ΕΛΛΑΔΑ

Ποινές έως και 2.174 χρόνων σε διακινητές μεταναστών

ποινές-έως-και-2-174-χρόνων-σε-διακινητές-μ-452918

Με ποινές εξοντωτικές και γερά πρόστιμα «απαντά» η Δικαιοσύνη στις «πολυεθνικές» των δουλεμπόρων και στις τουρκικές απειλές για αύξηση των ροών μεταναστών και προσφύγων.

Αποκρούοντας με τον αυστηρότερο δυνατό τρόπο την απάνθρωπη τακτική των διακινητών και τις παραπλανητικές κινήσεις τους, τα δικαστήρια σκληραίνουν ολοένα και περισσότερο τη στάση τους και τους «φορτώνουν» καθείρξεις πολυετείς που εγγυώνται την παραμονή τους στη φυλακή για μεγάλο διάστημα, καθώς τις περισσότερες φορές αναγνωρίζουν επιβαρυντικές περιστάσεις στην εγκληματική δράση τους, ανεβάζοντας γεωμετρικά τον πήχη των ποινών.

Οι καταδίκες, που συχνά φθάνουν σε μερικές εκατοντάδες χρόνια κάθειρξης (με «ταβάνι» εκτιτέας ποινής τα 25 χρόνια, κατά τη νομοθεσία), προσδιορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των διακινουμένων προσώπων-θυμάτων τους, τις άθλιες συνθήκες μεταφοράς και τον βαθμό διακινδύνευσης της ζωής τους κ.λπ. Ενώ διαπιστώνεται τελευταία μια αύξηση των ροών στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, η Δικαιοσύνη κατακλύζεται από δίκες κατά δουλεμπόρων, που κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους στις κατηγορίες κρατουμένων στις φυλακές. Παράλληλα, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η κρίση του ΣτΕ για το εάν η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή χώρα» για επαναπροώθηση εκεί προσφύγων-μεταναστών, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας.Αίσθηση προκαλούν οι απίστευτες δικαιολογίες που επικαλούνται οι διακινητές για να αποσείσουν τις ευθύνες από πάνω τους, φθάνοντας στο σημείο να παραστήσουν ότι δήθεν είναι και οι ίδιοι πρόσφυγες ή να υποστηρίξουν ότι αναγκάστηκαν να κάνουν τη μεταφορά έναντι αμοιβής, γιατί είχαν μεγάλες οικονομικές ανάγκες, γιατί χρωστούσαν λεφτά, γιατί τους υποχρέωσε η μαφία με απειλές, γιατί οι πρόσφυγες-μετανάστες μπήκαν στο σκάφος ενώ κοιμόντουσαν και δεν τους αντιλήφθηκαν, γιατί δεν ήξεραν πως στην Ελλάδα η μεταφορά χωρίς νόμιμα έγγραφα, θεωρείται τόσο σοβαρό αδίκημα!

Στις αναρίθμητες περιπτώσεις κατηγορουμένων, στα υψηλότερα κλιμάκια φιγουράρουν Τούρκοι, αλλά και πολλές ακόμα εθνότητες, όπως Ιρακινοί, Σύροι, Αφγανοί, Ελληνες, Ουκρανοί κ.λπ., ενώ ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ψαράδες, ξυλουργοί, εργάτες κ.λπ. -κατά δήλωσή τους- με συνεργάτες ακόμα και γυναίκες, ανήλικους, 75χρονους ή και κωφάλαλους!

Δήλωσαν… ψαράδες
Εντυπωσιακές είναι και οι ποινές από 175 έως 263 χρόνια κάθειρξης, με τις οποίες «φιλοδώρησε» δικαστήριο στην Πελοπόννησο 7 Αιγυπτίους που δήλωσαν ψαράδες.

Η μεταφορά 86 αλλοδαπών ξεκίνησε από την Αίγυπτο με προορισμό τους κανονικά την Ιταλία, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες και η θαλασσοταραχή έφεραν στα ελληνικά χωρικά ύδατα το μόλις 18 μ. ξύλινο αλιευτικό, που ήταν ακατάλληλο για τη μεταφορά τόσο πολλών ανθρώπων, των οποίων η ζωή απειλήθηκε σοβαρά, όταν προκλήθηκε μηχανική βλάβη και το σκάφος δεν διέθετε σωστικά μέσα, με συνέπεια να κινδυνεύσουν να πνιγούν και 27 ανήλικοι επιβάτες, που διασώθηκαν χάρη σε ξένο πλοίο που περνούσε τυχαία. Ο ένας εκ των συνιδιοκτητών του σκάφους υποστήριξε ότι η 7μελής ομάδα ξεκίνησε για διήμερο ψάρεμα και ότι πήγε για ύπνο και μόλις ξύπνησε είδε στο καράβι πολύ κόσμο που προφανώς επιβιβάστηκε εν πλω. Ωστόσο, οι λιμενικές και εισαγγελικές Αρχές κατάλαβαν στις ανακρίσεις ότι το ψάρεμα δεν ήταν αθώο και συμπεριελάμβανε και «αλίευση» 150.000 ευρώ ως αμοιβή για τη μεταφορά… Σε άλλη υπόθεση, δύο Τούρκοι διακινητές εισέπραξαν πρωτόδικα ποινές κάθειρξης από 100 χρόνια έκαστος και πρόστιμο 540.000 ευρώ, καθώς κινδύνευσε η ζωή 18 Σύρων προσφύγων που πλήρωσαν 2.500 ευρώ ο καθένας και μεταφέρθηκαν με λέμβο 7,50 μ., χωρίς φώτα, σωσίβια, πυροσβεστήρες, μέσα τηλεπικοινωνίας κ.λπ. και ξεβράστηκαν στη θαλάσσια περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών.

Φυλακισμένοι σε χοιροστάσιο
Στο Εφετείο η ποινή τους «έπεσε» περίπου στο μισό (από 49 χρόνια έκαστος και 370.000 ευρώ). Εντυπωσιακή είναι η περίπτωση δύο Ελλήνων που καταδικάστηκαν σε 10ετή κάθειρξη αμετάκλητα για αρπαγή και παράνομη παρακράτηση 24 αλλοδαπών σε ενεργό χοιροστάσιο, σε ορεινή, δασώδη και ερημική περιοχή στη νότια Ελλάδα.

Τους αλλοδαπούς έφερε από την Ασία Ιρακινός δουλέμπορος που διέφυγε τη σύλληψη. Οι καταδικασθέντες κρατούσαν τους αλλοδαπούς έγκλειστους, προσπαθώντας να τους αποσπάσουν περισσότερα λεφτά από τη συμφωνημένη με τον Ιρακινό αμοιβή των 5.000-10.000 δολαρίων ανά άτομο, και γι’ αυτόν τον λόγο τους ανάγκασαν να επικοινωνούν μέσω καρτοκινητών με τους συγγενείς τους ζητώντας τους να στείλουν επειγόντως και άλλα χρήματα. Ενας από τους κρατουμένους κατάφερε να δραπετεύσει και κάμποσες ώρες αργότερα οι αστυνομικοί στους οποίους κατέφυγε εντόπισαν το χοιροστάσιο-φυλακή και μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών και άγριο κυνηγητό συνέλαβαν τους δράστες, τον έναν καθώς παρίστανε τον κοιμισμένο, ενώ είχε πέσει στο κρεβάτι καταϊδρωμένος, με λασπωμένες μπότες, σκεπασμένος με κουβέρτα. Από 65 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 13.000 ευρώ «εισέπραξαν» δύο Ουκρανοί για τη μεταφορά 61 αλλοδαπών, που αφού μπήκαν παράνομα στη χώρα, μεταφέρθηκαν από την Ομόνοια στην Πάτρα και ακολούθως στην Πάργα, όπου επιβιβάστηκαν σε ιστιοφόρο 13,5 μ. με προορισμό την Ιταλία, αλλά συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή Κέρκυρας-Παξών.

Ο 75χρονος δήλωσε βοηθός του 40χρονου καπετάνιου που θα πήγαινε το σκάφος στο Μαυροβούνιο για επισκευή, ενώ ο τελευταίος υποστήριξε ότι είχε συμφωνήσει να πάει μια βόλτα 10 Ελληνες, αλλά από τα χαρτιά τους κατάλαβε εκ των υστέρων ότι ήταν Αφγανοί! Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι δυο τους περίμεναν το επόμενο πρωί τους Ελληνες επιβάτες, και ενώ είχαν πέσει για ύπνο, άκουσαν ξαφνικά θορύβους, είδαν το σκάφος γεμάτο ανθρώπους και αναγκάστηκαν να το ξεκινήσουν, γιατί ήταν αραγμένο κοντά στα βράχια και μην έχοντας σταθερότητα υπήρχε κίνδυνος να προσαράξει και να βυθιστεί…

Τους άφηναν χωρίς ανάσα

«Σαλαμοποιημένοι» σε κρύπτες και ΙΧ

Με κάθειρξη από 17,5 χρόνια έκαστος τιμωρήθηκαν δύο δουλέμποροι εκ Τουρκίας ορμώμενοι που με αμοιβή 6.000 τουρκικές λίρες το «κεφάλι» μετέφεραν, με λέμβο χωρητικότητας 7 ατόμων, 20 αλλοδαπούς στη Σάμο, υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς φώτα, σωστικά μέσα κ.λπ., με θαλασσοταραχή.

Ο ένας υποστήριξε ότι τον υποχρέωσαν να το κάνει μαφιόζοι, διαβεβαιώνοντας τους δικαστές ότι μόλις γυρίσει στην πατρίδα του θα τους καταγγείλει όλους, ενώ ο άλλος υποστήριξε ότι το έκανε από ανάγκη γιατί χρωστούσε λεφτά, προσθέτοντας το αμίμητο, ότι «στην Τουρκία άλλοι μας λένε ψέματα και άλλοι αλήθειες, οπότε δεν γνωρίζαμε πραγματικά αν αυτό το αδίκημα είναι τόσο σοβαρό»!

Δέκα άτομα σε ένα όχημα
Με 25ετή κάθειρξη τιμωρήθηκε 30χρονος Ιρακινός που παρέλαβε από δύο Τούρκους διακινητές 10 άτομα παλαιστινιακής καταγωγής που εισήλθαν στη χώρα με πλαστική λέμβο μέσω Εβρου.

Οι συνοριοφύλακες εντόπισαν με θερμική κάμερα να κινούνται 20 άτομα, από τα οποία τα μισά πρόλαβαν να στοιβαχθούν σε ένα Opel Astra, δύο μπροστά δίπλα στον οδηγό, 6 στο πίσω κάθισμα και δύο στο πορτμπαγκάζ (!), ενώ όταν ξεκίνησε καταδίωξη, ο Ιρακινός ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα, περνώντας μάλιστα με 80 χλμ. μέσα από χωριό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολλών.

Οταν συνελήφθη υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως το ΙΧ ήταν κλεμμένο, ότι του το έδωσε ένας φίλος του για να φέρει τους αλλοδαπούς στην Αθήνα με αμοιβή 4.000 δολάρια ανά άτομο, χρήματα που χρειαζόταν, καθώς βρισκόταν σε μεγάλη οικονομική ανάγκη.

Κάθειρξη 25ετή και χρηματική ποινή 65.000 ευρώ επιβλήθηκε σε Ιρανό που με τη βοήθεια 2 Τούρκων διακινητών έφερε με πλαστική βάρκα 8 Ιρακινούς μέσω Εβρου και αμοιβή 2.500 δολάρια το άτομο. Στην περίπτωση αυτή «σαλαμοποιήθηκαν» 9 άτομα σε άλλο Opel, επίσης κλεμμένο, κάτι που πάλι αγνοούσε ο οδηγός του, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μπήκε κι αυτός σαν μετανάστης στην Ελλάδα και για να ξεχρεώσει τους διακινητές αναγκάστηκε να οδηγήσει το ΙΧ και ότι όταν έμαθε στο ΑΤ την απειλούμενη ποινή, φοβήθηκε πολύ.

Σε άλλες δύο περιπτώσεις, εντοπίστηκαν μετανάστες «σαλαμοποιημένοι» και χωρίς ανάσα, σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες σε φορτηγό και σε τροχόσπιτο, ενώ οι ιδιοκτήτες τους απέδωσαν τις παράνομες πράξεις τους στα προβλήματα της ζωής, γιατί είχαν απλήρωτα δάνεια και ασφαλιστικές εισφορές, που όμως δεν ξεπλήρωσαν, παρά την πλούσια παράνομη δράση και τα κέρδη που αποκόμισαν…

Το ρεκόρ των ποινών

Το ρεκόρ των σχετικών ποινών κατέχει η κάθειρξη 2.174 ετών που επέβαλε δικαστήριο στη Β. Ελλάδα σε Σύρο για μεταφορά 432 αλλοδαπών στην Ελλάδα μέσω Εβρου και έναντι αμοιβής 1.500 ευρώ ανά άτομο, με μερικές εκατοντάδες χρόνια ηπιότερη ποινή στον Τούρκο συνεργό του.

Πηγή: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου