ΕΛΛΑΔΑ

Η κατάθεση του συνοδού ασφαλείας του Λ.Παπαδήμου: Πήρα στα χέρια μου τον φάκελο…

η-κατάθεση-του-συνοδού-ασφαλείας-του-λ-451673

Συγκλονιστική είναι η κατάθεση του συνοδού ασφαλείας του Λουκά Παπαδήμου. Ο αστυνομικός που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο της αλληλογραφίας που έφθανε στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού εξηγεί τις κινήσεις που έκανε το πρωινό της Πέμπτης. Λίγες ώρες αργότερα η έκρηξη στο παγιδευμένο δέμα θα έστελνε στο νοσοκομείο τον Λουκά Παπαδήμου και τους δύο συνοδούς του.

Με την κατάθεσή του η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς πέρασε το τρομοδέμα από τους πολλαπλούς ελέγχους ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί μέσω των υπευθύνων αλληλογραφίας του Λουκά Παπαδήμου επιχειρούν να μάθουν κατά προσέγγιση την ώρα που πήγαν για έλεγχο προκειμένου να περιορίσουν χρονικά την έρευνα στις απεικονίσεις των καμερών ασφαλείας. Με αυτόν τον τρόπο θα πιστοποιηθεί αν τουλάχιστον ο εκρηκτικός φάκελος είχε περάσει από έλεγχο αλλά δεν εντοπίστηκε το περιεχόμενό του.

«Παρέλαβα τον κ. Παπαδήμο στις 10:40 το πρωί μαζί με την υπόλοιπη συνοδεία. Μαζί μου πήρα και την αλληλογραφία που είχε φθάσει στο σπίτι» αναφέρει στην κατάθεσή του ο συνοδός ασφαλείας του Λουκά Παπαδήμου και συνεχίζει: «Όταν φθάσαμε στο γραφείο του προέδρου στην Τράπεζα της Ελλάδος πήρα στα χέρια μου και έβαλα στην μπαγκαζιέρα της μοτοσυκλέτας τέσσερις φακέλους που τους είχαμε πάρει από το σπίτι και πήγα στην Βουλή για τον έλεγχο. Παρέδωσα τους φακέλους στο φυλάκιο που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου για να γίνει ο έλεγχος. Μόλις τελείωσα μου έδωσαν πάλι τους φακέλους και έφυγα».

Ο πρώην πρωθυπουργός λάμβανε αλληλογραφία από τρία σημεία. Από την Ακαδημία Αθηνών, την Τράπεζα της Ελλάδος και την οικία του. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας συνέλλεγαν την αλληλογραφία, προέβαιναν σε έλεγχός της στα ειδικά μηχανήματα και στη συνέχεια του την παρέδιδαν.

Ο έλεγχος της αλληλογραφίας από το σπίτι του γινόταν στα μηχανήματα της Βουλής από αστυνομικό, ενώ αυτή που έφθανε για τον ίδιο στην Ακαδημία Αθηνών και την τράπεζα, περνούσε από τα μηχανήματα της τράπεζας της Ελλάδος.

Από μία πρώτη έρευνα στο ηλεκτρονικό αρχείο των μηχανημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, το επίμαχο χρονικό διάστημα των ελέγχων, δεν εντοπίστηκε «ακτινογραφία» του εκρηκτικού φακέλου, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να εκτιμούν ότι αυτός είχε φθάσει στο σπίτι του. Η έρευνα επεκτάθηκε στα μηχανήματα της Βουλής των Ελλήνων, τα οποία όμως δεν φαίνεται να κρατούν αρχείο λόγω παλαιότητας.

Ο αριθμός της αλληλογραφίας που ελέγχεται εκεί καθημερινά, είναι πολύ μεγάλος και δυσχεραίνει την έρευνα. Ωστόσο υπάρχουν κάμερες στο σημείο παραλαβής της αλληλογραφίας στη Βουλή για να γίνει ο έλεγχός της.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου