ΕΛΛΑΔΑ

Σκουπίδια, καύσωνας και πορείες: «Βούρκος» οι μεγάλες πόλεις

σκουπίδια-καύσωνας-και-πορείες-βούρ-416083

Αμετακίνητοι στις καταλήψεις οι συμβασιούχοι, αμετακίνητα τα σκουπίδια στους δρόμους, αμετακίνητοι δήμαρχοι και υπουργοί στα γραφεία τους. Αποτέλεσμα; Μια δύσκολη εβδομάδα για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων με τα σκουπίδα να ξεχυλίζουν και τις σακούλες των απορριμάτων στο έλεος των αδέσποτων και του ήλιου.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, απέρριψε χθες, Κυριακή, την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών και συνεχίζει έως και την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει.

«Συνεχίζουμε κανονικά έως της Πέμπτη. Η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. Εμείς θα καταθέσουμε δική μας πρόταση» είναι η γραμμή των συνδικαλιστών.

Για σήμερα, Δευτέρα, έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα την αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ).

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας έλαβε την παραπάνω απόφαση κατόπιν των δεσμεύσεων του υπουργείου Εσωτερικών για την προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά και για την κατάθεση ρύθμισης, η οποία θα αφορά τη συνέχιση της εργασίας των συμβασιούχων έως την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ.

Αυτό σημαίνει στην ουσία ότι ένας μικρός αριθμός απορριμματοφόρων θα βγει στους δρόμους για αποκομιδή σκουπιδιών.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία…

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει απευθύνει δραματικό SOS για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα βουνά των σκουπιδιών.

Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι καταγράφηκαν υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρούσι, η Λυκόβρυση και το Περιστέρι.

Έτσι, επαναλαμβάνονται οι συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς και -κατά το δυνατόν- κλιματιζόμενους χώρους.

Άλλωστε είναι δύσκολο να μετακινηθούν από τους όγκους των σκουπιδιών στα πεζοδρόμια που εμποδίζουν ακόμη και τα αυτοκίνητα στους δρόμους.


Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Εν τω μεταξύ εκτάκτως θα συνεδριάσει σήμερα, Δευτέρα, το ΔΣ της ΚΕΔΕ, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα των συμβασιούχων, μετά την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στην κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου το βράδυ της Παρασκευής αποφασίστηκε να κατατεθεί σήμερα νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων. Οσοι απασχολούνται μέχρι τώρα στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης για τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Τζανακόπουλος: Νέα σύμβαση 8μηνη και προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις

Με δεδομένη τη νομική επιπλοκή, η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις, ανέφερε για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρόνοιες, αλλά και ειδική μοριοδότηση για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει.

Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχει βρεθεί ο τρόπος που θα επιλύσει την κρίση που έχουμε μπροστά μας, με μια σύμβαση (για τους νυν συμβασιούχους στην καθαριότητα) και από εκεί και πέρα θα υπάρξει προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο δημόσιο. «Αυτό θα το αποφασίσουμε στη βάση της μελέτης που θα κάνουν οι ΟΤΑ, στη βάση των αναγκών για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πρόκειται για συνολική πρόταση που σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα επιλύει το θέμα».

Η βασική πολιτική κατεύθυνση, υπογράμμισε, είναι ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας παραμένουν στους δήμους και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τις εργασιακές συνθήκες «μεσαίωνα» που επιβάλλουν οι εργολάβοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα έχει λυθεί εντός των επόμενων ημερών και θα καταλαγιάσει η απεργία.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου