ΕΛΛΑΔΑ

Πιθανός ο ανασχηματισμός

πιθανός-ο-ανασχηματισμός-851206

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον στελέχη της κυβέρνησης «πάνε προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις υποψηφίων περιφερειαρχών από το ΠΑΣΟΚ στις 3-5 Σεπτεμβρίου θα δώσουν το έναυσμα για τον ανασχηματισμό.

«Εάν γίνει ανασχηματισμός, που δεν θα είναι ανασχηματισμός ουσιαστικά, θα είναι για να συμπληρωθούν τα όποια κενά, εάν κάποιοι από το κυβερνητικό σχήμα πάνε προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής στο Κανάλι 1 του Πειραιά, συμπληρώνοντας βεβαίως ότι οι αποφάσεις αυτές είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς, δε, για το ενδεχόμενο συμπλήρωσης κάποιων υφυπουργών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εφαρμόζουμε πολιτικές με τον καλύτερο τρόπο. Κι αυτό γίνεται και θα γίνεται».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η απόφαση του κ. Γιώργου Παπανδρέου για ανασχηματισμό «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πάρο. Οι αλλαγές θα γίνουν εφόσον οριστικοποιήσει ποιους υπουργούς και υφυπουργούς θα ρίξει στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο διπλής κάλπης το Νοέμβριο, αποδίδοντας τη σχετική σεναριολογία στη Ρηγίλλης. «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Δεν υπήρξε ποτέ για μας τέτοια σκέψη. Η Νέα Δημοκρατία κάνει εκτιμήσεις που είναι εκτός πραγματικότητας ή εν πάση περιπτώσει για δικούς της λόγους βγάζει προς τα έξω τέτοιες εκτιμήσεις» είπε. 

Σχετικά με το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη φετινή ΔΕΘ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «δεν θα πάμε να εξαγγείλουμε απλώς κάποια μέτρα κοινωνικού περιεχομένου ή να κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις, κάποιες παροχές προς την κοινωνία».

«Εμείς αυτό που κάνουμε ως κοινωνικό πακέτο, αν μπορεί να το ονομάσει κανείς, είναι ότι θα δώσουμε το στίγμα της διακυβέρνησής μας ως προς το κοινωνικό επίπεδο, δηλαδή σε όλα τα σημεία, σε όλους τους τομείς» υπογράμμισε.

 
Ανω – κάτω η Ν.Δ. με τη «μάχη της Κρήτης»
Επιβεβαιώνει ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κατέβει ως υποψήφιος για την περιφέρεια Κρήτης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της ηγεσίας της ΝΔ.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης είναι κοντά στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διαφωνεί με την επιλογή της Ρηγίλλης στο πρόσωπο του Γιάννη Πλακιωτάκη, δεν αποκλείεται όμως να κατέβει ως ανεξάρτητος.

«Έμαθα από τα ΜΜΕ την υποψηφιότητα Πλακιωτάκη» δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Ουδείς με ρώτησε, ουδείς με πληροφόρησε, ως εάν δεν υπήρχα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης παραδέχτηκε πως έχει συνομιλήσει για το ενδεχόμενο της δικής του υποψηφιότητας με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και εκτίμησε ότι «είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα στηρίξει κάποιον υποψήφιο στην Κρήτη, άλλον από τον κ. Πλακιωτάκη».

Ως προς το ενδεχόμενο της δικής του υποψηφιότητάς σημείωσε ότι «το συζητώ, το ζυγίζω. Δεν το έχω αποκλείσει, χωρίς όμως και αυτή τη στιγμή να λέω ότι είμαι και θετικός».

Η Ρηγίλλης αποφεύγει να τοποθετηθεί στο ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του κ. Μαρκογιαννάκη, ενώ από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν τελικώς τον κ. Μαρκογιαννάκη.

Στη ΝΔ αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην υποψηφιότητα για την περιφέρεια Κρήτης. Ενδεικτικό είναι ότι την εβδομάδα πριν από το Δεκαπενταύγουστο, ο Γιάννης Πλακιωτάκης βρισκόταν στην Κρήτη, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο και έκανε συναντήσεις με βουλευτές, προετοιμάζοντας την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Πλακιωτάκης, βουλευτής Λασιθίου και πρώην υφυπουργός Άμυνας, στην αναμέτρηση για την ηγεσία είχε στηρίξει την κα Ντόρα Μπακογιάννη, στην συνέχεια, όμως, εντάχθηκε στο ηγετικό σχήμα του προέδρου της ΝΔ και ανέλαβε υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας.

Την Τρίτη, μετά την συνάντησή του με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ότι «η υποψηφιότητά μου είναι πέρα και πάνω από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες και δίνω το χέρι σε όλου τους κρητικούς ανεξαρτήτως κόμματος».

Λίγο μετά επικοινώνησε με την κα Μπακογιάννη, την ενημέρωσε για την υποψηφιότητά του και ζήτησε την στήριξή της. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει τον κ. Πλακιωτάκη.

 
 
Η διαμάχη
 
Νέα εστία έντασης στις σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη, αυτή τη φορά με αφορμή τον υποψήφιο της ΝΔ στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η πρώην υπουργός φέρεται να διαφωνεί με την υποψηφιότητα Ι.Πλακιωτάκη: «Δεν πρόκειται να σε στηρίξω, δεν έχεις αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά» τού είπε, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρονται στον Τύπο της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το Βήμα της Τετάρτης, η κα Μπακογιάννη αναμένει τις κινήσεις του πρώην υφυπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να είναι υποψήφιος, ή του κ. Λ. Αυγενάκη.

Σύμφωνα με πηγές της Ελευθεροτυπίας, ο κ. Μαρκογιαννάκης δέχεται εισηγήσεις πολιτικών του φίλων να κάνει δήλωση ανεξαρτητοποίησης στις 24 Αυγούστου, όταν ανοίγει το β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί ανεξαρτητοποίησής του, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Κρήτης.

O ίδιος ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στον Real Fm είπε: «Εκτιμώ σαν προσωπικότητα την κυρία Μπακογιάννη. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ για τη μη στήριξη στο πρόσωπό μου».

Σχετικά με τη φημολογία για υποψηφιότητα Μαρκογιαννάκη, ο κ. Πλακιωτάκης συμπλήρωσε: «Μένει να επαληθευτούν τα όποια σενάρια. Όσο με αφορά, προσωπικά θα καταθέσω τις δικές μου προτάσεις και οι πολίτες είναι εκείνοι που θα βγάλουν το συμπέρασμα και θα επιλέξουν τον εκλεκτό τους».

Στο Καρπενήσι  ο Κ. Μπακογιάννης

Ενα βήμα πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το δήμο Καρπενησίου φαίνεται να βρίσκεται ο γιος της πρώην υπουργού Κώστας Μπακογιάννης.

Στη Ρηγίλλης, τηρούν στάση αναμονής, αφού το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

 
«Εγώ μιλάω με τον κ. Καρατζαφέρη»
Κανένα σχόλιο δεν θέλησε να κάνει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στα περί διαφωνιών εντός του ΛΑΟΣ στη στήριξη που του παρείχε ο Γ. Καρατζαφέρης.

«Εγώ μιλάω με τον κ. Καρατζαφέρη» ξεκαθάρισε, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, συμπληρώνοντας ότι αν υπάρξει αλλαγή στάσης από πλευράς ΛΑΟΣ, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος θα επικοινωνήσει μαζί του για να τον ενημερώσει.

Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης και Αθανάσιος Πλεύρης εξέφρασαν πρόσφατα ενστάσεις στη στήριξη του κ. Κακλαμάνη, εκτιμώντας ότι το κόμμα πρέπει να έχει δικό του υποψήφιο.

Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί στο ενδεχόμενο να βρει απέναντί του τη Φώφη Γεννηματά, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι το μόνο που τον ανησυχεί είναι η τάση αποχής του εκλογικού σώματος, λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Είπε μάλιστα ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι οι δημοτικές εκλογές δεν είναι ο τρόπος εκδήλωσης δυσαρέσκειας απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημείωσε ότι γνωρίζει προσωπικά τη Φώφη Γεννηματά, αλλά έσπευσε να τονίσει: «Σημασία δεν έχει ποιον υποψήφιο θα κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά ποια πολιτική θα ακολουθήσει».

Ο κ. Κακλαμάνης κράτησε αποστάσεις από τη θέση της ΝΔ για δημοτικές εκλογές-δημοψήφισμα απέναντι στο Μνημόνιο, λέγοντας ότι δεν πρέπει αυτό να γίνει συνολικά.

Σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν την Ντόρα Μπακογιάννη να διαφωνεί με τον υποψήφιο της ΝΔ  για την περιφέρεια Κρήτης, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι ο κ. Πλακιωτάκης είναι μια καλή επιλογή και ότι θα ήταν προτιμότερο να μην υπάρχουν τέτοια ζητήματα στη Νέα Δημοκρατία.

Για τον Κώστα Καραμανλή ο δήμαρχος είπε ότι ο τέως πρωθυπουργός μπορεί να παίξει ενοποιητικό ρόλο στη ΝΔ, χωρίς απαραίτητα να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Υπενθύμισε μάλιστα την περίπτωση του Ευ. Αβέρωφ, ο οποίος τη δεκαετία του 1980 έπαιξε έναν αντίστοιχο ρόλο στη ΝΔ.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου