ΕΛΛΑΔΑ

Δίκες για φοροφυγάδες και αλλαγή στις ΔΟΥ

δίκες-για-φοροφυγάδες-και-αλλαγή-στις-504975

Με εξασφαλισμένη τη δεύτερη δόση των δανείων, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε "στροφή" στην Ανάπτυξη και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο πάντα του Μνημονίου το οποίο, όπως ανέφερε "δέχεται προσαρμογές".

Μιλώντας το Σάββατο σε εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε:

"Ξέρουμε ότι υπάρχουν καλοί επιχειρηματίες που τα έκαναν όλα σωστά, αλλά βρέθηκαν σήμερα να μη μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, ΙΚΑ και τους υπαλλήλους τους. Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε διορθωτικές κινήσεις. Ξέρετε ότι το Μνημόνιο προβλέπει πως πρέπει να εντοπίσουμε και να επιλύσουμε τα 30 μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα; Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, στο βαθμό που μπορούμε"…

Όσον αφορά την πορεία της Οικονομίας, τόνισε: "δεν πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας. Με τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός προσπαθούμε να επιταχύνουμε την έξοδο από την κρίση. Μόνο με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, δεν καταφέρνεις τίποτε, θα είσαι και πάλι εκεί που βρισκόσουν. Μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία θα πάρει μπροστά, θα ξεπερνά και τους ρυθμούς που είχε ως πρόσφατα".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε και δίκες εξπρές για φοροφυγάδες: "χθες στο υπουργικό συμβούλιο συζητήσαμε πώς θα αλλάξουμε όλο το πλαίσιο για να σταματήσει το δικαστήριο να είναι ο καλύτερος σύμμαχος του φοροφυγά. Στα δικαστήρια εκκρεμούν 34 δισ. ευρώ. Χρειάζονται 7-10 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση. 9 στις 10 φορές τα δικαστήρια αποφασίζουν ευνοϊκά για τους παραβάτες. Φτιάχνουμε ένα διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε και μεγάλες αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Χαρακτήρισε "παγκόσμια πρωτοτυπία" τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν οι ΔΟΥ στη χώρα μας, σε σύγκριση με το εξωτερικό όπου "λείπει η προσωπική επαφή και γνωριμία, λείπει η υποκειμενική εκτίμηση" και όλα λειτουργούν με βάση προδιαγραφές και αυτοματισμούς.

Έμφαση έδωσε επίσης στον έλεγχο των δαπανών των ΔΕΚΟ.

Οι φορείς

Νωρίτερα στην ίδια εκδήλωση, τα βέλη της επιχειρηματικής κοινότητας δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ κ. Δημήτρης Μπακατσέλος τόνισε: "να διορθώσουμε τους φόρους, να βελτιώσουμε το επενδυτικό περιβάλλον. Όσο χάνουμε χρόνο, χάνουμε ξένες επενδύσεις, πάνε αλλού και ταυτόχρονα οι ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κασσιμάτης τόνισε πως το Μνημόνιο έχει τεθεί πάνω και από το Σύνταγμα, ότι το τραπεζικό σύστημα έγινε ο δήμιος των επιχειρήσεων αντί αρωγός της και εξέπεμψε ΣΟΣ για τις μικρομεσαίες που δεν είναι πια βιώσιμες από τους πολλούς φόρους.

Παράθυρο για παροχές από το 2012

«Παράθυρο» παροχών από το 2012 ανοίγει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποσχόμενος δίκαιη κατανομή σε όσους συνεισφέρουν στην έξοδο της οικονομίας από το τούνελ.

Σε συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι «φως» στην άκρη του τούνελ σε κάποιες περιπτώσεις έχει ήδη διαφανεί.

Ο ίδιος τοποθετεί το χρόνο βελτίωσης της οικονομίας στο 2012, καθώς εκτιμά πως τότε «μπορεί να επιτευχθεί» ο στόχος επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί πως από τη χρονιά αυτή μπορεί να υπάρξουν παροχές έναντι όσων εισφέρουν στην έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου παραμένουν βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Σχετικά με την αύξηση ή μη του ΦΠΑ, επανέλαβε ότι «εξετάζουμε πολλές εναλλακτικές, ώστε να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2011 με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στο ελληνικό νοικοκυριό».

Τέλος, επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των νέων συντάξεων και προανήγγειλε τη δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου