ΕΛΛΑΔΑ

Λόφοι τα σκουπίδια, απέραντη χωματερή η Αττική. Δραματική κατάσταση στα τουριστικά σημεία

λόφοι-τα-σκουπίδια-απέραντη-χωματερή-420912

Αποκαρδιωτική, αλλά και αφόρητη είναι η κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας και ειδικά στις τουριστικές περιοχές από τα σκουπίδια που έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζουν λόφους, λόγω των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι 10.000 (6.500 κατά τον Πάνο Σκουρλέτη) συμβασιούχοι των δήμων που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας, κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας τους. Η συνάντηση που έκαναν με τον υπουργό Εσωτερικών ήταν άκαρπη και έτσι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν καταλήψεις στα αμαξοστάσια όλης της χώρας, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να μην μπορούν να βγουν στους δρόμους, για να μαζέψουν τα σκουπίδια.

Το αποτέλεσμα είναι τα σκουπίδια να σχηματίζουν λόφους σε κάθε γωνιά όχι μόνο των δήμων της Αττικής αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που τόσο η πρωτεύουσα όσο και άλλες πόλεις «πήζουν» στους τουρίστες. Η δυσωδία είναι έντονη και η ζέστη κάνει την κατάσταση ακόμη πιο αφόρητη, ιδίως στις πυκνοκατοικημένες και πολυσύχναστες περιοχές όπου τα σκουπίδια ξεχειλίζουν από τους κάδους.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, αφού σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΕ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβασιούχων, και προειδοποιώντας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την ίδια ώρα που τις επόμενες ημέρες έρχεται κύμα καύσωνα.

Στις 10:30 μάλιστα σήμερα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Λόφοι σκουπιδιών στου Ψυρρή

Χαρακτηριστικές του προβλήματος που έχει ήδη δημιουργηθεί στην Αττική είναι οι εικόνες που δημοσίευσε χθες το iefimerida.gr από την πλέον τουριστική περιοχή του κέντρου της Αθήνας, του Ψυρρή. Οι εικόνες αποκαρδιωτικές. Τουρίστες κάνουν τη βόλτα τους με φόντο τους λόφους σκουπιδιών και σε πολλές περιπτώσεις προσπαθώντας να τα… προσπεράσουν καθώς διασχίζουν το πεζοδρόμιο σέρνοντας τη βαλίτσα τους.

Γιατί κάνουν καταλήψεις στα αμαξοστάσια, η άκαρπη συνάντηση με τον Σκουρλέτη

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη η οποία απέβη άκαρπη υπογράμμισαν ότι οδηγούνται άμεσα στην ανεργία 10.000 εργαζόμενοι. Αντίθετα, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για 6.500 και υποσχέθηκε να καλύψει το κενό με 2.500 προσλήψεις μονίμων.

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς απολύει 10.000 άτομα. Είχε δεσμευθεί ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σ.σ.: σύμφωνα με την οποία η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα κρίνεται αντισυνταγματική) θα είχε έτοιμη νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του θέματος ώστε να παραμείνουν οι άνθρωποι στη δουλειά τους. Όμως τώρα λένε ότι θα προσπαθήσουν να λύσουν το θέμα με δίμηνες συμβάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενώ παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές εναντίον της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την υπόθεσή των συμβασιούχων.

Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετρούν ήδη τέσσερις μέρες καθώς έχουν ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας με καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και εμποδίζοντας την είσοδο και την έξοδο των απορριμματοφόρων.

Εκκληση από το δήμο Αθηναίων στους πολίτες να μην κατεβάζουν σκουπίδια

Λόγω των συνθηκών ο δήμος Αθηναίων έχει εκδώσει ήδη ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες να μην βγουν τα σκουπίδια στους κάδους. «Ο δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών για τα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει και παρατηρούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει σε όλους τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ο δήμος Αθηναίων, καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας και της εικόνας της Αθήνας».

Στο έλεος των σκουπιδιών όλη η χώρα

Παρόμοια είναι όμως η κατάσταση και σε άλλους δήμους της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα όπου οι συμβασιούχοι χθες καθώς προχώρησαν σε καταλήψεις όλων των χώρων του κεντρικού δήμου, στο αμαξοστάσιο, το ΣΜΑ Πυλαίας και τις εποπτείες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, οι συμβασιούχοι επέτρεψαν να βγουν στους δρόμους μόνο τρία μικρά απορριμματοφόρα για τα νοσοκομειακά απόβλητα. Επίσης, κυκλοφορεί ένα αυτοκίνητο για τη διανομή των τροφείων τους παιδικούς σταθμούς, ένα λεωφορείο που μεταφέρει τους εθελοντές στα καμπ των προσφύγων και τέσσερα αυτοκίνητα μεταφοράς των ΑΜΕΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα στην πόλη θα εντεινόταν μετά τη χθεσινή κατάληψη του αμαξοστασίου και τη σημερινή πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Στο κέντρο της πόλης κάνουμε αποκομιδή τέσσερις φορές την ημέρα, επομένως θα δημιουργηθεί πρόβλημα και θα γεμίσουν οι κάδοι», εξήγησε ο κ. Ψαρράς.

Με αφορμή και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για υψηλές θερμοκρασίες, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης απηύθυνε χθες Τετάρτη έκκληση στους δημότες σε περίπτωση που βλέπουν γεμάτους τους κάδους των απορριμμάτων να κρατούν, όσο είναι δυνατόν, τα σκουπίδια στα μπαλκόνια τους ζητώντας την κατανόησή τους έως ότου ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Καταλήψεις έχουν καταγραφεί και σε αρκετά ακόμη αμαξοστάσια δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μην γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων. Για σήμερα Πέμπτη, στις 10:30 το πρωί, οι συμβασιούχοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο ΥΜΑ-Θ. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

«Βουνά» από σκουπίδια στην Κέρκυρα -Καταλήψεις και στο Ηράκλειο

Οι συμβασιούχοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατέλαβαν χθες και το δημαρχείο της Κέρκυρας στο Μαράσλειο διαμαρτυρόμενοι για τη λήξη της σύμβασής τους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην κατάληψη συμμετείχαν και οι 127 συμβασιούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα, που προέβησαν στην εν λόγω διαμαρτυρία, στο δημαρχείο από νωρίς το πρωί, μην επιτρέποντας κανένα δημοτικό υπάλληλο να εισέλθει στο κτίριο. Οι συμβασιούχοι του Δήμου Κέρκυρας έχουν προχωρήσει ήδη από τις προηγούμενες μέρες, σε κατάληψη του αμαξοστασίου του δήμου στον Πέλεκα, ενώ τα σκουπίδια έχουν αρχίσει στην Κέρκυρα να σχηματίζουν «βουνά», με τη δυσοσμία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, να γίνεται πλέον αισθητή σε όλους τους δρόμους και τις γειτονιές του νησιού.

Και στο Ηράκλειο της Κρήτης όμως οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, διαμαρτυρόμενοι για τις επαπειλούμενες απολύσεις των 86 συναδέλφων τους, κατέλαβαν το αμαξοστάσιο του δήμου Ηρακλείου. Σύμφωνα με το cretapost.gr. Οι απεργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την κινητοποίηση μετατρέποντας τον αποκλεισμό σε επ’ αόριστον κατάληψη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθαριότητα στην πόλη.

Τα αιτήματα των εργαζομένων
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:

  • Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίεςκ και έχουν πάρει παρατάσεις.
  • Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ
  • Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ.λπ.
  • Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Παράλληλα οι εργαζόμενοι ΟΤΑ διεκδικούν:

  • Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.
  • Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.
  • Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
  • Ιση αμοιβή για την ίδια εργασία. Ολοι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.
Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου