ΕΛΛΑΔΑ

Επτά οι νεκροί από τον ιό του Δυτ. Νείλου

επτά-οι-νεκροί-από-τον-ιό-του-δυτ-νείλο-851206

Ακόμα τρεις θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου και 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί συνολικά 77 κρούσματα και επτά θάνατοι από τη νόσο.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου ανήλθε στους 7. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την Τετάρτη διαγνώστηκαν 13 νέα κρούσματα.

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχει φτάσει στους 77, εκ των οποίων στους 69 παρατηρήθηκε προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Να σημειωθεί ότι μέχρι χθες το πρωί, από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 36 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 33 νοσηλεύονταν ακόμη, από τους οποίους οι 8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ ένας δεν νοσηλεύτηκε καθόλου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης, Πέτρο Σερίδη, ένας 76χρονος, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και είχε επιβαρυμένο ιστορικό, πέθανε στο Νοσοκομείο. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γεώργιος Σαρόγλου, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία.

«Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία, άλλωστε σήμερα μέχρι το μεσημέρι θα έχουν προστεθεί άλλα 4-6 κρούσματα», δήλωσε ο κ. Σαρόγλου, το πρωί, στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώνει πάντα τεκμηριωμένα στοιχεία και όχι ατεκμηρίωτα ή αδήλωτα περιστατικά.

Διάθεση αντιδραστήρων για τον έλεγχο

Την Παρασκευή θα αρχίσει η διάθεση 2.000 αντιδραστήρων για τον έλεγχο των 2.000 μονάδων αίματος, οι οποίες έχουν μπει σε καραντίνα, με αφορμή τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του δυτικού Νείλου.

Ήδη, το υπουργείο Υγείας έχει παραγγείλει 2.000 αντιδραστήρες που θα διατεθούν στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου των νοσοκομείων της Λάρισας και του ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ έκρινε ότι οι 1.000 αντιδραστήρες, που θα του διατεθούν, δεν επαρκούν για τις ανάγκες του και προχώρησε στην παραγγελία άλλων 1.000. Στο μεταξύ, από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι υπάρχει επάρκεια αίματος στα Κέντρα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Λάρισας, όπου λειτουργούν Κέντρα Μοριακού Ελέγχου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι στα δύο νοσοκομεία τα προγραμματισμένα και τα επείγοντα χειρουργεία γίνονται κανονικά, ενώ παράλληλα λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και ποιότητα του αίματος που συλλέγεται και διοχετεύεται προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ψεκασμοί

Στο μεταξύ, τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκινούν τις διαδικασίες για άμεση έναρξη ψεκασμών για τα κουνούπια στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπου υπάρχουν κρούσματα του ιού.

Οι ψεκασμοί θα γίνονται με επίγεια μέσα και όχι από αέρος και βάζουν στο στόχαστρο τα ενήλικα, ιπτάμενα κουνούπια (ακμαιοκτονία).

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το οποίο διατέθηκαν φέτος 1.948.000 ευρώ, θα επεκτείνει τους ψεκασμούς έως τις 15 Σεπτεμβρίου με επιπρόσθετη χρηματοδότηση 300.000 ευρώ.

Πέρυσι, πάντως, ο τότε νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος, από την παράταξη των Οικολόγων, είχε προβάλλει ενστάσεις για την ακμαιοκτονία, καθώς η μέθοδος αυτή απαιτεί πιο δραστικές ουσίες από αυτές που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης.

Την ευθύνη για τα σκευάσματα έχει η ανώτατη επιτροπή έγκρισης φαρμάκων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Μαρία Λιόνη ανακοίνωσε ότι σε κάθε νομό της Περιφέρειας θα συσταθεί τοπική επιτροπή δράσης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου