ΕΛΛΑΔΑ

Δασικοί χάρτες: Η καταγραφή είναι η μόνη λύση για την προστασία των δασών

δασικοί-χάρτες-η-καταγραφή-είναι-η-μόν-452976

Δεν ξέρουμε τα δάση μας. Γι΄ αυτό και δεν μπορούμε να τα προστατέψουμε. Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που τα δάση καλύπτουν το 25% της έκτασής της, αποτελεί απαίτηση δεκαετιών η καταγραφή τους, ως μοναδική λύση για την προστασία τους.

Αυτό ήταν και το θέμα της Επιστημονικής Εσπερίδας, που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα και με μεγάλη επιτυχία η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στο Ιωνικό Κέντρο, στην Πλάκα. Με τους Δασικούς Χάρτες στο επίκεντρο κι ένα εθνικό Δασολόγιο, το οποίο θα αποτελέσει προοίμιο του Κτηματολογίου..

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Γιάννης Μιχαήλ. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

«Πρέπει να νομοθετήσουμε το εθνικό σύστημα προστασίας του περιβάλλοντος, να ολοκληρώσουμε τον χάρτη προστασίας και της θάλασσας, να εντάξουμε στον κρατικό προϋπολογισμό της προστασία της φύσης, να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα της χώρας μας. Οι Δασικοί Χάρτες», τόνισε, «δεν είναι μόνον συνταγματική επιταγή αλλά εντάσσονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα».

Ο Βασίλης Σκουρής, ομότιμος καθηγητή του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προήδρευσε της εκδήλωσης που ακολούθησε με τις σχετικές εισηγήσεις και τη συζήτηση, με την οποία και έκλεισε η επιστημονική ημερίδα:

Η Μαρία Καραμανώφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, ανέβηκε στον βήμα για να θέσει το ζήτημα «Νομική προστασία των δασών στην Ελλάδα, παρελθόν και μέλλον».

«Η έννοια του δάσους, η αποτύπωση των δασών με τους Χάρτες και το Δασολόγιο, η χρήση και τα μέτρα για την προστασία τους πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. Ποια είναι η χρησιμότητα του δάσους;», αναρωτήθηκε, δίνοντας αμέσως την απάντηση. «Το γεγονός ότι υπάρχουν. Η ύπαρξή τους ακρεί», τόνισε. «Αν δεν καταγραφούν πλήρως και με απόλυτη ακρίβεια, είναι αδύνατη η νομική προστασία τους».

Ο Χρήστος Καραχρήστος, δασολόγος-περιβαντολλόγος, υπ. Διδάκτωρ ΔΠΘ μίλησε για ένα «δυσεπίλυτο πρόβλημα προς επίλυση», όπως είτε χαρακτηριστικά, θέτοντας κι εκείνος το ερώτημα, αν οι «δασικοί χάρτες είναι μέτρο ή απειλή για τη δασική προστασία».

«Χρειάζεται ενημέρωση, οργάνωση της δασικής υπηρεσίας, οριοθέτηση των οικισμών. Πρέπει να ξεφύγουμε από το μπάχαλο των χαρακτηρισμών. Δεν πρέπει οι περιβαντολογικές δουλειές να μένουν στα χαρτιά», τόνισε, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την οικολογία. Παρουσιάζοντας σχετικούς χάρτες ανέδειξε το μείζον πρόβλημα των «οικιστικών πυκνώσεων», της αυθαίρετης δηλαδή δόμησης, μέσα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Οι εκτάσεις αυτές αφαιρούνται από τους Δασικούς Χάρτες και «δημιουργούν τρύπες», που ξεχωρίζουν από το μωβ περίγραμμά τους.

Τέλος ο Δήμος Νικόπουλος, δικηγόρος, π. Νομικός σύμβουλος του ΓΕΩΤΕΕ αναφέρθηκε στα νομικά ζητήματα από την «Αδόκητη σύγκρουση των δασικών χαρτών με τη δασική προστασία».

Η εκδήλωση έφερε ουσιαστικά στην επιφάνεια χρόνια και φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι η ελλειμματική δασική προστασία, η καταπάτηση των δασικών εκτάσεων και οι τρόποι με τους οποίους αυτή νομιμοποιείται, η σύγχυση για τις αναδασωτέες εκτάσεις αλλά και για τη διαδικασία κατάθεσης αντιρρήσεων. Παράλληλα έθεσε το ερώτημα κατά πόσο θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε θετικά το αναπτυξιακό εργαλείο που είναι οι Χάρτες και δεν θα το αφήσουμε να μετατραπεί σε καταστροφικό των δασικών οικοσυστημάτων.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου