ΕΛΛΑΔΑ

Ραδιοφωνικός παραγωγός και πράκτορας σε κύκλωμα ναρκωτικών

ραδιοφωνικός-παραγωγός-και-πράκτορα-437470

Ένας μεγάλος ναυτιλιακός πράκτορας στην Κω, η κόρη του που είχε «παντρευτεί» έναν Πακιστανό διακινητή παράνομων μεταναστών, και ένας ραδιοφωνικός παραγωγός τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, είναι μερικά από τα πρωταγωνιστικά μέλη του κυκλώματος που ήταν έτοιμο να γεμίσει με κάνναβη και κοκαΐνη το νησί, ενόψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, αλλά και προώθησης αλλοδαπών στην ενδοχώρα.

Οι αρχηγοί, ανάμεσά τους και σκληρός Αλβανός με τα ψευδώνυμα «αφεντικό» και «εργοστάσιο», έδιναν τις εντολές από την Αθήνα και τα μέλη της οργάνωσης τις εκτελούσαν στο νησί. Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως παρότι υπήρχαν πολλές ενδείξεις για την συμμετοχή αστυνομικών στο κύκλωμα, αυτές δεν έγιναν αποδείξεις προκειμένου να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες σε βάρος τους.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν στις 5 Ιουνίου 2017 σε Αττική και Κω συνελήφθησαν συνολικά 44 άτομα (23 Αλβανοί, 20 Έλληνες και ένας Πακιστανός), ανάμεσά τους τα εφτά αρχηγικά μέλη με έδρα την Αθήνα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η οργάνωση διακίνησε από τις αρχές του χρόνο περισσότερα από 200 κιλά κάνναβη και πέντε κιλά κοκαΐνης με κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Τα ναρκωτικά εισάγονταν στην Ελλάδα από την Αλβανία, στη συνέχεια τοποθετούνταν σε «καβάτζες» στην Αθήνα και από εκεί κάποια διοχετεύονταν στην πρωτεύουσα και κάποια κατέληγαν στην Κω σταδιακά (100 γραμμάρια κοκαΐνη και 10 κιλά κάνναβη τη φορά). Τα «βαποράκια», συνήθως γυναίκες που συνοδεύονταν από ανήλικα παιδιά, χρησιμοποιούσαν το πλοίο της γραμμής Πειραιάς- Κω. Με την άφιξη των ναρκωτικών στο νησί, τα μέλη με έδρα την Κω προέβαιναν στην παραλαβή και αποθήκευση των ποσοτήτων, συνήθως σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία μίσθωνε το εγκληματικό δίκτυο, για να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως «καβάτζες».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και η μικρότερη διακίνηση (π.χ. ένα γραμμάριο κοκαΐνη), δεν ολοκληρωνόταν, εάν δεν δινόταν έγκριση από τα μέλη του δικτύου στην Αττική. Οι τιμές πώλησης στην Κω ήταν υψηλότερες σε σχέση με την Αττική. Το ένα κιλό κάνναβη κόστιζε 1.500 ευρώ και το ένα γραμμάριο κοκαΐνη από 80 έως 100 ευρώ.

Μία υποομάδα της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης με «δίχτυα» στην Τουρκία κατηγορείται και για διακίνηση μεταναστών. Επιβίβαζαν τους διακινούμενους στο σκάφος, το οποίο κατέπλεε από την Τουρκία με προορισμό την Κω. Εκεί αποβιβάζονταν σε περιοχή κοντά σε «συνεργαζόμενα» ξενοδοχειακά συγκροτήματα και μετά από σχετική συνεννόηση παραλαμβάνονταν από τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία φρόντιζαν για τη διαμονή τους και την περεταίρω προώθησή τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στην Αττική.

Το αντίτιμο διακίνησης, κυμαινόταν από 3.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ, ανάλογα με τον επιθυμητό τελικό προορισμό. Κάθε ολοκληρωμένο περιστατικό διακίνησης συνοδευόταν από αντίστοιχες αποστολές χρημάτων (εμβάσματα), από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που ζουν στην Τουρκία, προς τα αντίστοιχα μέλη στην Κω. Οι αποστολές γινόταν μέσω εταιρείας χρηματικών μεταφορών και παραλήπτης αυτών, συνήθως, ήταν διευθύνων την ελληνική υποομάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από την αποστολή χρηματικών εμβασμάτων, η εγκληματική οργάνωση εφάρμοζε και τη μέθοδο των «cash couriers», μεταφέροντας χρήματα μέσω των διακινούμενων.

Οι δουλέμποροι επέλεγαν το καταλληλότερο δρομολόγιο για μετακίνησή τους στην ενδοχώρα, αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τον έλεγχο τον Λιμενικών Αρχών κατά την επιβίβαση. Τέτοιες παράμετροι ήταν ο αριθμός των επιβατών στο εκάστοτε δρομολόγιο (συνωστισμός) και οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες (λ.χ. βροχόπτωση).

Δεδομένου ότι οι αλλοδαποί δεν κατείχαν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για την έκδοση των εισιτηρίων, η εγκληματική οργάνωση τους εφοδίαζε με βουλγαρικά δελτία ταυτότητας (προφανώς πλαστά), ενώ η επιλογή του καταλληλότερου δελτίου γινόταν με κριτήριο το βαθμό ομοιότητας μεταξύ του εικονιζόμενου (πραγματικού κατόχου) και του διακινούμενου. Στη συνέχεια, γίνονταν οι τελευταίες «προετοιμασίες» πριν από την έναρξη της περαιτέρω προώθησης των αλλοδαπών και πιο συγκεκριμένα:

– παρεμβάσεις στην εξωτερική εμφάνιση των διακινούμενων, έτσι ώστε αφενός να μοιάζουν με Ευρωπαίο πολίτη (ευπρεπής ενδυμασία, γυαλιά κ.λπ.) και αφετέρου να προσομοιάζουν στον πραγματικό κάτοχο του δελτίου ταυτότητας που θα χρησιμοποιούσαν (βάψιμο μαλλιών, κούρεμα κ.λπ.) και

– παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων στους διακινούμενους, αναφορικά με τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθήσουν μέχρι την επιβίβασή τους στο πλοίο.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ακολουθώντας τον συγκεκριμένο τρόπο δράσης, πέτυχαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά διακίνησης (19/03/2017 και 01/04/2017), τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στη χώρα, τουλάχιστον 24 αλλοδαπών (μέσω των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων με τη χρήση πλωτών μέσων). Σε 13 διαφορετικά περιστατικά διακίνησης, την περαιτέρω προώθηση από την Κω στην ηπειρωτική Ελλάδα (Αττική), τουλάχιστον 33 αλλοδαπών. Το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για αυτά τα περιστατικά διακίνησης υπολογίζεται στις 72.000 ευρώ (περίπου 3.000 ευρώ ανά διακινούμενο).

Κατά το επιχειρησιακό σκέλος, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 44 έρευνες σε οικίες, «καβάτζες» και λοιπούς χώρους και, μεταξύ άλλων, κατασχεθήκαν: 100 κιλά κάνναβη, 1.400 γραμμάρια κοκαΐνη, νοθευτικές ουσίες, 12 ζυγαριές ακριβείας, 2 πυροβόλα όπλα, 1 ένα όπλο κρότου, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, 4 αυτοκίνητα, 2 μηχανές και χρηματικό ποσό 27.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια κύριας Ανάκρισης, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων δραστών συνεχίζονται.

photo:www.vimatisko.gr/

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου