ΕΛΛΑΔΑ

Την επιστροφή στην ομαλότητα αναζητά η Κως

την-επιστροφή-στην-ομαλότητα-αναζητά-385869

Στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις, κάποιες εκ των οποίων έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και προκάλεσαν εύλογες ανησυχίες.

Συνεδρίασε το Σάββατο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα καθορίσει τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρξουν από πλευρές των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης και οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης, Μάνος Κόνσολας και Κώστας Καραμανλής.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και ότι σύντομα στο νησί πρόκειται να εγκατασταθεί δίκτυο από πέντε νέους σεισμογράφους και τρεις επιταχυνσιογράφους για να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.

Το επιβατικό λιμάνι της Κω και ο προβλήτας Σένγκεν έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ έχουν σημειωθεί καθιζήσεις σε πολλά σημεία και έντονες ρηγματώσεις σχεδόν σε όλη την επιφάνεια της χερσαίας λιμενικής ζώνης.

Το κτίριο του ελέγχου διαβατηρίων και του τελωνειακού ελέγχου χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, μετά την πρώτη αυτοψία.

Μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών στο κεντρικό λιμάνι της Κω, τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία Blue Star Paros, Blue Star 2 και Superfast XII θα προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κέφαλου, στο δυτικό τμήμα του νησιού. Λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν τη μετάβαση των επιβατών μεταξύ των λιμανιών Κω και Κέφαλου.

Σε εξέλιξη και η επιθεώρηση στο λιμάνι από τους ειδικούς λιμενολόγους – μηχανικούς και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου αλλά και τους ιδιώτες επιστήμονες που μετέβησαν στο νησί ενώ παράλληλα θα γίνουν και υποβρύχιες λήψεις από δύτες για να υπάρχει σαφής εικόνα της ζημιάς.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου