ΕΛΛΑΔΑ

Στο εδώλιο ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου

στο-εδώλιο-ο-πρώην-επικεφαλής-της-ελστ-449485

Πριν αλέκτoρα φωνήσαι τρις, στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσει και πάλι σήμερα ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Μόλις τρεις ημέρες μετά την απαλλαγή του με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σχετικά με την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, με σκοπό την υπαγωγή της χώρας μας στο καθεστώς των μνημονίων, ένα άλλο σκέλος της υπόθεσης ακολουθεί ποινικά τον κ. Γεωργίου.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Γεωργίου είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010, παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών. Παράλληλα, φέρεται να μη συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, αν και είχε σχετική υποχρέωση από τον νόμο, με αποτέλεσμα να λάβει όλες τις αποφάσεις για τα στοιχεία που αφορούν στο έλλειμμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Πρωτόδικα, ο κ. Γεωργίου έχει αθωωθεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ωστόσο τον Δεκέμβριο του 2016 ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας που τον φέρνει εκ νέου αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη. Η υπόθεση κρίνεται εκ νέου ενώπιον του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας.

Οι ποινικές εκκρεμότητες, ωστόσο, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν αντικείμενο έντονων πιέσεων από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει άμεσα το θέμα αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι φέρεται να ζήτησε όχι μόνο να σταματήσει κάθε δίωξη του κ. Γεωργίου, αλλά και να αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο τα δικαστικά έξοδα που χρειάστηκε να καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια της δικαστικής του περιπέτειας.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου