ΕΛΛΑΔΑ

Έπεσε ο αέρας στο Καπανδρίτι – Τι φοβούνται στην Πυροσβεστική για το πρωί της Τετάρτης

έπεσε-ο-αέρας-στο-καπανδρίτι-τι-φοβού-355837

«Υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες που το πρωί με την ένταση των ανέμων μπορεί να ξαναγίνουν μέτωπο» αναφέρουν – Θα ενταθούν ξανά τα ξημερώματα – Μέχρι το μεσημέρι θα φτάνουν τα 5 – 6 μποφόρ

«Ο άνεμος κόπασε στην Αττική και η ένταση του μετώπου στην πυρκαγιά του Καπανδριτίου έπεσε. Υπάρχουν όμως πολλές διάσπαρτες εστίες που το πρωί με την ένταση των ανέμων μπορεί να ξαναγίνουν μέτωπο».

Με αυτά τα λόγια αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας της Πυροσβεστικής υπηρεσίας περιέγραφε πριν από λίγο στο protothema. gr την καττάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πολύπαθη Βορειοανατολή Αττική από τις πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Κάλαμο.

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για ελαφρώς καλύτερη καλύτερη εικόνα που παρουσιάζει λίγο πριν τα μεσάνυχτα η φωτιά, ωστόσο η ανησυχία είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη για την σημερινή νύχτα καθώς από τα ξημερώματα αναμένεται σύμφωνα με την Μετεωρολογική υπηρεσία να ενταθούν οι άνεμοι και να φτάσουν μέχρι το μεσημέρι τα 5 εώς 6 μποφόρ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τρίτης η εικόνα στα μέτωπα ήταν εφιαλτική καθώς σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής, η φωτιά με την βοήθεια του αέρα που άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις, επεκτεινόταν με μεγάλη ταχύτητα και συναντούσε τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση να ζητήσει την συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πηγές στην Αττική, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο.

Όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η χώρα μας υπέβαλλε σήμερα αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να προμηθευθεί δύο ζεύγη αεροσκαφών CL – 415.

Ωστόσο η Γαλλία, που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό απάντησε ήδη στις Ελληνικές αρχές ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα αεροσκάφη καθώς τα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην δική της επικράτεια.

Η Σταυρούλα Μαλλίρη σημείωσε ακόμα πως στο αίτημα της Ελλάδας έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής η Κύπρος και ότι την Τρίτη επιχειρούσαν στα μέτωπα 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Η εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια «δύσκολη ημέρα» καθώς η φωτιά στην Αττική δεν έχει ελεγχθεί, συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα και ότι συναντά τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. «Επεκτείνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε του πολίτες που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή να υπακούν άμεσα στις εντολές των αρχών και να απομακρύνονται άμεσα από τις περιοχές στις οποίες επεκτείνεται η πυρκαγιά.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έκανε γνωστό ότι η Αστυνομία συνέλαβε σήμερα στην Πάρνηθα ένα άτομο το οποίο είχε στην κατοχή του υλικά με τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για εμπρησμό.

«Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα προς Μαλακάσα»

Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν χθες στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου ήταν εφιαλτική. «Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα» είπε το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Ο αντιπεριφερειάρχης, ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, με δηλώσεις του στον Σκάι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει από την Κυριακή το απόγευμα την Ανατολική Αττική. Ο κ. Φιλίππου δήλωσε πως η φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα κατευθύνεται πλέον προς την Μαλακάσα.

Το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο, οι άνεμοι, που δημιουργούνται και από την ίδια την πυρκαγιά είναι πολύ ισχυροί, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα οι φλόγες να κατευθύνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς την Μαλακάσα.

«Κανείς να μην έρχεται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα, ακόμη και οι πυροσβέστες που ήταν κοντά στο μέτωπο αποχώρησαν» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου και συμπλήρωσε: «Πλέον είναι πάρα πολύ επιθετική και επικίνδυνη η κατάσταση».

Περίπου στις 7.00 το απόγευμα η Πυροσβεστική υπηρεσία σημείωνε ότι η πυρκαγιά μαίνεται και δεν έχει καταστεί δυνατή η αποκοπή της. Η πυρκαγιά κινείται με κατεύθυνση Νότια – Νοτιοδυτικά από τον άξονα Καλάμου – Μικροχωρίου ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Παρά τις αντιπυρικές ζώνες που η Πυροσβεστική σε συνεργασία με τον στρατό δημιούργησε σήμερα το πρωί, η φωτιά κατόρθωσε να περάσει και καίει το δάσος που βρίσκεται στην περιοχή.

Ο κ. Φιλίππου ζήτησε από τους οδηγούς να αποφύγουν τους δρόμους από το Πολυδένδρι προς τη Μαλακάσα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο επίκεντρο της πυρκαγιάς.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύτηκε από την Τροχαία η είσοδος από την εθνική οδό προς Πολυδένδρι, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία τα σημεία στα οποία απαγορεύεται η διέλευση των αυτοκινήτων και γίνεται εκτροπή από τους τροχονόμους, είναι τα εξής:
– Οι δύο είσοδοι (Α και Β), απο την εθνική οδό προς Πολυδένδρι
– Ο παράδρομος Πολυδενδρίου και Αγίου Δημητρίου
– Πλατεία Καλάμου προς Αγίων Αποστόλων
– Λεωφόρο Μικροχωρίου και Οδυσσέα Ελύτη
– Λεωφόρο Καλάμουστο ύψος του Βασιλόπουλου
– Λεωφόρο Μικροχωρίου και Καπανδριτίου
– Λεωφόρο Καλάμου και Μικροχωρίου
– Παραλιακή Λεωφόρο Μαρκοπούλου, απο Μαρκόπουλο προς εθνική
– Λ. Μαρκοπούλου απο το ύψος του κοιμητηρίου προς Μαρκόπουλο
– Πλατεία Κρύας Βρύσης προς Πολυδλενδρι
– Γέφυρα Κιούρκων
– Κόμβο Μαρκοπούλου από παράδρομο εθνικής οδού και
– Λ. Καπανδριτίου στην είσοδο Πολυδενδρίου.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου