ΕΛΛΑΔΑ

Ενταση στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ: Φωτιά σε σκουπίδια, χημικά στη Βουλή

ενταση-στην-πορεία-της-ποε-οτα-φωτιά-σε-420544

Εργαζόμενοι στους Δήμους πέταξαν σκουπίδια, αβγά και καπνογόνα στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα κάποιοι έβαλαν και φωτιά σε σκουπίδια, ενώ έριξαν και το προστατευτικό ρολό μπροστά από την είσοδο.

Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή όπου και εκεί δημιουργήθηκε ένταση με τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση να προσπαθούν να μπουν στο προαύλιο της Βουλής και τις αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθούν με δακρυγόνα.

Λίγο νωρίτερα όταν εμφανίστηκαν δήμαρχοι, μέλη της ΚΕΔΕ αποδοκιμάστηκαν έντονα, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες. Στη συνέχεια δέχθηκε επίθεση με τους εργαζόμενους της ΠΟΕ-ΟΤΑ να εκτοξεύουν εναντίον του νερό και καφέδες. Τελικά ο κ.Πατούλης φυγαδεύθηκε, ενώ η προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ΚΕΔΕ με τον κ. Σκουρλέτη αναβλήθηκε.

Αυτή την ώρα οι συγκεντρωθέντες κατευθύνονται προς το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας

Η επίθεση στον Πατούλη

Περισσότερα από 3.500 άτομα βρίσκονται στο συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Αθήνα
Δύο μεγάλες συγκεντρώσεις συμβασιούχων των δήμων βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας. Η μία πραγματοποιείται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και η άλλη από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Ομονοίας. Αμφότερες θα καταλήξουν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αποτέλεσμα να κλείνουν σταδιακά για τα οχήματα οι οδοί Αγίου Κωνσταντίνου, Σταδίου και τα γύρω στενά.

Οι διαδηλωτές ζητούν νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων. Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για το ίδιο θέμα έχουν προγραμματίσει και οι αιρετοί, από τις 11:00 το πρωί, οπότε αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ να συναντηθούν με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

Οι ίδιοι πάντως υποστηρίζουν ότι «αν δεν βρούμε το δίκιο μας στον Σκουρλέτη, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο», ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης υποσχέθηκε προκήρυξη για να μονιμοποιηθούν, όμως για την ώρα αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής.

Νομοθετική λύση για τους συμβασιούχους θα ζητήσει η ΚΕΔΕ

Νομοθετική λύση στo θέμα των συμβασιούχων των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων θα ζητήσει η ΚΕΔΕ στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη. Από την απάντηση του υπουργού θα εξαρτηθεί και η στάση που θα τηρήσει στη συνέχεια. Η ΚΕΔΕ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει αυτή την ώρα, τάσσεται υπέρ της παραμονής των συμβασιούχων επισημαίνοντας ότι «οι δήμοι έχουν “αφυδατωθεί” από προσωπικό».

Στην πλατεία Καραϊσκάκη οι εργαζόμενοι στους δήμους

Την ίδια ώρα, όμως, στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων έχουν δημιουργηθεί λόφοι από σκουπίδια, αφού δεν πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις αρχές της εβδομάδας. Ο λόγος που δεν γίνεται η αποκομιδή είναι γιατί συνδικαλιστές έχουν καταλάβει τα αμαξοστάσια, εμποδίζοντας την έξοδο των απορριμματοφόρων, ενώ την Τετάρτη εμπόδισαν και την είσοδο των αυτοκινήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Λόφοι σκουπιδιών στου Ψυρρή

Χαρακτηριστικές του προβλήματος που έχει ήδη δημιουργηθεί στην Αττική είναι οι εικόνες που δημοσίευσε χθες το iefimerida.gr από την πλέον τουριστική περιοχή του κέντρου της Αθήνας, του Ψυρρή. Οι εικόνες αποκαρδιωτικές. Τουρίστες κάνουν τη βόλτα τους με φόντο τους λόφους σκουπιδιών και σε πολλές περιπτώσεις προσπαθώντας να τα… προσπεράσουν, καθώς διασχίζουν το πεζοδρόμιο σέρνοντας τη βαλίτσα τους.

Τα αιτήματα των εργαζομένων
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου:

  • Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες και έχουν πάρει παρατάσεις.
  • Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
  • Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κ.λπ.
  • Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διεκδικούν:

  • Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων.
  • Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.
  • Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Ιση αμοιβή για την ίδια εργασία. Ολοι οι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης, να αμείβονται σύμφωνα με το μισθολόγιο.
Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου