ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Ζάκυνθο – Τα υπόλοιπα μέτωπα στην Ελλάδα (video)

μαίνεται-η-πυρκαγιά-στην-ζάκυνθο-τα-358941

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στο όρος Βραχίωνα στη Ζάκυνθο, κοντά στα χωριά Πηγαδάκια και Καλλιθέα.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στο Καταστάρι όπου μεταβαίνουν ενισχύσεις και από την υπόλοιπη Ελλάδα για την κατάσβεσή της. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή και το μέτωπο βρίσκεται στην κορυφογραμμή του όρους Βραχίωνα, ενώ παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από το πρωί. Ωστόσο, αναμένεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρούς ανέμους το μεσημέρι.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από χίλια στρέμματα δασικής έκτασης και ελαιώνες, ενώ υπάρχουν φόβοι και για στάβλους που βρίσκονται πάνω στο βουνό. Στο σημείο επιχειρούν από χθες όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, που έχουν ενισχυθεί με πυροσβέστες και οχήματα από την Πάτρα και τον Πύργο, ενώ αυτή την ώρα ξεκινούν και πάλι τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα. Αντίθετα, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στις Βολίμες, στη βόρεια πλευρά της Ζακύνθου.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί σε δασική έκταση στη Βίλιζα Κορωπίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά πέρασε από τις παρυφές του οικισμού και κατακαίει χαμηλή βλάστηση, πίσω από το προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού.

Στην περιοχή επί του παρόντος δεν φυσούν ισχυροί άνεμοι, αλλά το ανάγλυφο του εδάφους δεν επιτρέπει στα οχήματα να πλησιάσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Πολύωρη μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν την πυρκαγιά στο Στόμιο Ιεράπετρας, η οποία εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα, έχοντας μέχρι στιγμής κάψει 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 20 στρέμματα καλαμιώνων. Αυτή την ώρα επιχειρούν εννέα πυροσβεστικά οχήματα με είκοσι πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην προσπάθεια συμβάλλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε εξέλιξη είναι επίσης οι φωτιές στις περιοχές Παλαμπάς και ΛημέριΘεσπρωτίας, που πέρασαν στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία.

Στη γειτονική χώρα εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο είναι οι πυρκαγιές γύρω τα ελληνικά μειονοτικά χωριά στους δήμους Δρόπολης και Φοινίκης, όπου τις προσπάθειες κατάσβεσης ενίσχυσαν από χθες 2 ελληνικά Καναντέρ. Οπως διαβεβαίωσε ο γενικός πρόξενος Αργυροκάστρου Βασίλης Τόλιος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, που βρίσκεται στην περιοχή, κανένα ελληνικό μειονοτικό χωριό και κανένα σπίτι δεν υπέστη ζημιές. Πρόσθεσαν πως η μόνη ανησυχία είναι στο χωριό Δρόβιανη, επειδή η περιοχή είναι κατάφυτη και οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις κυρίως στην Δυτική Ελλάδα, Ιόνια και Πελοπόννησο, καθώς από το μεσημέρι προβλέπονται ισχυροί άνεμοι, με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς να είναι πολύ υψηλός και σήμερα.

Υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) προβλέπεται για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Μαγνησίας, Πιερίας, Ημαθίας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, ‘Αρτας, Αργολίδας και στα νησιά Κύθηρα, Κρήτη, Χίο, Σάμο, Ικαρία και στα Δωδεκάνησα.

Σε ύφεση, ή οριοθετημένες, χωρίς να εμπνέουν ανησυχίες είναι οι πυρκαγιές στα Κύθηρα, (όπου χτες αποδεσμεύτηκαν και άλλες πολλές δυνάμεις), στις Μαριές Ζακύνθου, στο Νεοχώρι Γορτυνίας και στο Βροντερό Φλώρινας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου