φωτιές σε Καπανδρίτι, Ηλεία και Ζάκυνθος.

Μέχρι νωρίς το βράδυ επιχειρούσαν συνολικά 4 από τα 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair που έχει στο στόλο της η Πολεμική Αεροπορία για τρία πολύ μεγάλα μέτωπα, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν οι δυνάμεις και για αρκετές ημέρες οι φλόγες να καίνε τα πάντα στο διάβα τους σε μια τεράστια καταστροφή.

Προσπάθεια να επισκευάσουν τις βλάβες στα πυροσβεστικά αεροσκάφη και να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα Canadair καταβάλλουν οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τρία Canadair που έχουν βλάβες και παραμένουν στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν είναι έτοιμα και διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Από το στόλο των 18 πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair (11 CL-215 και 7 CL-415) διαθέσιμα ήταν χθες μόνο 6 αεροσκάφη! Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα, στην Ζάκυνθο αλλά και στην Αμαλιάδα, συμμετείχαν χθες μόλις τέσσερα παλαιότερα Canadair CL-215 και μόνο δύο τύπου CL-415.

Kυπριακή βοήθεια με 60 άνδρες

Εξήντα πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και μέλη της Πολιτικής Άμυνας στέλνει απόψε η Κύπρος με μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 της Ελληνικής Αεροπορίας για να πάρουν μέρος στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται στην Ελλάδα. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο βοηθός διευθυντής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λεωνίδας Λεωνίδου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι πυροσβέστες θα ενημερωθούν αργά απόψε για τις περιοχές όπου θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας. Η διευθέτηση για τη μετάβαση των πυροσβεστών στην Ελλάδα έγινε προτού η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει της συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πηγή: iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου