ΕΛΛΑΔΑ

Αναστάτωση στην Κω από ισχυρό μετασεισμό 5,1 Ρίχτερ

αναστάτωση-στην-κω-από-ισχυρό-μετασει-364950

Στα παράλια της Μικράς Ασίας υπολογίζεται το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 10:42 σήμερα κοντά στην Κω.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 358 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας ή 38χλμ βορειοανατολικά της Κω. Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στους κατοίκους του νησιού, αρκετοί εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, βγήκαν από τα σπίτια τους στους δρόμους.

Πάντως, το Αμερικανικό Γεωλογικό Παρατηρητήριο (USGS) ανακοίνωσε πως σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών σημειώθηκε κοντά στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο σεισμός προκάλεσε νέο πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης στο Κακό Πρινάρι, με αποτέλεσμα να μην έχει νερό στην περιοχή.

Και άλλος σεισμός τα ξημερώματα

Νέα σεισμική δόνηση, 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:46 το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Κω. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 47 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του νησιού, κοντά στα τουρκικά παράλια.

Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Το ερώτημα για τους κατοίκους είναι εάν το νέο γεγονός συνδέεται με τον σεισμό του Ιουλίου και εάν εκείνος ο σεισμός ενεργοποίησε ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας πρόκειται για τον ισχυρό μετασεισμό που περίμεναν ως φυσιολογική εξέλιξη μετά τον σεισμό του Ιουλίου και προέρχεται από την ίδια επικεντρική περιοχή σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων.

Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 35 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω και η δόνηση εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία του ισχυρού σεισμού 6,4 Ρίχτερ με τους δύο νεκρούς της 21ης Ιουλίου στην Κω, όπως δήλωσε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μετασεισμό που έχει καταγραφεί μετά από την ημέρα εκείνη στην περιοχή και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κύριος Λέκκας, «τον θέλαμε αυτόν τον σεισμό»

Δείτε πως κατέγραψε τον σεισμό ο σεισμογράφος ο οποίος βρίσκεται στη Σάμο:

Ο καταστροφικός σεισμός του Ιουλίου

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουλίου το νησί είχε πληγεί από καταστροφική σεισμική δόνηση, όπου κόστισε τη ζωή σε 2 ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.

Συγκεκριμενα από την 21η και μέχρι την 31η Ιουλίου έχουν διενεργηθεί συνολικά 778 αυτοψίες και πρωτοβάθμιοι έλεγχοι.

Από το σύνολο των αυτοψιών:
– 523 αφορούν κατοικίες, εκ των οποίων 382 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 141 προσωρινά μη κατοικήσιμες.
– 179 αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 146 κρίθηκαν κατοικήσιμοι και 33 προσωρινά μη κατοικήσιμοι
– Οι υπόλοιπες 76 αυτοψίες αφορούν σε ιερούς ναούς, δημόσια κτήρια, και αποθήκες και λοιπά κτίρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου