ΕΛΛΑΔΑ

Σε ομάδες μπράβων στην Αθήνα πήγαιναν τα όπλα από τη Θεσπρωτία

σε-ομάδες-μπράβων-στην-αθήνα-πήγαιναν-365174

Σε ομάδες μπράβων της νύχτας στην Αθήνα θα κατέληγε, σύμφωνα με σοβαρές εκτιμήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., ένα μέρος του οπλοστασίου που βρέθηκε στην περιοχή Μαυροματίου Θεσπρωτίας, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», είχαν την πληροφορία ότι τρεις Αλβανοί προχωρούν συστηματικά στην εισαγωγή όπλων από την πατρίδα τους στη χώρα μας, εκμεταλλευόμενοι ότι γνωρίζουν «απ’ έξω» τα μονοπάτια των βουνών. Προχθές το βράδυ, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα, κλιμάκιο της Ασφάλειας με διόπτρες νυκτός επιχείρησε να τους συλλάβει σε δύσβατη περιοχή. Στη θέα των αστυνομικών εγκατέλειψαν τους σάκους πολλών κιλών που κρατούσαν και άρχισαν να τρέχουν καταφέρνοντας να περάσουν σε αλβανικό έδαφος και να εξαφανιστούν. Πίσω τους άφησαν μέσα στις τσάντες τρία καλάσνικοφ με επτά γεμιστήρες, 11 χειροβομβίδες αμυντικού τύπου, 33 πυροκροτητές, πέντε πλακίδια εκρηκτικής ύλης TNT, βάρους 1005 γραμμαρίων, ένα κουτί με δέκα πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων, καθώς και 1593 φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 mm.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τα όπλα θα κατέληγαν σε κακοποιούς με έντονη δραστηριότητα στο χώρο της νύχτας, ενδεχομένως σε Στερεά Ελλάδα και πολύ πιο πιθανό στην Αθήνα. Τέτοιου είδους ομάδες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν εκρηκτικά, χειροβομβίδες και όπλα στις ενέργειές τους.

Για το προχθεσινό περιστατικό ενημερώθηκε τόσο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), προκειμένου να αποκλειστεί και η τελευταία πιθανότητα οι διακινητές να σχετίζονται με άτομα που συνδέονται με εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα Αλβανών ή με τρομοκρατία. Τα όπλα απεστάλησαν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για εργαστηριακή εξέταση, προκειμένου να εξεταστεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές ενέργειες, αν και το πιθανότερο είναι να είναι «καθαρά». Και αυτό διότι οι ομάδες της νύχτας συνηθίζουν να πληρώνουν αδρά για την απόκτηση όπλων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, προκειμένου σε περίπτωση σύλληψής να μην κατηγορηθούν και για άλλα αδικήματα.

Η έρευνα των ελληνικών Αρχών για την «ταυτότητα» των τριών διακινητών που διέφυγαν στην πατρίδα τους συνεχίζεται, ενώ σημαντικό ρόλο στο πληροφοριακό κομμάτι της υπόθεσης διαδραμάτισαν πληροφορίες που διαβίβασε προ μηνών στην ΕΛ.ΑΣ. ο ιδιωτικός ερευνητής κ. Γιώργος Τσούκαλης.

Εφτά τόνοι χασίς από Αλβανία

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι ένα μεγάλο μέρος των καλάσνικοφ που κυκλοφορούν στην Αθήνα και τη βόρεια Ελλάδα προέρχεται από την Αλβανία, καθώς στη γειτονική χώρα το οργανωμένο έγκλημα ανθεί και προχωρά σε «εξαγωγές» όπλων και ναρκωτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕΤ», μόνο μέσα στο 2017 έχουν κατασχεθεί από τις αστυνομικές υπηρεσίες των Ιωαννίνων εφτά τόνοι χασίς. Τα κυκλώματα βρίσκουν «τρύπες» στα ελληνοαλβανικά σύνορα (έκτασης 184 χιλιομέτρων) με αποτέλεσμα τα μέλη τους να περνούν στην Ελλάδα παράνομα και να διακινούν το… εμπόρευμά τους. Το πρώτο 6μηνο του 2017 η Αστυνομία προχώρησε σε 2.900 συλλήψεις ατόμων για παράνομη είσοδο στη χώρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Φυσικά όλοι οι συλληφθέντες δεν εισήλθαν με σκοπό την διακίνηση όπλων και ναρκωτικών αλλά το νούμερο είναι ενδεικτικό της «πίεσης» που δέχεται η ελληνοαλβανική μεθόριος. Πολλοί από τους ύποπτους εισερχομένους, όπως λένε αστυνομικές πηγές, περπατάνε για ώρες, μπαίνουν στην Ελλάδα, προχωρούν σε παράνομες δραστηριότητες και επιστρέφουν πεζή στην Αλβανία.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εκφράσει πολλές φορές στις «off the record» συζητήσεις τους τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι οι αλβανικές Αρχές δεν είναι τόσο συνεργάσιμες, καθώς δεν συνηθίζουν να δίνουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ελληνικές Αρχές να εξαρθρώσουν μεγάλα κυκλώματα διακίνησης όπλων και ναρκωτικών. Η ΕΛ.ΑΣ., πάντως, έχει συγκροτήσει ειδικές ομάδες που πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους στα σύνορα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου