ΕΛΛΑΔΑ

Ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος o Τάσος Μαντέλης

ένοχος-για-ξέπλυμα-μαύρου-χρήματος-o-τά-379928

Ένοχος για το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης. Για το δεύτερο αδίκημα που τον βάρυνε, αυτό της παθητικής δωροδοκίας, οι δικαστές έκριναν ότι έχει παραγραφεί.

Οι δικαστές έκριναν ότι 450.000 γερμανικά μάρκα ήταν η δωροδοκία του πρώην υπουργού Μεταφορών για τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997. Τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του, Γιώργο Τσουγκράνη.

Για τον κ. Τσουγκράνη, ο οποίος επίσης κατηγορείται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και δωροδοκία, το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αθώος καθώς οι ενέργειές του δεν είχαν δόλο. Για τον ίδιο λόγο αθώα κρίθηκε και η πρώην εφοριακός, Αντωνία Μάρκου.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ενόχους το πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλία Γεωργίουγια ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και τον Αριστείδη Μαντά, συνεργάτη του κ. Μαντέλη, για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κ. Μαντέλης αθωώθηκε από τη συνδρομή στη δωροδοκία.

Το δικαστήριο αποφασίζει αυτή την ώρα εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους τρεις καταδικασθέντες και αν θα υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, λόγω της επιστροφής στο Δημόσιο των χρημάτων της δωροδοκίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου