ΕΛΛΑΔΑ

Θερινή «καταιγίδα» στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την παιδεία

θερινή-καταιγίδα-στη-βουλή-για-το-νο-375240

Κόκκινο αναμένεται να χτυπήσει η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τόσο το Μαξίμου όσο και η ΝΔ θα επιχειρήσουν να ανεβάσουν κατακόρυφα τους τόνους, με την κάθε πλευρά να έχει διαφορετική στόχευση.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ξεκολλήσει από τα σκοινιά που την έχουν στριμώξει οι συνεχείς αποκαλύψεις Βαρουφάκη και η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει βαρύτητα στην επιστροφή του ασύλου την οποία θα συνδέσει με την παραβατικότητα που υπάρχει σε ορισμένα Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει αν θα πάρει τον λόγο στην συζήτηση στη Βουλή και πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί. Ωστόσο το επικοινωνιακό επιτελείο θεωρεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια, προκειμένου τα μνημόνια να μείνουν στην άκρη και να επιστρέψει σε ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ιδεολογία και το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ επικροτεί.

Παράλληλα θα βγουν στην επιφάνεια και οι σημαντικές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν με τη ΝΔ, καθώς με τα μνημόνια, την τρόικα και την έξοδο στις αγορές, είχαν το τελευταίο διάστημα ξεθωριάσει. Το γεγονός αυτό, εκτιμούν στο Μαξίμου, ότι συσπειρώνει τους ψηφοφόρους και κυρίως την νεολαία και επίσης δίνεται ένα μήνυμα φυγής προς τα εμπρός σε ένα ζήτημα και σε μια σημαντική μεταρρύθμιση που δεν γίνεται επειδή την ζητούν οι δανειστές.

Τι σχεδιάζουν στη ΝΔ

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως ο χώρος της παιδείας είναι ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός για την βαρύτητα που δίνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ότι με το που έγιναν γνωστές οι αλλαγές και δόθηκαν σε διαβούλευση, η ΝΔ αντέδρασε σε ανώτατο επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με παρέμβαση του είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι γυρίζει την ανώτατη εκπαίδευση δεκαετίες πίσω. Μάλιστα όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει συναντηθεί με πρυτάνεις και με εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής κοινότητας διαπιστώνοντας την πλήρη αντίθεση τους, στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να συνδέσει την επαναφορά του ασύλου με την παραβατικότητα που επικρατεί σε ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Παράλληλα θεωρεί ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω καθώς οι ρυθμίσεις που αφορούν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τους ξένους φοιτητές εκτιμά πως εδραιώνουν την εικόνα μιας περίκλειστης και περιχαρακωμένης Ελλάδας που ομφαλοσκοπεί και χαμηλώνει τον πήχυ της εκπαίδευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ανέβει στο βήμα της ολομέλειας αναμένεται να διευρύνει την ατζέντα της επίθεσης του στην κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο του τον πρόεδρο της Βουλής, τόσο για τα όσα συνέβησαν με τον Ρουβίκωνα και την απάντηση που έδωσε ο Νίκος Βούτσης, η οποία δεν κάλυψε τον πρόεδρο της ΝΔ, όσο και την «βροχή» τροπολογιών που συνεχίζεται στην βουλή προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών.

Ανήμερα της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου Γαβρόγλου η Φώφη Γεννηματά θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Παιδεία. Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνονται αναφορές στον νόμο Διαμαντοπούλου και οι φοιτητές δεν θα έχουν λόγο στα διοικητικά του πανεπιστημίου αλλά σε ζητήματα της φοιτητικής ζωής που τους αφορούν.

Παράλληλα η Φώφη Γεννήματα θα ταχθεί υπέρ του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου και στην εξωστρέφεια των Ανώτατων. εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου